Coronascenario’s bij afbreken competitie: eindstand na helft alle duels

De KNHB heeft de scenario’s gepubliceerd die in werking treden als door een oplaaiend coronavirus de hockeycompetities van 2020/2021 niet volgens planning kunnen worden gespeeld of niet kunnen worden afgerond

Het afgelopen seizoen werd door de lockdown in verband met het coronavirus voortijdig beëindigd. Aangezien de regelgeving hierin niet voorzag, heeft de KNHB besluiten genomen over bijvoorbeeld promotie en degradatie. De bond besloot, door het geringe aantal wedstrijden dat was gespeeld, voor het seizoen 2019-2020 geen kampioenen aan te wijzen en ook geen ploegen te laten promoveren of degraderen.

Uit de Q & A van de bond blijkt dat de KNHB voor komend seizoen de regelgeving heeft aangepast, zodat vooraf duidelijk is hoe wordt gehandeld en teams zich daarop kunnen voorbereiden. De KNHB maakt nu al een eindstand op – met promotie en degradatie – vanaf het moment dat alle ploegen in een poule bij het voortijdig stoppen van de competitie één keer tegen elkaar hebben gespeeld.

Als het niet meer mogelijk is om het seizoen (eventueel in verkorte vorm) uit te spelen, zijn voor het vaststellen van een eindstand dan twee scenario’s mogelijk:

 1. Als iedereen minimaal een keer tegen elkaar heeft gespeeld dan geldt de stand nadat iedereen een keer tegen elkaar heeft gespeeld als eindstand.
 2. Bij 75 procent of meer van de geplande duels is de actuele stand de eindstand. De eindstand wordt dan wel bepaald op basis van gemiddelden. Nummer 1 is de ploeg met het hoogste puntengemiddelde.

Hebben nog niet alle ploegen een keer tegen elkaar gespeeld, dan wordt de competitie als beëindigd beschouwd. Er is dan geen kampioen en er promoveren of degraderen ook geen teams.

Inhalen afgelaste duels

De KNHB heeft ook scenario’s opgesteld als tijdens het seizoen vanwege coronamaatregelen (veel) wedstrijden worden afgelast. De hockeybond stelt dan eerst alles in het werk om de afgelaste wedstrijden in te halen op inhaaldagen. Ook kan de bond besluiten de competities te verlengen tot de start van de eerste zomervakanties (10 juli 2021).

Gaan komend seizoen de hekken van de sportparken in verband met corona weer op slot? De scenario’s liggen klaar. Foto: Willem Vernes

Voor de Hoofdklasse heeft de KNHB aanvullende mogelijkheden opgesteld om afgelaste wedstrijden in te halen. Zoals het omdraaien van wedstrijden, spelen op een externe locatie, spelen van meerdere duels in een weekend en het spelen van wedstrijden zonder publiek.

Aanpassen competitieformats

Bieden bovenstaande maatregelen geen of onvoldoende soelaas, dan heeft de KNHB ook scenario’s klaarliggen om het competitieformat aan te passen. Door het aanpassen van het format daalt het aantal te spelen wedstrijden, maar kunnen de competities toch worden afgesloten met kampioenschappen, promoties en degradaties.

Dat gaat in deze volgorde van mogelijkheden:

 1. De play-offs of kampioenschappen vervallen, die data worden gebruikt om de reguliere competitie af te maken. De stand na de reguliere competitie is de eindstand.
 2. De competitie wordt stopgezet nadat alle clubs één tegen elkaar hebben gespeeld. Op basis van de stand op dat moment worden de competitieteams in twee poules verdeeld (een kampioens-/promotiepoule én een degradatiepoule) en speelt iedereen in de poule een keer tegen elkaar. Op basis van de eindrangschikking in de poule volgen de reguliere play-offs of kampioenschappen. Is daar geen ruimte meer voor op de speelkalender, dan gelden de eindstanden in de poules.
 3. Er wordt playoff-serie gespeeld op basis van de stand nadat iedereen een keer tegen elkaar heeft gespeeld. Poules worden verdeeld in drie groepen van vier. Elke poule speelt in halve finales en een finale.

