Arno Kantelberg: ‘Het brave van hockey zie je terug in de shirts’

Arno Kantelberg (52) is hoofdredacteur van Esquire en modespecialist. Bij de verkiezing van het mooiste hockeyshirt van Nederland aller tijden neemt hij plaats in de jury. ‘Ik ben geen voorstander van een shirt volplamuren met allerlei toeters en bellen.’

Kantelberg heeft een diepgewortelde passie voor sport en kijkt vooral tijdens grote toernooien naar hockey. Als hij op ons verzoek hockeyshirts met voetbalshirts begint te vergelijken, is het eerste dat in hem op komt, het woord braaf. ‘Alle hockeytenues lijken op elkaar’, vindt hij. ‘Alle mouwtjes zijn even lang. Alle kraagjes even breed. Er is nooit een club die opeens in een veel kortere of strakkere broek gaat spelen. Alleen de kleur en de opdruk verschillen.’

Dat komt door het DNA van de sport, zegt Kantelberg. ‘Van oudsher is hockey natuurlijk een sport van nette mensen. Nette mensen doen geen gekke dingen. Hockeyers volgen de algemene trend, maar er loopt geen Dennis Rodman in het hockey. Geen Memphis Depay. Geen Ryan Babel, met rood haar. Hockey kent geen uitwassen. Die worden niet getolereerd. Dat brave karakter van de sport zie je terug in de shirts. Dat begint al bij de sponsornaam. Hoe vaak is dat niet de keurige Rabobank of ABN AMRO?’

Klein Zwitserland – wat een schitterende naam trouwens – speelt in het bordeauxrood met donkerblauwe banen. Kijk, zó hoort het.

In het voetbal wordt veel meer geëxperimenteerd, bijvoorbeeld met fluoriserende kleuren, zegt het altijd goed geklede jurylid. Hij hoopt van harte dat de inzendingen van de verkiezing van het mooiste hockeyshirt van Nederland aller tijden ook een aantal ‘afwijkende shirts’ bevatten. Originaliteit is één van de punten waarop hij de inzendingen gaat beoordelen.

De kleuren en hoe deze zich tot elkaar verhouden, is een ander aspect waarop hij gaat letten. ‘Klein Zwitserland – wat een schitterende naam trouwens – speelt in het bordeauxrood met donkerblauwe banen. Kijk, zó hoort het. Met het zwart-geel van Den Bosch heb ik weinig. Die kleuren matchen niet, daar valt niks van te maken. Het shirt van Oranje-Rood vind ik prachtig, dat lijkt op dat van Galatasaray. Het zwarte boordje van Oranje-Rood vind ik ook erg mooi.’

Het shirt van Oranje-Rood vindt Kantelberg prachtig.

Als je in het Nederlands elftal speelt, zeker met hockey, is de tegenstander natuurlijk direct onder de indruk van het oranje

Een ander belangrijk aspect in de jacht op het mooiste hockeyshirt volgens Kantelberg: de shirtsponsor. ‘Ik ben fan van PSV. Qua esthetiek en balans is Philips de beste sponsor die de club zich kan wensen. Op het shirt staat nu Brainport Eindhoven. Spuuglelijk, veel te lang. Als ontwerper kun je daar niet omheen bouwen.’

Verder vindt Kantelberg dat een shirt bedoeld is om te intimideren. Vooral de kleur van succes imponeert, vindt hij. ‘Als je in het Nederlands elftal speelt, zeker met hockey, is de tegenstander natuurlijk direct onder de indruk van het oranje’, zegt hij. ‘Maar helemáál fantastisch is het als er een verhaal aan het shirt kleeft. Dat is het allermooiste.’

Hoe doe je mee?

