Corona: hier moet je op letten als je een wedstrijd speelt

De meeste teams zijn de voorbereidingen op het nieuwe hockeyseizoen gestart en gaan (oefen-)wedstrijden spelen. Dat is fijn, maar door het coronavirus is zeker nog niet alles bij het oude. De KNHB heeft een update geplaatst met een aantal extra maatregelen en aanbevelingen voor het spelen van wedstrijden. Wil je alle in en outs weten, raadpleeg dan de Q en A op KNHB.nl. Wij zetten hier de belangrijkste regels voor je op een rij.

We beginnen met een disclaimer. De hieronder beschreven coronamaatregelen zijn actueel op het moment van publicatie van dit artikel. De maatregelen kunnen in de loop van de tijd veranderen. Daarnaast zijn er regionaal verschillen, omdat gemeenten en veiligheidsregio’s in de plaatselijke verordeningen aanvullende regels kunnen stellen. Zorg dat je op de hoogte blijft en check zeker bij uitwedstrijden hoe de regels bij de tegenstander zijn.

Bij klachten: blijf thuis

We kunnen de zin inmiddels wel dromen, maar nog steeds als belangrijkste regel geldt: heb je klachten? Blijf thuis en laat je testen. Dat thuisblijven geldt natuurlijk ook voor besmette spelers of spelers die verplicht worden gesteld in quarantaine te gaan.

Voel je je niet lekker of heb je koorts: blijf thuis. International Ireen van den Assem meet haar temperatuur. Foto: Willem Vernes

Bij een besmetting in een team bepaalt de GGD de gevolgen

Bij een besmetting binnen een team, bepaalt de GGD op basis van bron- en contactonderzoek de gevolgen voor de rest van het team. Over het algemeen verblijven hockeyers tijdens een wedstrijd of training niet meer dan vijftien minuten binnen 1,5 meter van een andere persoon en zal de GGD teamgenoten zien als ‘overige niet nauwe contacten’. Deze spelers mogen blijven deelnemen aan wedstrijden.
De KNHB hanteert als basisregel daarom dat competitiewedstrijden, ook als binnen een team een of meerdere mensen zijn getroffen door corona, gewoon doorgaan.
Als een geheel team in quarantaine gaat, worden de wedstrijden van dat team uitgesteld en direct na de quarantaineperiode ingehaald.

Uitwedstrijden: mondkapje op in de auto

Als je met de auto naar uitwedstrijden reist, wordt door de overheid sterk geadviseerd om personen boven de twaalf jaar een mondkapje te laten dragen. Dat geldt niet voor een auto vol leden van hetzelfde huishouden en voor kinderen onder de twaalf jaar. Bestuur je als volwassene een auto vol jongste jeugd, dan word je wel geacht een mondkapje te dragen.

Toeschouwers welkom, maar gelimiteerd en op 1,5 meter

Bij wedstrijden zijn in de basis toeschouwers welkom. Maar let op: dat kan wel per club of regio verschillen. In ieder geval is het aantal toeschouwers gelimiteerd. De basisregel is dat tot 250 toeschouwers per veld extra maatregelen – behalve natuurlijk de 1,5 meter afstand – niet nodig zijn. Bij meer dan 250 toeschouwers wordt het ingewikkelder. Dan zijn niet alleen registratie en een gezondheidscheck verplicht, maar krijgen alle bezoekers een vaste plek of afgebakende ruimte waarin ze moeten staan.
Het is aan de clubs om dit te regelen. Zorg dat je weet hoe het op je club zit en laat je ook informeren hoe het bij uitwedstrijden bij de tegenstander is.

Biertje in clubhuis op vaste plek

Als speler word je, net als officials, niet tot de toeschouwers gerekend. Maar zodra je wedstrijd is afgelopen en je op het complex blijft om bijvoorbeeld nog wat te drinken, ben je wel een toeschouwer. Wil je in het clubhuis met je teamgenoten gezellig een biertje drinken, dan kan dat, maar moet je je, net als bij de gewone horeca, registreren en krijg je een vaste plek toegewezen. Ondertussen blijft natuurlijk de 1,5 meter regel van kracht.

Geen wedstrijdbespreking in de kleedkamer

Kleedkamers zijn vaak niet groot. Met een heel team in een kleedkamer gaat niet passen op 1,5 meter. Coaches die graag uitgebreid speechen in de kleedkamer kunnen dat niet meer in de kleedkamer doen. Zij moeten een andere, ruimere plek zoeken of buiten op het complex hun laatste tactische aanwijzingen geven zodat de 1,5 meter kan worden gehanteerd.

Op 1,5 meter afstand in de dug-out

Normaal spelcontact is toegestaan voor alle leeftijden. Maar dat geldt niet vooraf, tijdens rustmomenten en na afloop. Dat heeft nogal wat gevolgen. Bijvoorbeeld voor de bezetting op de bank. Daar zitten de wissels normaal gesproken dicht op elkaar gepakt. Gezellig samen met de fysio en manager(s). Dat kan met de coronamaatregelen niet meer. Dat betekent voor teams, dat er een paar stoelen buiten de dug-out moeten worden geplaatst om de 1,5 meter te kunnen garanderen. Ook doen de clubs er verstandig aan de ruimte rondom de dug-outs af te zetten, zodat daar geen toeschouwers op minder dan 1,5 meter van spelers of begeleiding kunnen gaan staan.

Afstand houden op de bank is verplicht. De fysiotherapeut van Laren mag Maxime Kerstholt overigens wel behandelen op de bank. Foto: Willem Vernes

Sportief zonder shakehands

We staan in het hockey voor sportiviteit en respect. Een teken daarvan is de shakehand na de line-up voor elke wedstrijd. De KNHB adviseert op dit moment zowel de line-up als de shakehands achterwege te laten. De stickshake kan een alternatief zijn, maar ook dat raadt de KNHB op dit moment af. We zien bij de meeste oefenwedstrijden dat de teams na de warming up gewoon klaar gaan staan om te beginnen. Ook de huddle laten ze achterwege, precies zoals de KNHB vraagt. Dat staat op 1,5 meter afstand toch ook een stuk minder daadkrachtig.

Wees creatief met de teamfoto’s

Het is vaste prik aan het begin van het seizoen: de teamfoto. Laten we eerlijk zijn, die foto’s zijn doorgaans best saai. Door de coronamaatregelen moeten teams nu een stuk creatiever zijn, want ook hier geldt voor 18+ natuurlijk de 1,5 meter-regel. Tot achttien jaar mogen kinderen bij de teamfoto wél naast elkaar staan, maar dat geldt niet voor de begeleiding die afstand moet houden. We zijn nu al benieuwd naar de creatieve varianten. Zet ze op Instagram en tag @hockeynl. Wij zullen de meest creatieve varianten delen.

 


7 Reacties

  1. maurits

    En hoe gaan we om met cornermaskers / handschoenen en andere beschermende materialen die over het algemeen achter het doel liggen en worden uitgewisseld?

    1. SanderE

      Improviseren. Een ieder zijn eigen spullen. Dus een eigen masker. Maar bv ook een eigen hesje tijdens trainingen.

    2. Eelco Houwink

      Draag je het mondkapje dan over of onder het gezichtsmasker ? En mag de scheids een gaatje maken in zijn mondkapje waar zijn fluitje doorheen kan ?

    3. hockey12345

      Hahaha ‘benzinewagen’, waar kan ik jouw humor kopen?

  2. frans-j

    Let op de bal, je mannetje en geniet gewoon jongelui!


Wat vind jij? Praat mee...