Dankzij ‘Open Brief’ krijgt Buitenhout geen vragen meer over contributie

Hockeyclub Buitenhout uit Almere ontving zo’n 25 e-mails over de contributie, nu de competitie voor senioren door het coronavirus stilligt. Het bestuur schreef daarop een open brief aan de leden.

‘Ik heb al drie weken niet getraind. Krijg ik dan korting?’ was een vraag van een lid van Buitenhout. Penningmeester Ruud Vorstermans heeft er begrip voor, maar moest het wel vaak uitleggen. ‘Er leeft een idee bij mensen dat je betaalt voor wat je krijgt. Maar bij ons werkt dat niet zo. We zijn geen sportschool. Het is niet dat je het bedrag 1 op 1 over kunt zetten naar het aantal keer dat je hockeyt’, benadrukt Vorstermans. ‘Als jij als lid wil dat de vereniging het goed doet, moet je contributie betalen. Omdat je samen iets wilt bereiken. Die vereniging, dat ben je zelf.’

Het clubhuis van Buitenhout. Foto: M. Ariesen / Buitenhout MHC

Open brief heeft gewerkt

Buitenhout is opgericht in 2010. Met vijfhonderd leden nu groeit de vereniging, onder de rook van grote boer Almere, zonder de ambitie om tophockey te faciliteren. ‘We zijn een familieclub die gewoon zoveel mogelijk leuke wedstrijden wil spelen’, vertelt Vorsterman.

De open brief benadrukt het doel van het betalen van contributie, in plaats van dit te koppelen aan specifieke tegenprestaties. Zo staat er: ‘Je betaalt contributie om deel uit te maken van een groep die samenwerken om een ideëel doel, in dit geval het beoefenen van de hockeysport, te bewerkstelligen. Om dit doel te bereiken zijn, zoals gezegd, middelen nodig. […] Contributie is het leeuwendeel van deze middelen. Het niet (willen) betalen van contributie heeft dus effect op het bereiken van het doel waar je, door lid te worden van de vereniging, achter bent gaan staan.’

‘Dit leek me handiger dan standaard hetzelfde antwoord geven. Het heeft gewerkt. Daarna hebben we bijna geen vragen gehad’, concludeert Vorstermans. ‘We hebben mensen ook opgeroepen om zich anders bij de ALV te melden. Het verenigingsgevoel moet in ieder geval voorop staan. Wij doen ons best, maar we moeten wel rekening houden met elkaar. Wij hebben ook een forse huur van het sportpark te betalen.’

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Buitenhout MHC (@buitenhout_mhc)

Nieuwe fusieclub Delta Venlo deed ongeveer hetzelfde

Ook hockeyclub Delta Venlo publiceerde zo’n open brief op de website. Ook daarin werd een beroep op de leden gedaan en het verschil met een sportschool benadrukt.

‘Vanuit formeel oogpunt hebben we als vereniging niet te maken met algemene voorwaarden, maar met statuten. Hierin verschillen we bijvoorbeeld van commerciële sportinstellingen zoals een sportschool. De betaling van de contributie is statutair vastgelegd. Als je lid wordt van onze vereniging, dan ga je akkoord met de statuten en ben je de contributie verschuldigd. Hierbij is geen sprake van wederkerigheid van rechten en plichten. De huidige coronacrisis heeft hier ook geen invloed op. Vanuit praktisch oogpunt hopen we tevens dat onze leden begrijpen dat van restitutie van contributie geen sprake kan zijn omdat we het voortbestaan van onze vereniging daarmee in gevaar zouden brengen.’


5 Reacties

 1. asjemenou

  Enerzijds begrijp ik dit voor de korte termijn. Er zijn echter ook wel clubs die geld/natura teruggeven afhankelijk van aantal wedstrijden/ trainingen niet kunnen spelen. Ik denk dat je hiermee op langere termijn (lees volgend seizoenen) meer draagvlak en steun van je senioren leden zult krijgen. Bijvoorbeeld minder leden die opzeggen of minder leden niet gaan meedoen met obligatielening voor exploitatie van de club. Ik vermoed dat de kleinere clubs minder vet op het bot hebben en tot korte termijn denken worden gedwongen.

 2. erikb

  Een vereniging maak je samen, met voor 98% vrijwilligers die wat bijdragen om er iets van te maken. Geen winstoogmerk, alle winsten vloeien terug naar het welzijn van de vereniging. Niemand gaat er een knappere bolide van rijden als er wat geld overblijft. We hebben leden, geen klanten. Binden doe je niet door geld, maar door het creëren van een sociale omgeving waar de leden zich prettig voelen. Ik heb te doen met de penningmeesters die veel van dit soort vragen krijgen, dan is er nog veel potentieel in het creëren van het verenigingsgevoel.

 3. lvabr

  Als lid betaal je uiteindelijk om een club gezond te houden zodat je op zowel korte- als langere termijn gebruik kan maken van de faciliteiten. Allereerst zijn er al wedstrijden gespeeld. Daarnaast is het nog steeds niet gezegd dat de competitie niet hervat wordt. Kortom: even begrip hebben en streven naar een club waar je komende jaren ook rond kan lopen ;-)

 4. rancoburgzorg

  Lijkt me toch echt een hele redelijke vraag van die leden. Een vraag die een beter antwoord behoeft dan een goedkope brief met wat slappe opendeuren. Tachtig procent van ons (en gelukkig zit ondergetekende daar ook bij), heeft geen last in financiele zin door de coronamaatregelen. Maar een ander deel zit financieel in zeer zwaar weer of ziet deze problemen aan de directe horizon voor zich opdoemen. Zelfs in het hockeywereldje zit echt niet iedereen met behoud van salaris aan de goede kant van de streep. Bij Buitenhout is daar alvast weinig begrip voor en wordt leden die een hele begrijpelijke vraag stellen op een arrogante manier even de morele maat genomen. "We doen het samen en als het je hier niet bevalt ga je maar naar ALV". Dan weet je ook weer waar je staat als speler (nou ja spelen...) van deze hockeyclub. Ik ben ook wel benieuw of Hockeyclub Buitenhout inmiddels een brief naar minister Van Ark heeft geschreven waarom haaar leden niet mogen trainen en spelen. Of trappen we alleen naar beneden?

 5. Avdd

  Ik zeg het al jaren, we krijgen steeds meer klanten ipv leden.


Wat vind jij? Praat mee...