Dé 8 ‘na de zomerstop’-types. Welke ben jij?

De eerste training na de zomerstop… Leuk om iedereen weer te zien, maar het is altijd even afwachten hoe je teamgenoten de zomer zijn doorgekomen. Deze acht ‘na de zomerstop’-types komen je misschien wel bekend voor. Welke ben jij? 

1. Het ‘Kijk mij eens fit zijn’-type

Hij heeft – waarschijnlijk als enige – het trainingsschema voor in de zomerstop tot in detail uitgevoerd. En ja: hij is fit. Rent al in de warming-up een paar meter voor de rest uit, roept om het hardst dat hij geen enkele vorm van spierpijn heeft, terwijl de rest nauwelijks meer uit bed kan komen na de eerste training, laat staan kan traplopen.

Voor al dat eenzame getrain in de zomerstop heeft hij wel veel complimentjes nodig. Want wist je wel dat hij op vakantie in 40 graden toch ging hardlopen in de bergen? En dat hij daar ook elke dag vroeg opstond om 300 baantjes te trekken in het zwembad? Geef hem schouderklopjes en zeg daarbij: ‘Wat ontzettend knap’.

2. Het ‘Ik heb geen reet uitgevoerd en ben nog steeds fit’-type

Vertelt trots aan iedereen die het wil horen dat hij echt hélemaal niks heeft uitgevoerd in de zomer, en rent de meesten er op de eerste training alsnog uit. Ziet in zijn eigen fortuinlijke genen het bewijs dat doortrainen in de zomerstop eigenlijk helemaal niet nodig is, en vindt degenen die dat wel doen maar uitslovers.

Dit is verreweg het meest irritante ‘na de zomerstop’-type. Voor het hele team, maar vooral voor type nummer 3. Die begraaft hem het liefst ter plekke onder het kunstgras als hij door hem wordt ingehaald.

3. Het ‘probeert het wel maar wordt nooit echt fit’-type

Hij heeft als één van de weinigen het trainingsschema gevolgd. Dacht bij zichzelf: dit seizoen gaat het wél lukken. Nieuwe ronde nieuwe kansen. Telkens als hij in zijn eentje zijn rondjes rende in de zomer voelde hij zich trots sterker en sneller worden. Maar hij loopt er voor de eerste training niet mee te koop zoals type 1. Want hij voelt de bui al hangen. En ja hoor. Nog in de middenmoot in het begin van de training, hijgend als een trekpaard halverwege en op zijn allerlaatste reserves lukt het hem om de eerste training tot het einde vol te houden. Bij de sprintjes eindigt hij, zich verbijtend, net niet laatste. Vólgend seizoen dan maar?

4. Het ‘Het was een mooie zomer’- type

Na de laatste training heeft hij zich ontdaan van alles wat ook maar met sport te maken heeft. Heeft een geweldige zomer gehad waarin hij zich heerlijk heeft volgevreten en oja, vrijwel elke avond heeft hij ook flink wat alcoholische versnaperingen naar binnen gegoten. Geen moment heeft hij aan hockey gedacht, tot de eerste training voor de deur stond. Daar moest hij ook nog even aan herinnerd worden door zijn teamgenoten.

Iedereen ziet dat zijn hockeyshirt een stuk strakker zit dan voor de zomerstop. En op de eerste training doet hij zijn best, maar hangt hij toch al na de warming-up kokhalzend over het hek. Gelukkig is de voorbereiding nog lang…

5. Het ‘Come-back kid’-type

Eind vorig seizoen was hij geblesseerd, ziek zwak of misselijk, speelde hij gewoon niet of zat hij totaal niet in zijn spel. Of hij zat in Heren 36 en blijkt ineens ook de ster van Heren 1 te kunnen zijn. Wat hij in de zomer heeft gedaan weet je niet, maar hij rent je ineens voorbij en schiet ballen in de kruising waar je bang van wordt. Verbaast zich daar zelf ook over. Deze ‘come-back kid’ vindt het weer heerlijk om te hockeyen en kan de grijns maar niet van zijn gezicht krijgen.

6. Het ‘Op karakter’-type 

Hij heeft weinig uitgevoerd in de zomer, en voelt ook wel dat hij niet zo fit is als hij was. Maar hij is vastberaden om niets te laten merken aan zijn team en trainer. En als hij iets in zijn hoofd haalt.. Aan de buitenkant lijkt het alsof hij prima meekomt in de eerste training, maar van binnen gaat hij kapot.

Haalt de top-5 in de sprintjes, maar heeft de hele week daarna pijn aan zijn longen wanneer hij inademt. Maakt zijn gebrek aan snelheid goed met slidings en gaat er keihard in. Stapt na de eerste training totaal gesloopt, zwetend en bloedend van het veld, alsof hij net een oorlog heeft gevoerd. Is de dagen erna op school/werk weinig waard omdat hij nog bij moet komen.

7. Het ‘Bij voorbaat al geblesseerd’-type

In het gesprek over hoeveel iedereen in de zomermaanden heeft gerend blijft hij opvallend stil. Vlak voordat jullie de kleedkamer verlaten en het veld betreden mompelt hij nog iets over dat het volgens Buienradar zou gaan onweren. Tijdens het warmlopen klaagt dit type al over het stroeve veld. Na één rondje inlopen vertelt hij aan iedereen die het wil horen dat hij niet normaal zware benen heeft. Bij de tweede ronde shuttles stapt hij uit. ‘Last van z’n hamstring’. Iedereen weet hoe het echt zit.

8. Het ‘over-enthousiaste’-type

‘Oh my god, wat is het heerlijk om weer een stick vast te hebben’,  jubelt hij. Al sinds hij weer voor het eerst het veld op kwam – een kwartier eerder dan de rest – is hij aan het pielen en klooien met een bal. Zijn rennen lijkt in de training meer op huppelen, de smile is niet van zijn gezicht te vegen. Aan alles is te zien dat deze over-enthousiasteling zich – ondanks al zijn stoere verhalen – enorm heeft verveeld deze zomer. Want wat is je leven nou zonder hockey? Toegegeven: zijn enthousiasme werkt aanstekelijk. Maar als hij nog steeds die smile op zn gezicht heeft als jullie aan een heftige shuttle-ronde beginnen, geef hem dan een duw en zeg: ‘doe even normaal man’. 


4 Reacties

 1. Peter_Vergeer

  Peter_Vergeer

  Vooral het type dat zich afvraagt of er ooit nog een poule indeling bekend wordt gemaakt. De pagina's van de verschillende districten mogen af en toe best wel worden bijgewerkt.

 2. JoostS

  JoostS

  tja, tijdige en volledige communicatie is niet het sterkste punt. Maar das geen nieuws, tenminste niet hier

 3. Elvirawinthagen@yahoo.com

  Elvirawinthagen@yahoo.com

  Vlgs mij is het meerendeel van de leden hockeybond vrouwelijk. Jammer dat in het eryikel gekozen wordt voor de persoonsvorm ‘hij’.

 4. JoostS

  JoostS

  Terechte waarneming. Maar ja alles nog in zomerslaap behalve daar waar het Oranje of HK betreft.


Wat vind jij? Praat mee...