Hockeyclubs gooien sportpark op slot na aanscherping bezoekregel

Steeds meer hockeyclubs in met name de regio Rotterdam gooien hun sportpark op slot voor bezoekers. Ze staan nog slechts een handvol begeleiders per team bij wedstrijden toe, om de drukte te beperken en om te kunnen voldoen aan de aanscherpte bezoekregels op de sportcomplexen. Bij meer dan 250 bezoekers zijn clubs nu namelijk verplicht voor alle toeschouwers rond dat veld een zitplaats te regelen. Hoofdklasser Rotterdam gaat om die reden op zondag verplichte kaartverkoop invoeren voor de wedstrijden van Dames 1 en Heren 1.

Die eis van een geregistreerde zitplek vanuit de overheid is onlangs overgenomen in de zogenoemde handreiking toeschouwers bij sportwedstrijden van NOC*NSF. Achter de schermen heeft onder andere de hockeybond hiertegen bezwaar gemaakt, omdat weten deze aanscherping veel clubs voor problemen stelt. Als verenigingen meer dan 250 toeschouwers bij een wedstrijd willen toelaten, moeten ze vanaf het begin van de dag bezoekers registreren, een gezondheidscheck uitvoeren en een vaste zitplaats toewijzen. Eerder was een vak met aangewezen staanplekken ook voldoende, maar die versoepeling is geschrapt.

Steeds meer clubs vrezen dit niet te kunnen organiseren en handhaven. Zij kiezen daarom voor een strenge inperking van de bezoekersaantallen. Bij minder dan 250 bezoekers zijn geen extra regels nodig, behalve de anderhalve meter afstand. Het aantal toeschouwers is exclusief kaderleden, scheidsrechters, vrijwilligers, medewerkers en sporters. Als spelers klaar zijn met hun wedstrijd tellen zij als publiek, tenzij ze de locatie verlaten.

Teams bij Leonidas worden ontvangen in de tot ontvangstruimte omgebouwde zaalhockeyhal, waar elke ploeg vier tafels heeft om zich voor te bereiden op de wedstrijd.

De clubs in de regio Rotterdam, zoals HBR, HC Rotterdam, Barendrecht, Bleiswijk en Leonidas, hebben al aangekondigd nog slechts een handvol begeleiders per team toe te staan. Die limieten gelden ook voor bezoekende teams. Bij HBR mogen alle eigen teams drie begeleiders per team meenemen. Voor bezoekers zijn die aantallen iets ruimer: jongste jeugd vijf begeleiders, junioren zes begeleiders, seniorenteams alleen de vaste begeleiding en de vaandelteams moeten vooraf melden hoeveel spelers/begeleiders ze meenemen. Wie zijn of haar kind toch wil zien spelen, kan dat doen van buiten de hekken, stelt voorzitter Jeroen Zwaard van HBR.

Ook verenigingen buiten de regio Rotterdam beperkten de toegang voor bezoekers om de drukte op de sportparken te beperken. Zo stelt Kampong als regel een ouder per speler en maximaal vijf begeleiders/rij-ouders voor de uitspelende teams. Bij Laren zijn per team tien begeleiders/ouders toegestaan. Bij HBS uit Bloemendaal geldt de een-ouder-per-kind-regel.

Kaartverkoop Rotterdam een primeur

Hockeyclub Rotterdam limiteert niet alleen de aantallen voor jeugdwedstrijden op de zaterdag, maar gaat ook over op kaartverkoop voor thuisduels van Dames 1 en Heren 1 op zondag. Kaarten kunnen vooraf online worden gekocht. De prijzen van de tickets worden waarschijnlijk vastgesteld op 5 euro voor volwassenen en 2,50 euro voor kinderen. De club hoopt hiermee tevens de gemaakte corona-kosten enigszins te dekken. Voor dat geld heb je wel de hele zondag een vaste stek in het stadion van de hoogst spelende club van Rotterdam.

Met de kaartverkoop bij competitiewedstrijden heeft Rotterdam een primeur in hockeyland. Tot nu toe zijn alle reguliere competitieduels in de Tulp Hoofdklasse Heren en Hoofdklasse Dames vrij toegankelijk. Alleen bij de play-offs wordt soms entree geheven.

Het stadion van Rotterdam. Foto: Eigen foto

Ook andere Hoofdklasse-clubs nemen maatregelen om de bezoekers een zitplek te kunnen bieden. Zo gaat Bloemendaal tribunes plaatsen voor de fans en heeft Oranje-Rood stickers op de trappen voor het clubhuis geplaatst. De Eindhovense club heeft op haar complex tevens drie horecapleinen gemaakt om de bezoekerstromen te scheiden. Die zijn stuk voor stuk uitgerust met een eigen bar en toiletgelegenheid.

Disclaimer: De beschreven coronamaatregelen zijn actueel op het moment van publicatie van dit artikel. De maatregelen kunnen in de loop van de tijd veranderen. Daarnaast zijn er regionaal verschillen, omdat gemeenten en veiligheidsregio’s in de plaatselijke verordeningen aanvullende regels kunnen stellen. Zorg dat je op de hoogte blijft en check zeker bij uitwedstrijden hoe de regels bij de tegenstander zijn.


20 Reacties

 1. sven-v

  Wat een ellende... Dat zou toch makkelijker moeten kunnen. Hopelijk komt er snel een wetenschappelijk onderzoek wat bevestigt wat onderzoekers al denken. Kans op besmetting in buitenruimte is erg klein. Maar zolang hier geen bewijs voor is moeten we het hiermee doen. Het bederft toch een beetje het plezier al dit gedoe.

