Wat doet een zwijn in het clublogo van Holten Rijssen?

Een kangoeroe, een kasteel of een mees die bovenop een stick is geklommen: hockeyclubs hebben de meest uiteenlopende clublogo’s. Soms rechttoe rechtaan, soms een mysterie dat moet worden ontrafeld. Hockey.nl gaat op zoek naar het bijzondere verhaal erachter. Deze aflevering: Holten Rijssen.

De letters ‘HCHR’ in het clublogo zijn nog makkelijk te verklaren, als afkorting van Hockeyclub Holten Rijssen. Hetzelfde geldt voor het getal 1973, het jaartal dat de club uit Overijssel is opgericht. Maar wat heeft een zwijn te maken met een hockeyvereniging?

Al in het oude logo, dat werd gebruikt sinds de oprichting in 1973 tot en met de naamswijziging in 2016 van Holten naar Holten Rijssen, was er een prominente plek weggelegd voor het zwijn. Het embleem was ontworpen door enkele leden, jongens die nogal van carnaval hielden. Het zwijn – in de Achterhoek een keun genoemd – verwijst namelijk naar het carnaval in Holten.

Tijdens dat feest verandert Holten immers in Keunedarp, dialect voor biggendorp. Deze naam heeft historisch gezien te maken met de vele varkensboeren die Holten rijk was. Ook de donkergroene kleur in het logo komt voort uit de agrarische identiteit van het dorp.

Lees meer:


Wat vind jij? Praat mee...