Boze buurman vreest overlast door verplaatsen veld Gooische

Hockeyvereniging Gooische heeft plannen om een nieuw clubhuis aan te leggen en twee velden te verplaatsen. De buurman vreest aantasting van de privacy, lichtoverlast, overwaaiend sproeiwater en herrie van doorschietende ballen en ligt dwars. Het is een probleem waarmee meer clubs, zoals Alecto, Bloemendaal en Voordaan, te maken hebben gehad.

Vanachter de eettafel wijst de zestigjarige Bert van Amstel, de buurman van Gooische, naar het smalle, hoge raam in de zijmuur van zijn vrijstaande woning. Daar doorheen kijkt hij nu recht tegen de deur van een opberghok van Gooische aan. Die ligt op drie meter afstand. Zó dicht ligt zijn woning naast het grondgebied van de club. ‘Dat vind ik niet erg. Maar als de plannen doorgaan, gaat dat opberghok weg’, zegt Van Amstel. ‘Dan komt er een waterveld te liggen. Nog dichterbij dan waar nu die deur is.’

Het huidige uitzicht van Bert van Amstel uit het raam in de zijmuur van zijn woning. Op de plek waar nu het opberghok is, zou een veld moeten komen te liggen.

Hij kan er met zijn verstand niet bij dat er straks op een afstand van drie meter naast zijn huis ballen over en weer worden geslagen. ‘Je zou denken dat je uit fatsoen een veld niet minder dan dertig meter naast een woning legt. Maar Gooische is van mening dat drie meter aanvaardbaar is. Sterker nog, ze denken dat ik erop vooruitga. Ik snap niet dat een vereniging hun buurman zoiets aandoet. Ik vind het onbegrijpelijk.’

De woning van Van Amstel ligt pal naast Gooische.

Een veld bijna tegen de gevel aan

Twee jaar lang vecht Van Amstel al tegen de plannen van Gooische. Je zou verwachten dat hij na alle boze e-mails van beide kanten, na alle ingediende bezwaarschriften en na de zitting bij de Raad van State van drie weken geleden over het herinrichtingsplan van het complex, een bloedhekel aan hockey heeft gekregen. Dat de vereniging liever vandaag dan morgen zijn spullen pakt en verhuist. Maar als hij de vraag krijgt of hij eigenlijk weleens op de vereniging geweest is waarmee hij zo in de clinch ligt, verschijnt er zowaar een grote glimlach op zijn gezicht. Dan zegt hij: ‘Ik vind hockey een prachtige sport. Als kind ben ik zelfs lid geweest van Gooische.’

Het is nu zo’n dertig jaar geleden dat Van Amstel de woning kocht. Toen lag de hockeyvereniging er ook al pal naast. Van Amstel stelt dat hij 28 jaar lang een goede verstandhouding met de club heeft gehad. Oké, er werd af en toe wel eens een deur te hard dicht gesmeten, maar doorgaans werden dat soort problemen netjes opgelost en bovendien wist hij dat hij nu eenmaal een woning naast een hockeyvereniging had gekocht. De verhoudingen werden volgens hem pas gespannen toen hij twee jaar geleden werd uitgenodigd om de nieuwe plannen in te zien. Vanwege de bouw van een nieuw clubhuis zouden er twee velden worden verlegd, waarvan één precies naast de woning van Van Amstel moet komen te liggen.

Vanaf het veld kijk je straks rechtstreeks de slaapkamer in Bert van Amstel, de buurman van Gooische

Hij vreest geluidsoverlast. Van het opberghok en het clubgebouw zegt hij nu geen hinder te ondervinden. Maar van al die hockeyers, het bijbehorende publiek en doorschietende ballen naast zijn gevel straks wel, vermoedt hij. Om de geluidsoverlast zoveel mogelijk te beperken, wordt er geluiddempend materiaal, waaronder rubber matten en gaas, rondom de goals aangebracht. Daarnaast komt er een geluidsscherm van 3,5 meter hoog tussen het veld en zijn gevel in te staan. Maar Van Amstel gelooft niet dat dat de oplossing is. ‘Ze hebben er allerlei rekenmodules op los gelaten en denken dat ze aan de geluidsnorm kunnen voldoen. Nou, ik geloof er niks van. Die geluidsoverlast ís er straks gewoon. Dat weet ik zeker.’

