Corona: Brabantse teams komend weekend niet in actie

De KNHB heeft vanwege de uitbraak van het coronavirus besloten alle competitiewedstrijden (uit en thuis) van teams uit Noord-Brabant tot en met komend weekend af te gelasten. Die maatregel geldt per direct, dus ook de duels in de Gold Cup Dames – waarbij Brabantse teams in actie komen – gaan niet door. Het gaat in totaal om het schrappen van ongeveer 2000 wedstrijden.

De KNHB heeft kennis genomen van de persconferentie van de Brabantse Veiligheidsregio’s op 10 maart, waarbij Brabanders worden opgeroepen ‘zeven dagen sociale onthouding’ in acht te nemen. Het advies luidde: ‘Ga even geen nieuwe sociale contacten aan en wees terughoudend met bestaande sociale contacten.’

Door de burgemeesters van de veiligheidsregio’s zijn in Noord-Brabant evenementen met meer dan duizend mensen verboden en bovendien is de organisatoren van samenkomsten met minder dan duizend mensen gevraagd te overwegen deze af te gelasten.

Alle wedstrijden van teams uit Brabant

Naar aanleiding van de ontwikkelingen in Noord-Brabant heeft sportkoepel NOC*NSF alle sportbonden geadviseerd gevolg te geven aan de oproep van de Veiligheidsregio’s. De KNHB heeft daarom besloten alle wedstrijden van teams die uitkomen voor een Noord-Brabantse vereniging af te gelasten tot en met zondag 15 maart.

Rolstoelhockey volledig afgelast

Dit betreft een maatregel die voor de betreffende teams is genomen ongeacht niveau en competities. Daarbij gaat het om ongeveer 2000 wedstrijden, waaronder ook de wedstrijden in de Hoofdklasse, Bekercompetitie en jeugdwedstrijden. Alle duels die de komende dagen op de planning staan voor Brabantse teams worden op een later tijdstip ingehaald. De KNHB komt per competitie zo snel mogelijk met de inhaaldata.

De hockeybond heeft daarnaast besloten de beide rolstoelhockeycompetities (E- en H-hockey) in zijn geheel tot nader orde af te gelasten. Die maatregel wordt genomen vanwege de kwetsbaarheid van de doelgroep die daaraan deelneemt.

Archiefbeeld. Foto: Koen Suyk

Overige wedstrijden gaan door

Op dit moment is er geen reden om andere hockeywedstrijden/evenementen af te gelasten. De KNHB houdt de situatie vanzelfsprekend in de gaten en laat zich adviseren door het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) en NOC*NSF. Het advies om voorlopig geen handshakes te geven blijft staan. 

Iedereen die niet uitkomt voor een vereniging uit Noord-Brabant en geen klachten heeft, kan de komende dagen gewoon deelnemen aan hockeyactiviteiten in Nederland. De hockeybond gaat op basis van de informatie en adviezen van het RIVM van uit dat samen sporten – mits met aandacht voor extra hygiëne – binnen de richtlijnen, adviezen en oproepen van de gezondheidsautoriteiten valt. Dit advies deelt de KNHB ook met de verenigingen.


43 Reacties

 1. luchtisblauwgrasisgroen

  Bloemendaal dubbel weekend tegen Brabantse teams. Is het ivm de competitie niet beter om alle wedstrijden uit te stellen totdat dit voorbij is?

 2. dickjonker

  Duidelijk verhaal.... even voor mijn begrip: ik neem aan dat hiermee wordt bedoeld; ALLE wedstrijden van Brabantse clubs, dus ook de UIT wedstrijden? Kan iemand dat bevestigen?

  1. Sjoerd Maresch

   Ja, het gaat om alle wedstrijden van teams uit Brabant. Zowel thuis als uit.

  2. luchtisblauwgrasisgroen

   Alle wedstrijden van teams uit Brabant (dus uit en thuis)

 3. bob-krulvis

  Een griepje..

  1. luchtisblauwgrasisgroen

   Het is meer dan een griepje, informeer je beter.

 4. luchtisblauwgrasisgroen

  Het scenario dat de competitie niet kan worden uitgespeeld is helaas waarschijnlijk... de play offs zijn al over 2 maanden.

 5. hockey

  Komen natuurlijk ook honderden mensen op een hockeywedstrijdje af...

