Regenboogbanden groot succes op de hockeyvelden

Liefst 4573 regenboogbanden werden door hockeyers besteld. Daarmee  was de All together challenge, die rondom de Nationale Coming Out Day op 11 oktober plaatsvond, zeer succesvol. 

8000 banden

De John Blankenstein Foundation stelde 8000 regenboogbanden gratis ter beschikking aan alle sportbonden in Nederland. Het grootste gedeelte van deze banden werd afgelopen weekend door hockeyers gedragen. Hockeyclub Ypenburg was met 302 aanvragen het meest actief. Massaal deelden teams, spelers of verenigingen hun deelname aan de actie met diverse hashtags:

Workshop

Westland was een van de clubs die deelname aan de workshop ‘hockey voor iedereen’. Dat was een groot succes, vertelt initiatiefneemster Marlene Doorneveld: ‘Ik vind het belangrijk dat iedereen zich op zijn of haar gemak voelt, jongste jeugd, senioren, maar ook pubers. Iedereen moet alles uit zichzelf kunnen halen, jezelf kunnen zijn maar vooral veel plezier beleven in de hockeysport.’

Westland startte vorig seizoen met de workshop met twee groepen: Twintig A-leden en twintig senioren-leden. ‘Twintig is een perfect aantal, wanneer het meer wordt, verdwijnt de intieme sfeer en is het vaak te spannend om iets in de groep te vertellen. Coaches en trainers zijn heel belangrijk om de spelers te stimuleren om deel te nemen aan de workshop,’ vertelt Doorneveld. ‘Ik denk dat de workshop deelnemers raakt en aan het denken zet. Ze zullen misschien nu langer nadenken voordat ze iets zeggen dat kwetsend is.’

Doorneveld raadt de workshop zeker aan bij andere verenigingen. ‘De jongens die de workshop geven, vertellen echt uit hun hart en krijgen via een spelletje en hun verhaal de deelnemers mee om over moeilijke onderwerpen te praten. Als je ergens mee worstelt en je weet dat de reacties van je teamgenoten goed zijn, durven jongeren hier sneller mee te komen. Het creëert een echt teamgevoel.’

Week van de scheidsrechter

Het was afgelopen week ook ‘de week van de scheidsrechter’. Een reden om de scheids te bedanken en om hem of haar extra in het zonnetje te zetten. Veel arbiters acteerden ook in het roze, om zo beide campagnes te steunen. Scheidsrechters bedankt! Clubs, teams en spelers deelden hun dank aan de scheidsrechter:

Aanvoerder Uden Heren 1 draagt ook regenboog sokken – Scheids in het roze – Regenboogbanden bij captains

 


16 Reacties

 1. vostammer

  Belachelijk. Met zo’n raar bandje lopen met een gratuite tekst in tokkie Engels. En dat in een sport die zo belachelijk wit is dat je het aan niemand uitgelegd krijgt. Maar we lopen met dat bandje en dan zal het wel in orde komen?

  1. albertmonpellier

   Volgens mij snap ik jou wel! Dit stuit mij al jaren tegen de borst! Naar mijn mening en het feit dat als je kijkt hoe wit de hockeysport is en als men ook hier het zwart zou accepteren dan zijn we er. Gewoon een zwarte jood die homo, lesbisch, transgender en bisexueel is. Mix alle kleuren dan heb je de kleur zwart ook. Dus ik zeg volgend jaar een zwart randje erbij?🤔

 2. lynnBosman

  ^ ik snap je reactie oprecht niet?? Regenboogband gaat toch om dat we allemaal gelijk zijn? Het is toch een mooi gebaar naar alle homo's/transgenders/hetero's dat we allemaal gelijk ongeacht je geaardheid. Bij hockey zal dit altijd beter doen dan bij het voetbal, daar is het nog steeds een taboe.

  1. albertmonpellier

   Geaardheid? Religie, afkomst en kleur niet vergeten hoor!🤔

 3. kcinna

  Ik had er graag 1 gehad hier in Frankrijk, maar het gratis was waarschijnlijk tot de grens maar niet erover. In ieder geval geen reactie gekregen toen ik erom vroeg. Zou deze actie graag in andere landen terugzien.

 4. mickh

  Prima dat de hockeywereld voorop loopt met dit soort initiatieven; over de invulling ervan kan je een mening hebben, doch als er niemand beweegt, gebeurt er inderdaad niets. Hulde.