Bovendien vreest hij een aantasting van de privacy. ‘Vanaf het veld kun je straks makkelijk over het geluidsscherm heen kijken. Dan kijk je rechtstreeks de slaapkamer in.’ Zijn vrouw, tegenover hem aan tafel, is er ook niet blij mee. ‘Door de komst van het geluidsscherm komt er straks door dit raam geen licht meer naar binnen. En na verloop van tijd zit dat scherm natuurlijk van top tot teen onder het mos en de algen. Daar word ik niet vrolijk van’, zegt ze.

Ook is Van Amstel bang voor overwaaiend sproeiwater. Hij laat onderstaande video zien, waarin het sproeiwater van het hoofdveld de parkeerplaats opwaait, en zegt bovendien dat het schadelijk voor zijn huis is. Zo’n sproeisysteem staat in de toekomst vlak naast de woning, zelfs bij windstil weer zal volgens Van Amstel het water over zijn terrein heen nevelen.

Daarnaast denkt hij dat er ballen in zijn tuin belanden – ondanks dat zijn gevel evenwijdig staat aan de zijlijn en spelers dus niet richting zijn woning schieten. ‘Gooische organiseert ook toernooien waarin op een half veld wordt gespeeld. Dan schieten ze wél in de richting van mijn huis. Als een bal over dat geluidsscherm vliegt, valt hij in mijn tuin. Stel, je loopt daar toevallig en krijgt zo’n bal in je nek.’

Andere clubs die worstelen met de aanwezigheid van hun buren

Het probleem van clubs die willen verbouwen of uitbreiden, maar op verzet van buurtbewoners stuiten, speelt natuurlijk bij meerdere clubs. Bloemendaal is een van de verenigingen die worstelt met een eventuele uitbreiding vanwege de aanwezigheid van omliggende woningen. Eerder dit jaar werden de omwonenden in het gelijk gesteld, waardoor Bloemendaal geen lichtmasten mag plaatsen bij veld 3 en 4.

Clubs worden ook wel in het gelijk gesteld, zoals eerder Alecto uit Leiderdorp. Buurtbewoners beklaagden zich bij de Raad van State over geluidsoverlast en het licht van de lichtmasten. De hoogste bestuursrechter oordeelde dat Alecto het licht niet hoefde te dimmen en de boxen niet zachter hoefde te zetten.

Soms komen club en omwonenden er ook in goed overleg uit. Zoals Voordaan dat in gesprek ging met omwonenden nadat die hun zorgen hadden geuit over de plaatsing van een blaashal. Ze vreesden parkeer- en geluidsoverlast. De club stelde een parkeercommissie in en de blaashal staat er inmiddels.

Uitspraak Raad van State volgt binnen nu en een paar maanden

Dat overleg is er dus ook geweest tussen Gooische en Van Amstel, maar heeft geen oplossing geboden. De uitspraak van de Raad van State, die binnen nu en een paar maanden volgt, wordt interessant, stelt Van Amstel: ‘Bij goedkeuring van de Raad van State ontstaat er jurisprudentie die voor andere hockeyverenigingen de mogelijkheid biedt om op drie meter afstand van de muur van een woning een sportveld te realiseren, met alle gevolgen van dien voor de bewoners.’

Van Amstel vindt het moeilijk zijn kansen bij de Raad van State in te schatten. Ook als hij verliest, blijft hij strijdvaardig. ‘Dan laat ik, zodra het veld er ligt, geluidsmetingen doen. Ik ben ervan overtuigd dat ze de norm dan overschrijden. Als dat inderdaad zo is, zou dat kunnen betekenen dat ze het veld niet meer mogen gebruiken.’

