Voor je agenda: wat je niet mag missen in 2018

Het hockeyjaar 2018 heeft heel wat moois in petto. De redactie van hockey.nl zet de belangrijkste data en toernooien voor je op een rij. Onmisbaar voor in je agenda!

EK Zaal Heren
12 – 14 januari in Alanya

Alanya is dit jaar het decor van het Europees kampioenschap zaalhockey in de B-divisie. De Oranje Heren proberen in Turkije een terugkeer naar de hoogste divisie van het zaalhockey af te dwingen. Behalve Nederland zijn gastland Turkije, Kroatië, Engeland, Italië, Portugal, Zweden en Oekraïne actief in Alanya.

EK Zaal Dames
19 – 21 januari in Praag

De Oranje Dames verdedigen in Tsjechië hun Europese titel in de hoogste divisie. Nederland, dat de voorbije twee edities de sterkste was door in de finale respectievelijk Duitsland en Polen te kloppen, krijgt in Praag concurrentie van gastland Tsjechië, Wit-Rusland, Duitsland, Rusland, Zwitserland en Oekraïne.

Oefentrip Oranje Dames
10 januari – 1 februari in de VS

De Oranje Dames van bondscoach Alyson Annan vertrekken op 10 januari naar de Verenigde Staten voor een trainingsstage in Californië. In de stad Palo Alto speelt de Europees kampioen vier wedstrijden tegen de Verenigde Staten, gecoacht door voormalig Oranje-international Janneke Schopman. De duels staan gepland voor 25, 27, 28 en 30 januari.

Oefentrip Oranje Heren
11 januari – 4 februari in Narrogin en Perth

De Oranje Heren gaan op 11 januari Down Under, waar naast trainingen ook vier wedstrijden tegen Australië op het menu staan. De ploeg van bondscoach Max Caldas staat op 27 en 28 januari in Narrogin tegenover de nieuwe nummer één van de wereld, en spelen vervolgens op 1 en 3 februari in Perth nog eens twee duels met de Kookaburras.

NK Zaal
3 – 4  februari in Rotterdam

Het Topsportcentrum in Rotterdam is dit weekend voor de vijfde keer het decor van de finales in de Hoofdklasse Zaal voor Heren, Dames en Landelijke A-, B- en C-jeugd (op zaterdag 3 februari) en van de nacompetitie en NK reserves op zondag 4 februari.

WK Zaal Dames
7 – 11 februari in Berlijn

De Nederlandse dames van bondscoach Marieke Dijkstra, nummer één van de wereld, zijn in de poulefase ingedeeld met Wit-Rusland, Kazachstan, Polen, Zwitserland en de Verenigde Staten. Nederland verdedigt op Duitse bodem haar in 2015 behaalde wereldtitel. Oranje stond bij de drie eerdere WK’s telkens in de finale waarin het steeds Duitsland trof (één zege, twee nederlagen).

Hervatting Hoofdklasse Dames
25 februari

De competitie in de Hoofdklasse Dames wordt over ruim zeven weken hervat met de twaalfde speeldag. Grote vraag is wanneer koploper en titelfavoriet Den Bosch voor het eerst punten morst. De ploeg van Raoul Ehren won dit seizoen alle elf competitiewedstrijden en krijgt langzaam maar zeker zicht op enkele club- en Hoofdklasserecords.

Hervatting Hoofdklasse Heren
4 maart

Het seizoen in de Hoofdklasse Heren gaat op 4 maart verder met de veertiende speelronde. Kampong en Bloemendaal, de nummers één en twee van de ranglijst, zijn als enige nog ongeslagen in competitieverband, terwijl hekkensluiter hdm als enige nog zonder overwinning is.

Start play-offs Hoofdklasse
29 april en 5 mei

De eerste fase van de play-offs om de landstitel bij de dames begint op zondag 29 april en wordt vervolgd op 5 en (eventueel) 6 mei. Daarna volgt op 10, 12 en (eventueel) 13 mei de finale om de landstitel. Bij de heren gaat de eerste ronde van de play-offs van start op 5, 6 en (eventueel) 10 mei. De eindstrijd om de landstitel vindt plaats op 13, 19 en (eventueel) 20 mei.

Kampong-keeper David Harte wordt na de shoot-outs besprongen door zijn teamgenoten bij de tweede wedstrijd van de play-offs om het landskampioenschap hockey tegen Rotterdam en Kampong (2-2). Foto Koen Suyk.

Finales Gold Cup en Silver Cup
20 april en 20 mei

Na een succesvol eerste jaar van de Silver Cup (voor Heren) is er dit seizoen ook een Silver Cup voor Dames. De finales van die toernooien, bedoeld voor teams uit de Eerste Klasse tot en met de Vierde Klasse, zullen op 20 mei worden afgewerkt bij één van de deelnemende verenigingen. Een maand eerder, op 20 april, vinden de finales van de Gold Cup plaats, gericht op teams uit de Hoofdklasse en Overgangsklasse (en de drie hoogst geëindigde teams uit de Silver Cup van het jaar ervoor).

Champions Trophy mannen
23 juni – 1 juli in Breda

De allerlaatste editie van de Champions Trophy voor mannenteams vindt deze zomer in Breda plaats. Het toernooi, dat in 2019 samen met de Hockey World League plaatsmaakt voor de Hockey Pro League, staat sinds 1978 op de internationale hockeykalender en had Pakistan als eerste winnaar. De Oranje Heren wonnen de Champions Trophy acht keer, voor het laatst in 2006 in Spanje.

WK Hockey vrouwen
21 juli – 5 augustus in Londen

De Oranje Dames zijn regerend Europees kampioen, wonnen eind 2017 de Hockey World League en kunnen zich deze zomer ook nog eens kronen tot wereldkampioen. In Londen staat de ploeg van Alyson Annan in de groepsfase tegenover China, Zuid-Korea en Italië. Daarna wachten voor Nederland nog drie hindernissen op weg naar een tweede wereldtitel op rij en de elfde in totaal.

De Oranje Dames na het winnen van de wereldtitel in 2014 in Den Haag. Foto Frank Uijlenbroek

Champions Trophy vrouwen
17-25 november in Changzhou

De Oranje Dames gaan eind dit jaar in het Chinese Changzhou proberen de hegemonie van Argentinië in de recente Champions Trophy-historie te doorbreken. Las Leonas wonnen zes van de zeven laatste edities van het toernooi, in 2008, 2009, 2010, 2012, 2014 en 2016. Alleen in 2011 kende de finale een andere winnaar: toen versloeg Nederland de Argentijnse dames.

WK Hockey mannen
28 november-16 december in Bhubaneswar

De Oranje Heren keren eind november terug naar Bhubaneswar, waar ze een maand geleden even geruisloos als teleurstellend zevende werden bij de Hockey World League Final. De mannen van Caldas hopen in India revanche te nemen voor het WK-drama van vier jaar geleden, toen ze in Den Haag in de eindstrijd pijnlijk onderuit gingen tegen Australië: 1-6.

Andere vermeldenswaardige data

  • 29 maart – 2 april EuroHockey League KO16 in Rotterdam
  • 18 – 21 mei EHCC in Surbiton (Eng)
  • 26 – 27 mei EuroHockey League Final Four
  • 9 juni Finaledag Landelijk Super A en B
  • 23 juni Finaledag Landelijke A- en B-jeugd

Reacties op dit bericht zijn gesloten.