De Spelregelvraag: de Almeerse aanval die onderbroken werd

Een nieuwe week, een nieuwe spelregelvraag. We pakken een fraai moment van een paar seizoenen geleden, in een wedstrijd tussen Pinoké en Almere.

Het gaat om een aanval van Almere, die onderbroken wordt door Pinoké. Kruip in de huid van de scheidsrechter en laat maar horen wat jij in dit geval zou beslissen. Succes!


14 Reacties

 1. bartherklots

  In het voetbal, bak opde stip en rood. Hockey, strafcorner en geel, 10min. Persoonlijk vanwege onsportief spel en fysiek, rood.

 2. floris-van-den-tweel

  Eerst vraag is denk ik: wat neem je waar? Volgens mij gebruikt de verdediger zijn voet/been om expres de aanvaller tegen te houden, wat ook lukt, en hij onderbreekt hier de aanval mee. Dan is de vraag: wat is de spelstraf die daar op moet volgen? Het is een opzettelijke overtreding op een aanvaller in de cirkel=> SC. Dan volgt de vraag: moet hier een persoonlijke straf bij? Het opzettelijk afbreken van een aanval is wangedrag. De spelregels schrijven over het geven van kaarten:"Daarbij geldt dat een groene kaart een officiële en formele waarschuwing inhoudt (met twee minuten tijdstraf) om het onjuiste gedrag te beëindigen, een gele kaart een tijdelijke verwijdering uit de wedstrijd en een rode kaart een verwijdering voor de resterende duur van de wedstrijd." Voor een overtreding als dit is een waarschuwing niet op zijn plaats. Spelers weten dat ze dit niet mogen doen dus daar hoef je ze echt niet voor te waarschuwen. Groene kaarten zijn er volgens mij om aan te duiden waar de grens is(dat verschilt ten slotte -helaas- ook per scheidsrechter), maar niet om iemand te bestraffen als die die grens duidelijk over gaat. Dus geel is hier op zijn plaats. Vroeger stond in de briefing dat als je een speler ten val brengt dat het dan geel is maar dat staat er niet meer, ik denk overigens ook niet dat deze situatie daar mee bedoeld werd, ik zou dus voor het anker "break down of play" gaan liggen en 5 minuten geven.

 3. Sjoerd Lobach

  Strafcorner geel en 10 min

 4. jochen-van-westendorp

  Dat iedereen het wel eens is over een SC en gele kaart. Vraag is alleen of dat dan 5 of 10 minuten is. Persoonlijk neig ik naar 10 minuten.

 5. BramFransen

  Strafcorner en een gele kaart voor de verdediger (10 min).

  1. robdevree

   Opzettelijk fysieke overtreding geel 10 minuten en een strafcorner

 6. Mark Bouwman

  Strafcorner en rood. Rechterbeen wordt bewust achteruit gestoken naar de aanvaller. Dat geeft een hoog blessure risico en hoort overal op het veld direct rood te zijn.

 7. Hein Stoops

  Maar gaat het rechterbeen bewust omhoog, of gaat dit pas omhoog doordat de aanvaller blijft haken? Dat bepaalt alles in deze, benieuwd wat de scheidsrechter beoordeelt, die ziet de slowmotion niet…

 8. nicovisch

  Opzettelijke overtreding!! Vuur rood. En een paar wedstrijden schorsen! Dit hoort niet op het hockeyveld thuis. En een strafbal.

 9. rutgermeijnen

  SC en donkergeel 10 minuten

 10. gerardvanstijn

  @nicovisch, een strafbal geven voor een overtreding die buiten de cirkel gemaakt wordt? Waar in de spelregels staat dat dit mogelijk is?

 11. gerardvanstijn

  Strafcorner lijkt me duidelijk. Daarnaast zou ik als persoonlijke straf ook nog rood geven. Maar het zou kunnen dat de bonds het zal beoordelen als een overtreding die geel waard is.

 12. Eelco Houwink

  Los van alle regeltechnische beslommeringen moet je zo’n middenvelder denk ik na de wedstrijd even meenemen naar het voetbal en hem zich daaar in laten schrijven

 13. MichielDeBoer

  Uitslaan maar geel voor Pinoke. Bal van Almere te hoog gespeeld = gevaarlijk spel en dus vrij slag Pinoke. Hierna fysiek van de verdediger van Pinoke, geel en 10 min zitten. Dit is mijn (verfrissende en mischien niet helemaal correcte) mening, maar geen idee of zoiets eigenlijk mag in het hockey, hoor het graag!


Wat vind jij? