De hockeyagenda van 2024: aftellen naar Parijs

Het jaar 2024 is natuurlijk hét jaar van de Olympische Spelen in Parijs. Maar er staan nog meer heerlijke hockeygerechten op het menu, zoals het dubbel-EK onder 21 jaar, de hervatting van de Pro League en de ontknoping van de EHL in het Wagener Stadion. We zetten de belangrijkste data, competities en toernooien van de komende maanden weer netjes op een rij. 

Olympic Qualifiers
13 – 21 januari

Het jaar begint voor een groot aantal nationale ploegen meteen met een serie cruciale interlands. Tussen 13 en 21 januari worden in Spanje (Valencia), Oman (Muscat) en India (Jharkand) de laatste tickets vergeven voor het olympisch hockeytoernooi van Parijs.

De nummers één, twee en drie van de vier onderstaande poules zien we allemaal terug in Parijs deze zomer. Zij voegen zich bij gastland Frankrijk en de al geplaatste landen India (mannen), Zuid-Afrika (vrouwen en mannen), Argentinië (vrouwen en mannen), Australië (vrouwen en mannen), China (vrouwen) en Nederland (vrouwen en mannen).

WK Hockey 5’s
24 – 31 januari

Eind januari barst in het Omaanse Muscat de strijd om de wereldtitel Hockey 5’s los. Het is voor het eerst dat in deze hockeyvariant om het wereldkampioenschap wordt gestreden. In het Midden-Oosten is Nederland ook van de partij, zowel bij de vrouwen als de mannen.

Bij de vrouwen duurt het toernooi van 24 tot en met 27 januari. Oranje begint in een poule met Fiji, Maleisië en gastland Oman. Het mannentoernooi begint op 28 januari en eindigt op de 31ste. Nederland neemt het daar in de poulefase op tegen Nigeria, Pakistan en Polen.

NK Zaal
3 – 4 februari

Het eerste weekend van februari is het grote finaleweekend om de nationale zaaltitel. Bij de junioren én de senioren worden op deze twee dagen de halve finales (3 februari) en finales (4 februari) gespeeld van de strijd om het Nederlands kampioenschap. De halve finales vinden plaats op de Zuiderparkcampus in Den Haag en in het Topsportcentrum Rotterdam. De finales vinden allemaal plaats in Rotterdam.

De nacompetitie voor de nummers vijf uit de reguliere competitie van de Hoofdklasse Zaal én de districtskampioenschappen wordt een week eerder gespeeld, op zondag 28 januari. Plek van handeling is de Zuiderparkcampus in Den Haag en het Topsportcentrum Almere.

Beeld uit de halve finale NK Zaal bij de Jongens O18 van vorig seizoen: Peppe Veen (Schaerweijde) stuit op Amsterdam-doelman Olivier Paalman. Foto: Martin Hulsman/Orange Pictures.

Hervatting FIH Pro League
3 februari

Na de geweldige start van de Oranjevrouwen in het vijfde Pro League-seizoen, waarin de ploeg van bondscoach Paul van Ass twee keer overtuigend won van Groot-Brittannië (8-0 en 5-1) en Argentinië (4-1 en 7-1), hervatten de vrouwen de Pro League op 3 februari 2024 in India. In Bhubaneswar zijn achtereenvolgens de Verenigde Staten, India, China en Australië de tegenstanders. In het Birsa Munda Stadium van Rourkela speelt Oranje daarna opnieuw tegen deze landen. In totaal werkt de formatie van Van Ass dus acht interlands op Indiase bodem af.

De Oranjemannen hervatten de Pro League op 10 februari, ook in India. In het Kalinga Stadium in Bhubaneswar krijgt de ploeg van bondscoach Jeroen Delmée te maken met Ierland, India, Spanje en Australië. Diezelfde ploegen staan opnieuw tegenover Oranje als de ploeg een week later naar het Birsa Munda Stdium in Rourkela verhuist.

All smiles bij de Oranjevrouwen na de puike start van het vijfde Pro League-seizoen. Foto: WorldSportPics/Rodrigo Jaramillo.

Europa Cup zaalhockey voor clubs
15 – 18 februari

In Wenen wordt van 15 tot en met 18 februari gestreden om de Europese titel zaal voor clubteams. Bij de mannen is HDM één van de tien kanshebbers. De Haagse ploeg veroverde vorig seizoen de nationale zaaltitel door Amsterdam in de finale te kloppen. HDM is in de groepsfase van het Europa Cup-toernooi ingedeeld bij het Franse Luc Ronchin, het Belgische Leopold, het Oostenrijkse SV Arminen en het Spaande Sanse Complutense.

De vrouwen van Pinoké strijden van 22 tot en met 25 februari voor de titel op het op één na hoogste Europese clubniveau. Zij mogen niet uitkomen op het hoogste niveau, omdat de vrouwen van Den Bosch zich een jaar eerder terugtrokken voor deelname aan de strijd om de Europa Cup. Daarop volgt volgens de reglementen van Eurohockey als straf altijd degradatie naar het op één na hoogste niveau.

Bekerhockey om Gold Cup
7 maart

In de aanloop naar de hervatting van de Tulp Hoofdklasse staan op donderdagavond 7 maart de kwartfinales in de strijd om de Gold Cup op het menu. De kwartfinales bij de vrouwen zien er als volgt uit: Huizen – Amsterdam, Den Bosch – Tilburg en HIC – SCHC. Victoria-Bloemendaal (1-2) was in november al gespeeld. De rest werd toen vanwege slechte weersomstandigheden afgelast.

Het programma van de kwartfinales in de Gold Cup bij de mannen: Cartouche – Oranje-Rood, Pinoké – Tilburg, Kampong – Roomburg, Laren-Almere.

