Aanvullende regels 250+ fans hockeyduels: iedereen vaste plek

Clubs die meer dan 250 toeschouwers bij een wedstrijd willen toestaan, moeten zich aan strengere regels houden. Ze zijn niet alleen verplicht iedereen te registreren en een gezondheidscheck te houden, maar ze moeten de bezoekers ook of een vaste zitplaats of een plek in een afgebakend vak voor staanplaatsen toewijzen.

Dat blijkt uit het door sportkoepel NOC*NSF aanscherpte sportprotocol waaraan ook alle hockeyverenigingen zich moeten houden. Eerder was al duidelijk geworden dat maximaal 250 fans bij één duel zijn toegestaan, waarbij de bezoekers zich aan de 1,5 meter regel en gezondheidsregels moeten houden.

Bij meer dan 250 toeschouwers was al een gezondheidscheck en registratie verplicht, maar in het aangepaste sportprotocol staat nu ook: ‘Indien je op piekmomenten meer dan 250 toeschouwers verwacht: registreer, doe de gezondheidscheck en placeer de hele dag vanaf het moment van de opening van de accommodatie.’

Ook het aantal bezoekers in een clubhuis is gelimiteerd. Tot honderd personen geldt de 1,5 meter regel. Daarboven zijn extra verplichte maatregelen als registratie, check en placeren verplicht.

Bezoekers per veld scheiden

Voor alle clubs geldt ook dat ze de bezoekersstromen van de verschillende velden nauwgezet moeten scheiden. ‘Vermeng deze niet met elkaar bijvoorbeeld in de sportkantine’, zo staat in het sportprotocol.

De clubs moeten ook aan de slag met borden en pijlen op de sportparken, zo wordt duidelijk uit het sportprotocol: ‘Zorg dat in en op de sportlocatie een duidelijke routing (aanrijdroute, naar en bij sportactiviteiten, sportkantine, terras, zitplaatsen, toiletten, tribune enz.) zichtbaar is, zodat personen de 1,5 meter onderlinge afstand kunnen houden.’

De al eerder geïntroduceerde corona-coördinatoren bij de trainingen zullen ook weer verplicht en herkenbaar aanwezig moeten zijn op de accommodaties.

Om de clubs te helpen bij de naleving van het sportprotocol heeft NOC*NSF samen met de sportbonden een speciale checklist opgesteld. Bekijk de checklist op KNHB.nl.

Clubs onaangenaam verrast

Uit een rondgang langs verschillende verenigingen blijkt dat veel clubs ‘onaangenaam verrast’ zijn door de aanscherping van het sportprotocol. ‘We dachten eigenlijk dat we de grootste hobbels wel zouden hebben gehad met de registratie en gezondheidscheck. Op het placeren hadden we niet gerekend’, reageert Dorine Dielen, voorzitter van het Haagse hdm. ‘Dit gaat best ver. Ik snap dat we voorzichtig moeten zijn, maar dit is echt pittig. We gaan hier de komende weken naar kijken hoe we hiermee om moeten gaan.’

Bij andere clubs leven links en rechts al wel wat ideeën over de invulling van het sportprotocol. Maar geen van de clubs heeft al vastomlijnde plannen. ‘Het is voor ons nog te vroeg om er al wat over te zeggen. We wachten nog even af voor we een plan maken’, zegt Pepijn Post, bestuurslid van Bloemendaal.

Volle tribunes bij Rotterdam zijn volgens het huidige sportprotocol voorlopig niet mogelijk. Foto: Willem Vernes

Bij Rotterdam, een van de grootste hockeyclubs van ons land, breken ze hun hoofd al over de nieuwe regels. ‘Laten we zeggen dat we er een mooie uitdaging aan hebben’, reageert Rotterdam-woordvoerder Alexander Bakker. Zijn club verdiept zich momenteel in een systeem voor online registratie bij wedstrijden van de eerste teams. ‘Hoe dat er precies uit gaat zien, weten we nog niet. We zullen er wel extra kosten voor moeten maken. En de handhaving zal ook weer het nodige van onze vrijwilligers gaan vergen, dat is in ieder geval zeker. We hebben gelukkig nog een paar weken om ons op voor te bereiden.’


2 Reacties

  1. rancoburgzorg

    Ik mis nog het verbod op schreeuwen, zingen, luid spreken of juichen. En de keiharde sancties daarop, mocht een fan toch over de schreef gaan. Mensen, mensen, dit is toch allemaal niet meer serieus te nemen? Wanneer doet een sportbond eens zijn mond open tegen deze onzin? Of zijn ze doodsbang hun luxe overheids-subsidies te verliezen?

    1. maus2018

      1,5 meter is toch gewoon prima, maar wat een adminstratieve rompslomp en dan ook nog controlen of je wel op de goede plek staat. Onaandoenlijk voor alle clubs. Pleit voor 1,5 meter en max 250 man en verder basta💪


Wat vind jij? Praat mee...