Aantal hockeyteams neemt toe: ruim 15.000 inschrijvingen

Komend seizoen staan er maar liefst 15.433 hockeyteams van 324 verschillende clubs ingeschreven bij de KNHB. De bond meldt dit in een persbericht. Dit is bijna 1,7 procent meer dan vorig seizoen.

De KNHB becijfert dat er momenteel zo’n 420 teams minder zijn ingeschreven dan in het seizoen 2019-2020, de jaargang waarin de coronapandemie begon. De verwachting is echter het aantal aangemelde teams nog oploopt. Jaarlijks stromen driehonderd tot vierhonderd ploegen tijdens het seizoen in.

De competitieleiding van de KNHB constateert onder andere dat de deelname van teams aan de seniorencompetities sterk blijft stijgen. Deze stijging vindt met name plaats bij het hockey voor zeventallen (sevens) dat doordeweeks in de avonduren gespeeld wordt. Ook de jong senioren-teams blijven toenemen.

Op archiefbeeld: de jong senioren van Ring Pass.

Bij de jeugd is er weliswaar sprake van een hele lichte afname ten opzichte van 2019-2020, maar tegelijkertijd ook van een stijging in vergelijking met het afgelopen seizoen. Die stijging is vooral terug te zien bij de jongste jeugd-teams (E- en F’jes). In de oudere jeugdcategorieën nam het aantal teams licht af.

Groot compliment

‘Dat het aantal teaminschrijvingen ondanks alle coronaperikelen zo op niveau is gebleven, is met name een groot compliment aan de verenigingen en hun vrijwilligers’, stelt Erik Gerritsen, algemeen directeur van de KNHB. ‘Met vereende krachten hebben zij ook de afgelopen maanden onder moeilijke omstandigheden hun leden betrokken gehouden bij de vereniging. De interne jeugdcompetities, online bijeenkomsten en alternatief aanbod voor senioren, hebben er onder andere voor gezorgd dat leden de vereniging niet hebben verlaten. Meer dan ooit heeft de hockeywereld laten zien betrokken en loyaal te zijn.’

Met de regiocompetities die voor de zomervakantie zijn georganiseerd heeft de KNHB in een grote behoefte kunnen voorzien, stelt Gerritsen. ‘Eens te meer werd duidelijk hoe fijn het is tegen andere verenigingen te kunnen spelen. We kijken dan ook uit naar de start van de competities na de zomerperiode en hopen de vierhonderd teams die we sinds de start van de coronapandemie in maart 2020 zijn verloren snel weer op de hockeyvelden terug te zien.’


2 Reacties

  1. mrme

    Zijn er ook cijfers van hoeveel daarvan heren en dames teams zijn? Heb namelijk zelf het idee dat de heren en jongens teams wel steeds verminderd.

  2. solo

    Ben ook benieuwd naar het aantal minioren? (De toekomst..)


Wat vind jij? Praat mee...