SCHC wint de Gold Cup 2023 na de 2-1 zege op Den Bosch. Foto: Willem Vernes

Hervatting Tulp Hoofdklasse
9 – 10 maart

Na een lange winterstop rolt vanaf het tweede weekend van maart eindelijk weer de bal in de Tulp Hoofdklasse. Bij de vrouwen slaan Bloemendaal en Oranje-Rood op 9 maart de tweede competitiehelft af met hun onderlinge duel. Een dag later staat er met Den Bosch-SCHC meteen een heerlijke topper op het menu.

Bij de mannen brengen Amsterdam en Laren de bal op 9 maart weer in beweging. Dat duel is ook meteen van groot belang voor de stand: zowel het kwakkelende Amsterdam (elfde op de ranglijst) als het gepromoveerde Laren (hekkensluiter) vecht dit seizoen tegen degradatie uit de Hoofdklasse. Op 10 maart staan de mannen van Bloemendaal en Rotterdam tegenover elkaar op ’t Kopje, in wat meteen de eerste topper van 2024 is.

Robbert Kemperman van Amsterdam. Foto: Willem Vernes

EHL Final8
28 maart – 1 april

Met Pasen kunnen we ons in eigen land weer verheugen op de ontknoping in de Euro Hockey League, de Champions League van het hockey. Pinoké en Amsterdam zijn dit jaar de gastheer van de EHL Final 8, die zal plaatsvinden in het Wagener Stadion.

Zowel bij de mannen als bij de vrouwen is Nederland met twee clubteams vertegenwoordigd. De mannen van landskampioen Pinoké staan op 28 maart in de kwartfinale tegen het Spaanse Real Club de Polo. Een dag later neemt Kampong het op tegen het Belgische Gantoise. Kampong schakelde eerder dit seizoen in Terrassa recordkampioen Bloemendaal uit (2-1).

Bij de vrouwen staat landskampioen Amsterdam in de kwartfinale tegenover het Engelse East Grinstead op 29 maart. Op die dag komt ook SCHC in actie. De ploeg uit Bilthoven kan de halve finale bereiken als ze zich ontdoet van het Belgische Gantoise.

Play-offs Hoofdklasse
18 – 26 mei

Vanaf half mei barst de strijd om de landstitel echt los als de play-offs op de planning staan, met daarin de bovenste vier ploegen van de eindstand in de reguliere competitie in de Tulp Hoofdklasse. De halve finales bij de vrouwen en mannen worden gespeeld op 18 en 20 mei. De finales zijn vastgepind op zaterdag 25 en zondag 26 mei.

De wedstrijden tegen degradatie uit de Hoofdklasse – of promotie naar de Hoofdklasse – zijn vastgesteld op 29 en 30 mei (heenduels) en 1 en 2 juni (returns).

FIH Pro League in Nederland
22 – 30 juni

Voordat de beide Oranje-teams in juli naar Parijs vertrekken voor deelname aan de Olympische Spelen, werken ze in eigen land nog vier resterende Pro League-wedstrijden af. Op het terrein van Kampong in Utrecht spelen de vrouwen en mannen tussen 22 en 25 juni achtereenvolgens tegen Duitsland en België. Enkele dagen later staan dezelfde tegenstanders nog eens op het menu, maar dan in het Wagener Stadion (van 27 tot en met 30 juni). Het zijn de laatste interlands die beide teams voor eigen publiek spelen vóór de Spelen van Parijs.

Publiek. Pro League. Foto: Willem Vernes

EK’s Jong Oranje in Terrassa
14 – 20 juli

Ook komend jaar staat er een titeltoernooi op de rol voor de Jong Oranje-teams. Dat gebeurt in de Spaanse hockeyhoofdstad Terrassa, waar van 14 tot en met 20 juli een dubbel-toernooi wordt afgewerkt. De Jong Oranje-mannen verdedigen daar hun titel, die ze in 2022 in Gent veroverden. De damesploeg proberen de eerste EK-titel te pakken sinds 2017. In de twee edities daarna ging de hoofdprijs in deze leeftijdscategorie naar Spanje en Duitsland.

Olympische Spelen in Parijs
27 juli – 9 augustus

Het belangrijkste hockeyevenement op aarde barst op 27 juli los in de periferie van Parijs. In het Yves-du-Manoir Stadion gaan de Oranjevrouwen er alles aan doen om voor de vijfde keer de olympische titel te winnen.

De Oranjemannen zullen erop gebrand zijn de nare smaak van de vorige Spelen weg te poetsen. In Tokio eindigde de mislukte olympische missie van de ploeg van toenmalig bondscoach Max Caldas met uitschakeling in de kwartfinale, na shoot-outs tegen Australië.

Andere vermeldenswaardige data

  • Vrijdag 8 maart hervatting strijd om de Silver Cup vrouwen en mannen
  • Donderdag 18 april finales Gold Cup vrouwen en mannen
  • Zaterdag 18 mei finales Silver Cup vrouwen en mannen
  • Zaterdag 1 juni start play-offs in Promotieklasse (tot en met zondag 9 juni)
  • Zaterdag 1 juni heenduels play-outs Hoofdklasse/Promotieklasse (returns op zondag 2 juni)
  • Zaterdag 8 juni halve finale NK Jeugd Onder 18 (returns op zaterdag 15 juni)
  • Zaterdag 8 juni kwartfinale NK Jeugd Onder 16 (halve finales op zaterdag 15 juni)
  • Zaterdag 22 juni finales NK Jeugd Onder 18, Onder 16 en Onder 14

Wat vind jij? Praat mee...