Stuur een foto in van het shirt dat jij het mooist vindt. Daarbij zijn onderstaande punten belangrijk:

 • Het moet een shirt uit Nederland zijn. Dat mag een officieel clubshirt zijn, waarin je bijvoorbeeld zelf speelt of hebt gespeeld, maar ook het shirt van een Nederlands (jeugd)elftal. Het is ook mogelijk om het shirt van een club in te sturen die inmiddels is opgeheven of is gefuseerd met een andere vereniging.
 • Indien je in het bezit bent van het shirt dat je wilt aanmelden, maak dan een foto waarop de voorkant goed zichtbaar is. Indien je het shirt niet in je bezit hebt, volstaat een actiefoto waarop het shirt duidelijk te zien is.
 • Stuur je inzending in via redactie@hockey.nl, Whatsapp (0657862503) of ons Instagram-, Facebook- of Twitteraccount.
 • Vermeld bij de foto het team dat in het shirt speelt of heeft gespeeld (bijvoorbeeld Kampong Jongens C1 of Voordaan Dames 2) en het bijbehorende seizoen. Stuur ook een motivatie mee waarom je vindt dat jouw inzending moet winnen.
 • Inzenden kan tot en met maandag 6 juli.

12 Reacties

 1. Maxiking

  Dit proberen van een tenue gebeurd wel, zie het tenue van Nieuwegein.

 2. Stockey123

  Vergelijking met voetbalshirts van profs clubs raakt kant nog wal. Daar is er elk jaar een nieuw thuis en uitshirt. Een gemiddelde hockeyclub doet jaren en jaren met een shirt en dan is er bij een verandering gezeur van de leden dat de dan een nieuw shirt of een nieuw broekje moeten kopen.

 3. HCMenzino

  Stockey...99,9% vd voetbalclubs in NL veranderen niet van tenue... Alleen de profclubs...

  1. stekel

   eens en dat is enkel vanwege sponsoren

 4. stekel

  regelmatig kleding aanpassen aan mode? Tenue is onderdeel van DNA van een club, vereenzelfiging. we zitten in een plichtmatige opgelegde vervangcultuur is dat goed? regelmatig nieuw tenue.. waarom die extra kosten onnodig maken. maw: push door mode wereld is leuk voor de kleding leverancier. maar of het ook maar iets toevoegd is de vraag.

  1. maaja

   👍👍

 5. philchapel

  Dat “brave” geldt wellicht voor ons westerse hockey, waar idd geen Rodman speelt. Maar staat in schril contrast met de eigen spierbal- tattoo- en haarsnit-stijl van Aussie Stars als Chris Ciriello en de broertjes Govers. Zou leuk zijn ook die strakke mouwloze shirtstijl bij ons te importeren :)

 6. mark-j

  Namen kan ik hier niet noemen maar de oudste van ons die toch redelijk hoog speelt is verre van saai en standaard! Er zijn ook in het nette hockey uitzonderingen van personen die absoluut niet aan de standaard voldoen , laat vele volgen ! Wordt de sport nog leuker .

 7. w.j.arriens

  Ja, voetbal is moderner met de mode, maar ver-schrik-ke-lijk OUDERWETS in de spelregels. Niemand kan een goede argumentatie vinden voor de Buitenspelregel, de ingooi (het is geen handbal, de hockey-inrol werd 100 jr geleden al afgeschaft) en het wisselsysteem. Voetbal zou 100 x aantrekkelijker worden en dus (vooral op lager nivo) meer toeschouwers trekken.

 8. johnzandbergen

  Uniformiteit van de shirts, shorts en skorts zie je alleen bij de selectieteams, bij de breedte is het toch wat gevarieerder, dit heeft oa te maken wisseling van kledingleverancier of collectie, Adidas brengt bijvoorbeeld voor de hockeyclubs iedere vier jaar een nieuwe collectie uit waarbij strepen en biesjes veranderen, bij de uitshirts als er verwarring kan ontstaan met de thuisclub is het vaak een nog veel groter ratjetoe, wat wordt gedragen, de club heeft hiervoor alleen de kleur van het shirt en de kousen bepaald.


Wat vind jij? Praat mee...