  1. circlestorm69

   Hahaha, je was me voor. Helaas niet bij reguliere wedstrijden. Maar waar trek je de grens. Eerst was het evenementen met meer dan 1000 bezoekers. 2 bezoekers kan ook al genoeg zijn om het virus te verspreiden. Maar als alle Brabantse wedstrijden (uit en thuis) afgelast zijn, dan kan je om het eerlijk te houden beter alles afgelasten. Die “Brabantse wedstrijden” moeten toch ingehaald worden, dus op die dag gewoon alles inhalen. Wel zo eerlijk!

 6. aernoud-lippmann

  Competitievervalsing als nu niet alles vrijdag eruit gaat ! Anders spelen er teams een dubbel en andere teams zijn fit op zondag !

  1. luchtisblauwgrasisgroen

   Bv Kampong die nu niet tegen Tilburg hoeft te spelen, terwijl HGC nu tegen Pinoke speelt op Vrijdag en Zondag tegen Kampong...

 7. Arno Kolijn

  Typisch dat bij zo’n uitbraak iedereen vind dat er maatregelen genomen moeten worden, maar niemand zelf iets wil doen. Net als bij het milieu. Daar moet iets aan gebeuren, maar wel door anderen. Ik kom uit het noorden van Brabant. Bij ons geen hockey dus en 10 km noordelijker wel. Helpt het? Waarschijnlijk niet. Maar is het een ramp? Nee. Als iedereen nou gewoon eens even afwacht. Misschien kan er volgende week gewoon weer gespeeld worden. En misschien speelt volgende week wel helemaal niemand. Relax mensen.

 8. lynnBosman

  Nou hopen dat het bij dat ene weekend blijft, het brengt de voorbereidingen op de OS ook niet ten goede.. Anders overwegen ipv best of 3 zoals in de CL, uitdoelpunten dubbel en één finalewedstrijd.

 9. Nvanas012

  😐

 10. vostammer

  In noord Brabant is het niet veilig, in Limburg wél. Logisch. Maar als iemand zegt zich door het rivm te laten adviseren weet je al genoeg. Men doet maar wat.

 11. Mark Bouwman

  Als ik in de schoenen van Almere of HGC zou staan, zou ik mij zwaar benadeeld voelen. Beiden moeten zonden aantreden tegen een ploeg die vrijdag niet speelt. Gaat wel om behoud van een HK-plek cq plaatsing voor de play-offs. Eigenlijk zou qua gelijke belasting alleen HCKZ - Amsterdam gespeeld kunnen worden. Lijkt mij geen hogere wiskunde.

  1. aernoud-lippmann

   Hele vrijdag programma eruit gooien

 12. aernoud-lippmann

  Jammer dat niemand van de redactie of de bond reageerd op reden van doorgang wedstrijden vrijdag en dus indirect invloed bond door niet ingrijpen in programma op evt . Degradatie of plaatsing play off.

 13. Van Dessau

  Wat moet ik nu zaterdag en zondag doen! 😭

  1. circlestorm69

   Heel goed je handen wassen!

 14. Mark Bouwman

  De KNHB creëert met deze beslissing heel bewust een ongelijk playing-field, vergelijkt dit een beetje laf als ware het een afgelasting door weersomstandigheden. De HHcv waarvan je zou mogen verwachten dat zij pal staan voor een gelijke strijd, duikt ook. Maakt geen vuist om dit te keren. Een virus stelt ons voor moeilijke beslissingen, maar deze beslissing is al dan niet doelbewust, een onnadenkende, formele, ambtelijke keuze die - zeker omdat het een DUBBEL weekend betreft - teams benadeelt. Dat kan nooit de bedoeling zijn. Laat staan dat er, ook in teams boven de rivieren, spelers uitkomen die Brabantse roots en contacten hebben. Onverantwoorde beslissing vanuit sportief en medisch oogpunt. "Gewoon" heel slecht.

  1. stekel

   halfslachtig en bedenkelijk dat KNHB wederom zelf niet eens hier een inhoudelijk verhaal plaatst. Het kan anders.

 15. Sander Duin

  Jammer deze beslissing ! In zoverre jammer dat de KNHB alle wedstrijden zou moeten aflasten .! Wat te doen met de spelers die inBrabant studeren , werken enz. en die buiten Brabant hockeyen ?? ALlES aflasten dus ....

 16. knap

  Alle wedstrijden aflasten als je grondig wil doorpakken. Dit zet geen zoden aan de dijk.