  1. stekel

   Klein.... er liggen inmiddels 2 aanvragen van HK dames elftallen bij de knhb om 1e wedstrijd weekend as te schrappen, agv Covid onder speelsters..

 2. MIck

  Slaan we niet een klein beetje door? Met dit soort maatregelen is het toch bijna onmogelijk om wedstrijden te volgen.

 3. Supporter123

  Hé hé eindelijk gaat er een club kaartjes verkopen bij hoofdklasse wedstrijden. Ideaal voor de registratie van bezoekers als je dit online laat verlopen. Daarnaast kan men hiermee het missen van bar omzet compenseren. Denk dat de echte hockey liefhebber hier geen probleem mee heeft.

  1. MIck

   De echte hockeyliefhebber is op 1 Hand te tellen.

  2. karin1964

   Toch zijn er ook mensen met een beperkte buidel die naar hockey komen kijken. Je zou het misschien niet verwachten. Voor hen is 5 euro een enorm bedrag. Ooit gehoord van mensen die rond moeten komen van 40 euro in de week?

 4. Runa Honig

  Supporter123: helemaal eens. Laten we gewoon gaan betalen voor de hoofdklassewedstrijden. Daarmee worden meerdere problemen tegelijk opgelost in coronatijd en meteen een leuk experiment voor de toekomst. De echte hockeyliefhebber zal liever betalen dan dat hij niet kan gaan kijken, zo schat ik in, en die 5 euro kan de kop niet kosten nu je toch weinig kan consumeren in het clubhuis, zo terugverdiend.

 5. Stockey123

  Volgens de regels/statuten van de KNHB is het niet toegestaan om kaartverkoop toe te passen bij reguliere competitie wedstrijden. Daarom is het nog nooit eerder gebeurd, maar nu misschien nood breekt wet?

  1. stekel

   Benieuwd of de clubs en met name de KNHB hier openlijk een standpunt over in neemt of denkt ach laat lekker ...

 6. loper

  Als dat zo is Stockey123 verwacht ik toch wel een mededeling van de KNHB via deze site. Voorlopig is het stil vanuit het hoofdkantoor KNHB.

  1. Stockey123

   Het is al tijden stil vanuit het hoofdkantoor....

  2. stekel

   Verwachten doen we het allemaal..... maar de realiteit ..

 7. mennoboermans

  En als we nu zeggen dat we een huwelijksfeest bezoeken kan het dan wel...

 8. RoelVictoria

  “HCR de hoogst spelende club van Rotterdam.“??? De heren spelen hoofdklasse, de dames promotieklasse. Bij Victoria is dat precies andersom. Wie speelt er dan het hoogst???? Vlgs mij Is het gelijk of zijn heren belangrijker dan dames?

  1. eefgorter

   Ja, heren HK veel belangrijker dan dames.

 9. opleidenkey

  Ik snap het wel, maar ik begrijp het niet. Ik moest vanavond eigenlijk naar de fysio. Je kent het wel, 50+, stijve spieren, en toch nog wat willen sporten. Maar het weer is omgeslagen, van 25 naar 16 graden, en dus meteen verkouden. Dus ik vanochtend maar even gebeld naar het fysio-centrum; nee, ze willen me niet ontvangen. Er komen daar teveel (oudere) mensen die zwak zijn, dus dat risico willen ze niet nemen. Kijk, dat snap ik. Bij het hockey, een buitensport notabene, zou ik het ook begrijpen dat je geweigerd wordt als je 2 symptomen hebt. Eigenlijk moet je dan al zelf niet willen komen. En hopelijk spreken we elkaar daar op een goede manier op aan als dat nodig is. Maar meer dan 250 toeschouwers bij een wedstrijd haal je nergens...., buiten de wedstrijden van de vlaggenschepen op bepaalde niveau’s, hk, pk, ok... Zet dan schermen om dat hoofdveld die ‘op slot’ gaan bij de wedstrijden van heren of dames 1, controleer met registratie NAW, tel de bezoekers tot 250 man en klaar. Ik weet dat verschillende hockeyclubs al hekken aan het regelen zijn. Dan kunnen de overige wedstrijden toch normaal doorgaan zonder al die rare regels van 1 ouder per kind of een paar ouders bij uitwedstrijden. En qua bar; je maakt toch eenrichtingsverkeer routes? Gebeurt nu overal, bios, afhaalrestaurants. Dus deze draconische maatregelen, daar begrijp ik niets van. Bij de eerstvolgende griepgolf gaan we dit voortaan ook doen? Verschrikkelijk hoor Corona, en ik kende ook slachtoffers, helaas. Maar laten we alsjeblieft een beetje praktisch en normaal blijven denken en doen...

  1. eefgorter

   Elke club die 4 velden heeft, haalt op zaterdag incl ouders en aanhang al > 250. En op zondag, met een beetje mooi weer ben je d’r ook zo met elftallen en de 3e helft.

  2. opleidenkey

   De regel is 250 mensen per wedstrijd. Daar probeert men nu 250 mensen op de hockeyclub van te maken. Als dat gebeurt kan bijvoorbeeld ook het hele amateurvoetbal wel stoppen. Dus dit is volgens mij niet de oplossing.

 10. rancoburgzorg

  Ik zie het probleem niet. We kunnen toch gewoon allemaal de nieuwe Grapperhaus-norm aanhouden?

 11. IRealyliketodance

  We moeten er maar allemaal aan gaan wennen.


Wat vind jij? Praat mee...