  1. albertmonpellier

   En ergens anders lopen ze niet in achter? De hockeywereld is perfect? Nou nee hoor! 🤭

 5. rancoburgzorg

  De hockeywereld loopt helemaal niet voorop, hoe kom je daar toch bij? In de voetballerij zie je al sinds eind jaren 90 campagnes tegen racisme en homofobie. Je kunt wel van de hockeywereld zeggen dat lesbische vrouwen makkelijk voor hun sexuele orientatie uit kunnen komen (net als in het vrouwenvoetbal eigenlijk) omdat het , waarom weet ik niet, wemelt van de lesbiennes (vooral in de top Hoofdklasse en nationale teams) die er , vaak maar niet altijd, voor uit durven te komen. Ik zie daar geen probleem. En ik ben er van overtuigd dat het voor homoseksuele mannen in het hockey makkelijker is dan in het voetbal. Met dat rare bandje heeft dat niets te maken. Dat bandje is vooral voor eigen gebruik, om te demonstreren dat je een geweldige Gutmensch bent. Prachtig hoor, trots zijn op jezelf! Niks mis mee, en het kost weinig. Maar dan blijf ik me nog afvragen waarom we nauwelijks hockeyers met een andere huidskleur dan de blanke op onze velden zien. Waarom voelen die zich , kennelijk, niet welkom tussen al die gutmenschen. Dat zijn hardere en vervelendere vragen, en het lijkt me tijd dat daar eens een antwoord op komt anders dan een kleurig bandje met een Engelstalig Klaaché.

  1. albertmonpellier

   Juist jij slaat de spijker keihard op zijn kop! D.I.O. Diversiteit in Oranje! En vaak als ik met mensen in het hockeywereldje praat hierover dan krijg ik meestal te horen “ja die mensen kiezen voor het voetbal en hockey is te duur of een elite sport!” Hoe dan? En waar dan? Boxen, tennis en atletiek was vroeger ook een “elite” sport. Maar kijk om je heen en je ziet het al gebeuren. Initiatieven en processen als een donkere hockeyclub echt te verschrikkelijk voor woorden dat deze tendensen ontstaan. Iedereen gelijk?! Alleen maar roepen en zeggen maakt het nog niet gelijk! Toch?

 6. robvisser

  @albertmonpellier Volgens mij gaat de regenboogband (het onderwerp van dit artikel) vooral over geaardheid, maar als je bewijs hebt voor het feit dat de hockeywereld discrimineert op religie, afkomst en kleur dan ben ik benieuwd. Zomaar wat roepen is een beetje gemakkelijk.

  1. vostammer

   Jet gekke is dat je van discriminatie in de hockeywereld weinig merkt. Het lijkt een best tolerant wereldje meet aardige mensen. Maar als we gewoon kijken naar onze teams in de grote steden ( waar bijna 50 % allochtoon is) dan zal je direct constateren dat er van enige representativiteit geen enkele sprake is. En nee hockey is nauwelijks duurder dan voetbal. Rara hoe kan dat??

  2. albertmonpellier

   Het zijn de zogenaamde elite die nog steeds raar en gek reageren en negeren. Voel je aub vooral niet aangesproken en reageer er niet op als het niet om jou gaat. Laat de zogenaamde elite maar reageren

 7. robvisser

  @Lostammer@gmail.com Als we niet weten waardoor het komt, hoe logisch is het dan om eenzijdig naar de hockeywereld te wijzen? Je kunt gekleurde mensen ook niet dwingen om te gaan hockeyen als ze liever een andere sport doen. Iets anders is het als ze geweerd worden, maar bewijs hiervoor ontbreekt. Volgens mij is iemand als Terrance Pieters behoorlijk enthousiast onthaald. Hopelijk kan hij dan een inspiratie zijn voor andere gekleurde mensen om voor hockey te kiezen. Maar is dat niet zo, dan kan ik er ook wel mee leven.

  1. albertmonpellier

   Niet dwingen om te gaan hockeyen maar wel dwingen om weg te blijven!

 8. mickh

  Albert; klinklare onzin. Dit is conclusies trekken op basis van niet bestaande feiten, zo ken ik er nog wel een paar. Er zou sprake zijn van ballotage op kleur? Kom maar met een aantal voorbeelden. Dat er sprake is van `enig conservatisme`, tja...zo zat de tenniswereld ook in elkaar, doch daar is weinig van over. Dat is de hockeywereld ook gegund. Hockey spreekt weinig mensen aan. Die`trotse fiere neger`, vrij naar Theo Hiddema, heeft helemaal geen zin om met een stick in zijn hand achter een bal aan te rennen. En waarom zou die? Voetbal, athletiek, honkbal, dat spreekt aan en een stap naar het hockey is ver weg....zijn familie, vrienden zien hem al aankomen... `Nichten sport....man, wat moet je daar nou?`;)

 9. risa

  HC Feijenoord & HC Delfshaven, maar ook binnen HC Rotterdam is er een mooie groei te zien qua diversiteit! Maar heel eerlijk gezegd ben ik nog altijd blij dat alle blonde paardenstaartjes trainingsshirts dragen met hun naam er op ;)


Wat vind jij? Praat mee...