De vijf meest bijzondere statistieken van 2022

In de laatste weken van 2022 blikken we elke dag terug met een top 5. Qua statistieken bood het afgelopen kalenderjaar genoeg om van te smullen. Jeroen Hertzberger, Yibbi Jansen, Marloes Keetels, Lidewij Welten en het Oranje van Jeroen Delmée speelden hierbij een hoofdrol.

1. De 400 goals van Hertzberger

Op 13 november boekte Rotterdam in de Tulp Hoofdklasse Heren een 1-3 zege bij het gepromoveerde HDM. Op het oog een doodnormale zege, maar wel eentje met een gouden randje, dankzij de twee treffers van Jeroen Hertzberger.

De tweede goal van de 36-jarige aanvaller van Rotterdam was namelijk het vierhonderdste officiële clubdoelpunt in zijn loopbaan, een zeldzaam hoog aantal in de hockeywereld. Hertz maakte 321 doelpunten in de Hoofdklasse, vijftien in de play-offs, twee in de Gold Cup, veertig in de EuroHockey League, acht in de Indian Hockey League en dertien in de Malaysian Hockey League.

Eerder in het seizoen had Hertzberger al de tweede plaats op de topscorerslijst aller tijden in de Hoofdklasse veroverd door Taeke Taekema (309 goals) achter zich te laten. In de historie van de Hoofdklasse Heren heeft alleen Roderick Weusthof nog vaker gescoord (346 goals).

Jeroen Hertzberger namens Rotterdam in het uitduel met Amsterdam van de eerste competitiehelft (1-6 zege). Foto: Koen Suyk

2. Jansen productiever dan ooit

Van alle Nederlandse speelsters op het hoogste niveau was niemand dit kalenderjaar zo trefzeker als Yibbi Jansen. De 23-jarige middenvelder van SCHC en het Nederlands elftal was in 56 officiële wedstrijden goed voor 51 doelpunten. Jansen maakte er 34 in 33 officiële duels voor Stichtsche en was in Oranje goed voor zeventien doelpunten in 23 interlands.

In het Nederlands elftal was er in 2022 niemand die kon tippen aan de productie van Jansen. Frédérique Matla kon vóór haar schouderblessure nog gelijke tred houden, maar eindigde uiteindelijk op gepaste afstand van Jansen met elf goals in veertien interlands. In het internationale hockey maakte alleen de Argentijnse strafcornergigant Agustina Gorzelany nog meer doelpunten: 27 in 28 duels.

Yibbi Jansen juicht na één van haar 51 doelpunten in het kalenderjaar 2022. Foto: Willem Vernes

3. Oranje-record voor Keetels

De WK-finale tegen Argentinië was zoals bekend de laatste interland van Marloes Keetels. De 29-jarige middenvelder sloot haar Oranje-loopbaan niet alleen af met elf hoofdprijzen na 176 interlands en 26 doelpunten, maar ook met een ongekend Oranje-record.

Keetels bleef tegen Argentinië (3-1 winst) voor de 84ste keer op rij ongeslagen in het Oranje-shirt, een ongeëvenaarde prestatie. De laatste nederlaag die ze daarvóór met de Nederlandse ploeg leed, was ruim vijf jaar geleden in een oefeninterland tegen België (0-1). Daarna volgden 79 zeges en vijf gelijke spelen, een unieke reeks die voorlopig nog wel even in de boeken staat.

Marloes Keetels gaat op de schouders na haar laatste interland. Foto: Willem Vernes

4. De unieke prijzenkast van Welten

Lidewij Welten veroverde in mei van dit jaar in de gewonnen playoff-finale tegen SCHC haar dertiende landstitel met Den Bosch. Daarmee verbeterde de aanvaller, die na de zomer overstapte naar Kampong, het nationale record van voormalig ploeggenote Maartje Goderie (twaalf landstitels met de Bossche formatie).

Welten won haar dertien kampioenschappen vanaf seizoen 2005-06 en zag de landstitel in al die jaren slechts drie keer aan haar neus voorbij gaan: Amsterdam was in 2009, 2013 en 2019 de sterkere. Eén keer – in seizoen 2019-2020 – werd de kampioensschaal niet uitgereikt omdat de coronapandemie de competitie lamlegde.

Lidewij Welten in één van haar laatste optredens voor Den Bosch. Foto: Willem Vernes

5. Superstart Oranje onder Delmée

De Oranje Heren kenden een geweldige start onder de huidige bondscoach Jeroen Delmée. De ploeg leed halverwege 2022 – in de Pro League-wedstrijd tegen Duitsland, 4-1 – pas zijn eerste nederlaag onder leiding van de voormalige Oranje-international. In de twaalf eerdere interlands bleef Oranje telkens ongeslagen (W10 G2), waarmee het een stokoud record verbeterde.

In 1970 bleef het Nederlands elftal van oud-international Jules Ancion ooit in zijn eerste elf officiële wedstrijden ongeslagen (zeven zeges, vier gelijke spelen). Die superstart leek een eeuwige houdbaarheidsdatum te hebben, maar werd dankzij Delmée en zijn formatie uit de boeken gespeeld.

Delmée juicht na de Pro League-zege op Engeland. Foto: World Sport Pics/Frank Uijlenbroek


Wat vind jij? Praat mee...