 17. Eelco Houwink

  Of gewoon shoot-outs om ‘t aantal contactmomenten te minimaliseren

 18. rule-victoria

  Joehoe bij de dames gaat SCHC-Den Bosch niet door . Nu komt Amsterdam - Victoria op Ziggo!!! (Ik ga natuurlijk live in 020 kijken ;-) )

 19. alexvisie

  Inhalen met Pasen is sowieso geen optie! Dat weet iedereen....

 20. knap

  Kan toch echt niet dit? Competitievervalsing en natuurlijk verspreid het zich niet als alle andere districten wel gaan spelen. Hoe naïef.

 21. marijeknuvers

  De meeste van de reageerders hebben wat moeite met prioriteiten en realiteit, geloof ik. Er is echt wat meer aan de hand dan een paar afgelaste hockeywedstrijdjes of competitievervalsing. Zelfs zo iets onbenulligs als de OS kan eventueel volgend jaar wel of zo. Kom op zeg.

  1. knap

   Prioriteit is indammen van verspreiding Corona. Dan laat je toch niet meer dan 100.000 hockeyers tegen elkaar spelen? Vind het ongelofelijk dat sportbonden hun verantwoordelijkheid niet pakken. Ideaal om het virus razend snel te verspreiden. Zeker nu veel competities niet meer district gebonden zijn. Het is vragen om ellende en het is heel makkelijk om je achter het rivm te verschuilen.

 22. Mark Bouwman

  @knuufke: een letterlijke en hele makkelijke dooddoener. Iedere idioot begrijpt dat er grotere belangen zijn. Maar zelfs dan mag je als sportorganisatie wel iets beter nadenken over de consequentie van een beslissing.

 23. rosa1991

  Is het niet mogelijk om alle niet-Brabantse teams, die tegen Brabantse teams moesten spelen, tegen elkaar te laten spelen (als die wedstrijden nog niet gespeeld zijn)

 24. pacoh

  In slechte tijden komen echte leiders naar boven. En die zitten er niet bij de KNHB en HHcv

 25. Alsjeopgoalmiktkanjenooitmissen

  Per direct competities stilleggen. Als we doorgaan zoals de regering wil zitten we rond einde maand met de zelfde sancties als in Italie. Mensen hier begrijpen blijkbaar niet hoe ernstig de situatie is. Alleen brabant afsluiten heeft totaal geen nut. Complete land moet stil gelegd worden betreft sport, recreatie evenement etc. Thuis werken als dit kan en bij kleine gevoel van verkoudheid thuis blijven en uit zieken. Ik begrijp werkelijk waar niet dat mensen hier het afdoen als een griepje of dergelijke. De situatie is ernstig en wordt erger. KNHB neem geen risico en leg de competities gewoon een maand stil. Alle viroloogen wereldwijd zeggen precies wat onze regering niet doet. Symbool acties als niet handenschudden wordt lacherig gedaan tot dat het moment komt van artsen die keuzes moet gaan maken... simpele rekensom: +/- 84 IC's in Nederland x +/-15 bedden =+/-1260 intensive care bedden beschikbaar op 17 miljoen mensen.... Ik wil totaal geen doemdenker zijn maar realist. Ik denk dat we in Nederland met de maatregel zoals we die nu hebben richting zeer hectische maanden gaan. Drastische maatregelen doorvoeren is nu wat er gedaan moet worden! ACTIE in plaats van REACTIE!

 26. cmb-koning

  Helemaal mee eens. Alles opschorten tot 15 april . Er is geen andere keuze ! Ook de EHL in Amsterdam met Pasen gaat helaas echt niet meer door of vanwege het afzeggen van buitenlande teams of Nederlands beleid . Wordt een jaar zonder Europees en mogelijk Nederlands kampioenschap . Olympische spelen blijft vooralsnog een vraagteken, half mei valt daar het besluit . Meest reele optie op dit moment is naast niet doorgaan of uitstellen naar ? spelen zonder (buitenlands) publiek.

 27. knap

  Alle amateur wedstrijden voetbal eruit gegooid! KNHB kan niet anders dan erin meegaan.

 28. Alsjeopgoalmiktkanjenooitmissen

  Volksgezondheid! Nummer 1! KNHB kom maar door..?!? Duurt vrij lang... Hockey is maar een spelletje en totaal even niet belangrijk.

 29. stekel

  Knap dat alle media berichten Dat hockey stil gelegd wordt tot 1 april.. vervolgens kort dito bericht op knhb.nl Die vervolgens net als de hockey.nl uit de lucht gaat....


Wat vind jij? Praat mee...