5 keer typisch (fout) hockey: Druk een punt!

Hockey doe je met een stick en je ramt de bal op goal. Daar verandert geen vooroordeel of aanmoediging iets aan. Toch zijn er van die typische uitspraken en gebruiken die hockey een beetje fout maken. Maar wel leuk fout.

‘Druk een punt’

Hockey is al lang geen ‘kaksport’ meer, toch? Desondanks is ‘druk een punt’ een van de meest gevleugelde uitspraken die dat predicaat op onze mooie sport plakken. Vroeger was deze serieuze manier van toejuichen vaak langs de lijn te horen, tegenwoordig is het een persiflage op het aanmoedigen, misschien om de chique herkomst van hockey te benadrukken…

‘Laat het net vibreren, Roderick!’

Hetzelfde geldt eigenlijk voor een iets minder bekende variant op ‘druk een punt’, namelijk ‘laat het net vibreren.’ Deze toejuiching langs de lijn strookt – in al zijn correctheid – niet helemaal met het fanatisme en de spreektaal van (jong) hockeyend Nederland. De toevoeging van een typische hockeynaam, maakt van deze kreet een bijkans nog groter persiflage op de sportbeleving van tegenwoordig.

‘Gratis bier op veld 5’

Vele hockeytoernooien, nog veel meer teamnamen. Eén van de mooie aspecten aan zo’n toernooi is de omroeper. De fluit schalt over de velden om ‘begin en einde der wedstrijden’ aan te kondigen. Vervolgens somt de speaker de volgende wedstrijden op, waarbij steevast altijd 1 wedstrijd ongeveer luidt als: Op veld 1, Koningen van de 3e helft tegen Gratis bier op veld 5.

‘TD’tje meepikken?’

Wat eigenlijk een seniorenaangelegenheid was met optredende bandjes (Thé Dansant) is soms bijna verworden tot een dance party, compleet met dj, muntjes en beveiliging. En omdat veel clubs er regelmatig 1 organiseren – op zondag, dat dan weer wel – is er vaak een TD in de buurt. Zullen we een TD’tje meepikken?

‘Hockey doe je met een stokkie’

Als je niet-hockeyers vraagt wat hockey voor een sport is, dan zeggen ze steevast: hockey doe je met een stokkie. Daar hebben ze volkomen gelijk in. En daar zijn we trots op. Alleen als je net pas bent begonnen met hockey, leg je de onwetende uit dat het stokkie eigenlijk een ‘stick’ heet.


Wat vind jij? Praat mee...