Reactie Gooische:

Begin december heeft een zitting bij de Raad van State plaatsgevonden over het herinrichtingsplan van ons complex. Ons streven is het bouwen van een duurzaam, energiezuinig clubhuis op een centrale positie op ons terrein. Gooische hecht grote waarde aan een goede relatie met de buurtbewoners en betreurt de huidige situatie met de heer Van Amstel zeer.
Het project ten aanzien van de herinrichting van ons complex loopt nu meerdere jaren. Wij hebben daarbij steeds ons uiterste best gedaan het proces zorgvuldig te laten verlopen en zoveel mogelijk rekening gehouden met alle belanghebbenden. Op basis van bezwaren van buurtbewoners hebben wij in nauw overleg met de gemeente het herinrichtingsplan aangepast. Hierbij hebben wij getracht, en de vele onderzoeken bevestigen dit, om een situatie te creëren die juist minder overlast veroorzaakt.
De heer Van Amstel heeft tegen het aangepaste plan bezwaar aangetekend. Over dit bezwaar ging de zitting bij de Raad van State. We verwachten de uitspraak binnen enkele maanden.
In de media is er de laatste weken veel aandacht geweest voor deze zaak. Wij kunnen ons niet vinden in het eenzijdige en deels onjuiste beeld dat in de media wordt geschetst. Gooische heeft ervoor gekozen om inhoudelijk verder niet te reageren en de uitspraak af te wachten. Na de uitspraak zullen we samen met de belanghebbenden kijken naar de vervolgstappen.


14 Reacties

 1. sa-te-t

  Het is uiteraard de natte droom van elke hockeyer om de mogelijkheid te hebben om op zondagavond binnen 2 minuten van clubhuis naar je bedje te kruipen.... maar voor de rest snijdt elke argument van 'de buurman' hout ! Terug naar de tekentafel zou ik zeggen.

  1. stekel

   a) de man woont er niet b) dit artikel doet vermoedden dat hij zelf dit artikel heeft aangevraagd c) de vraag rijst waarom hockey.nl daarin mee is gegaan. Want welke club die ergens binnen een BB kom zit, heeft niet moeten procederen de afgelopen jaren.. maar daar werd als onafhankelijke KNHB platform door hockey.nl nooit eerder over geschreven / gepubliceerd.

 2. ericst29

  Ervan uitgaande dat de heer Van Amstel de enige omwonende is wiens huis direct grenst aan de velden van Gooische, is het toch redelijk opmerkelijk dat `binnen de bestaande ruimte` geen veldindeling gemaakt kan worden die tegemoet komt aan de rechten van de buurman. `Wij hebben daarbij steeds ons uiterste best gedaan het proces zorgvuldig te laten verlopen en zoveel mogelijk rekening gehouden met alle belanghebbenden`lijkt mij derhalve op een forse onwaarheid berusten.

 3. stekel

  hij woont er zelf niet. maar dat vertelt hij er niet bij

  1. arnoldS

   Maar het is wel door anderen bewoond. Dus komt hij voor anderen op. Nogal Nobel!

 4. Eelco Houwink

  Ga een keer kijken bij Schoonhoven, Ik heb daar tijdens de warming-up 9 ballen in 8 verschillende tuinen en balkondeuren zien eindigen

 5. vostammer

  Hoe rijker de buurt, hoe intoleranter de bewoners. Nederland op zijn allerslechtst

 6. PeterMontijn

  Altijd weer een goed onderbouwd en genuanceerd standpunt, dank Vostammer! Ik ga meteen op Funda even zoeken naar een portiekwoninkje in de Schilderswijk

 7. marijeknuvers

  Niet leuk, maar de buurman heeft natuurlijk gelijk. De realiteit is gewoon onhandig af en toe. De hoeft de buurman niet op te lossen.

 8. gelderlander

  Een sportcomplex , welk dan ook , hoort niet in een woonwijk te liggen , ook ivm de parkeer problemen . Elk mens heeft recht op privacy . Wij steunen de buurman .

  1. stekel

   Woon je in Groningen ?

 9. rob-tettero

  verkavel de grond voor mooie vrij staande woningen. verplaats de Gooische hockey club buiten het centrum. probleem opgelost.

  1. vostammer

   Waarom niet verkavelen voor een ruim opgezet asielzoekerscentrum? Benieuwd hoe snel die « buurman » de hockeyvelden weer terug wil....

 10. lize

  ballen kun je met netten opvangen en die sproei installaties niet handig moeten ze anders doen een beetje wind en er wordt niet op de welbedoelde plek gesproeit ook niet op het veld ?!


Wat vind jij? Praat mee...