Weer een nieuwe club in regio Utrecht: Hockeyclub Rijnvliet

Nederland is bijna een derde nieuwe hockeyclub rijker geworden. Na de oprichting van Uno in Utrecht en Delfshaven in Rotterdam volgt binnen enkele weken HC Rijnvliet in Leidsche Rijn. ‘De statuten liggen nu bij de notaris ter ondertekening’, aldus Patrick Laurens, een van de oprichters van de gloednieuwe club.

Eerst de velden, toen de club

Waar het initiatief voor Uno en Delfshaven bij hockeyouders vandaan kwam, is dat bij Rijnvliet anders. ‘Een vrij unieke situatie in Nederland’ volgens Laurens. ‘Meestal kloppen vrijwilligers bij de gemeente aan om een veld en hier is het bijna andersom.’ De gemeente Utrecht besloot begin 2015 tot de aanleg van twee hockeyvelden in Rijnvliet, een toekomstige woonwijk van Leidsche Rijn. Het initiatief werd van harte gesteund door bestaande hockeyclubs Fletiomare en Zwaluwen Utrecht. De regio Utrecht heeft al jaren te kampen met flinke wachtlijsten en moet daardoor veel kinderen die graag willen hockeyen teleurstellen. Met de komst van Rijnvliet wordt dit wachtlijstprobleem deels opgelost.

Het besluit tot de aanleg van velden was genomen, maar er waren geen vrijwilligers om een club op te richten. De Vereniging Sport Utrecht stelde op verzoek van de gemeente een kick-offteam samen om de club op te richten. Het team bestaat uit een mix van hockeyers en (niet-hockeyende) ouders van kinderen die al regelmatig zijn uitgeloot voor een van de bestaande Utrechtse clubs.

Groeien naar 700 leden

Oprichter Patrick Laurens heeft zelf een tweeling die 5 keer werd uitgeloot voor Fletiomare. ‘Fletiomare en Zwaluwen moeten samen jaarlijks bijna 500 Utrechters teleurstellen dat ze er niet kunnen komen hockeyen. Het capaciteitsprobleem is echt heel groot.’ En hoewel hij zelf met veel plezier in een 45+ team van Fletiomare hockeyt, zijn al die uitgelote potentiële hockeyers voor Patrick voldoende reden om zich in te zetten voor de nieuwe club.

De gemeente verwacht dat de club uit zal groeien tot 700 leden. Vooralsnog krijgt HC Rijnvliet de beschikking over twee velden: één waterveld en één zandveld. Maar er is ruimte voor een eventuele derde kunstgrasveld. Naar verwachting zijn de velden in april 2016 gereed, zodat de club met ingang van het seizoen 2016/2017 mee kan doen aan de bondscompetitie van de KNHB.

Nieuwe leden en vrijwilligers

HC Rijnvliet wil, zodra de velden gereed zijn, beginnen met het aanbieden van hockeyactiviteiten zoals trainingen en clinics aan potentiële leden. Ze zijn daarvoor niet alleen hard op zoek naar hockeyers, maar ook naar vrijwilligers. ‘Er moet heel veel gebeuren, maar we gaan ervan uit dat het goed komt’, aldus Patrick. Wil jij graag aanmelden als potentieel lid of  je inzetten als vrijwilliger voor de club? Kijk dan voor meer informatie op www.hcrijnvliet.nl.


Wat vind jij? Praat mee...