EHL-tickets

Het voortijdig beëindigen van de competities of het veranderen van de competitieformats heeft bij de Hoofdklasse ook gevolgen voor de verdeling van de EHL-tickets. Uitgangspunt blijft dat bij de heren de nummers 1, 2 en 3 en bij de dames de nummers 1 en 2 na dan wel play-offs, eindstand in kampioenspoule of na gemiddeld aantal punten bij 75+ procentregel een ticket krijgen.

In heel andere omstandigheden: Bloemendaal won in 2018 als laatste Nederlandse club de EHL. Foto: Frank Uijlenbroek/Worldsportpics

Er is een echt afwijkend scenario als niet iedereen een keer tegen elkaar heeft gespeeld en de competitie vroegtijdig helemaal wordt gestopt. De KNHB wijst dan de startbewijzen voor de EHL toe aan de ploegen die de laatste vijf jaar in de competitie het best hebben gepresteerd. Dat gaat met een puntentelling van 12 tot 1 punt per seizoen.

Meer info

 

 

 

 


12 Reacties

 1. maus2018

  Heel goed KNHB👏👏👏. Dit is duidelijk. Hopelijk is het allemaal niet nodig. Game on🤩

 2. luchtisblauwgrasisgroen

  Waarom geldt deze zelfde regel dan niet voor de eindstand van vorig jaar?

  1. MIck

   Waarom naar de bekende weg vragen

  2. luchtisblauwgrasisgroen

   De KNHB heeft gewoon keihard gefaald: ipv het seizoen abrupt te beëindigen hadden de 7 overgebleven wedstrijden voor 1 september kunnen worden uitgespeeld. Maar voor volgend seizoen willen ze na 11 wedstrijden mogelijk al een winnaar aanwijzen?

 3. MIck

  Vorig seizoen is niet meer, helaas niel afgemaakt heel vervelend maar niet het einde van de wereld.

  1. philchapel

   @luchtisblauwgras: met alle respect en teruggrijpen naar het verleden is zinloos. Het is een leerproces in omstandigheden die nieuw zijn voor iedereen. Daarom neemt de KNHB ook een andere beslissing dan een aantal maanden geleden.

  2. luchtisblauwgrasisgroen

   Besturen is vooruit zien. De KNHB had gewoon al een dergelijke regel kunnen in voeren voor geval dat competitie om wat voor reden dan ook niet kom worden afgemaakt.

  3. opleidenkey

   @ Luchtisblauwetc, die regel is er al; In gevallen waarin het reglement niet voorziet beslist de KNHB. Dus prima dat ze nu het reglement hebben aangepast naar de situatie van nu. Er valt niet te anticiperen op een pandemie, een natuurramp, oorlog, etc.. Het bedrijf waar je werkt, waren die voorbereid op Corona? Laten we eerst maar hopen dat we dat klere virus de wereld uit krijgen...

 4. stekel

  Positief punten: KNHB maakt plannen, neemt besluiten en communiceert ook op dit platform er over. Das best goed toch?

  1. Eelco Houwink

   Ze hebben nu zeker hun best gedaan om in alle mogelijke scenario’s te voorzien. Wat bijna onmogelijk is, maar ze proberen het duidelijk wel en dat is top. Maar het afgelopen seizoen wel erg vroeg afgekapt, net als KNVB overigens hadden ze achteraf bezien beter even kunnen wachten. Maar achteraf praten is altijd makkelijk (en wellicht was het snelle terugdringen van Corona juist wel aan dit soort maatregelen te danken...) Er zijn nu toch duidelijk stappen gezet.

 5. stekel

  Nu communiceren ze er over. Das al heel veel beter dan hiervoor


Wat vind jij? Praat mee...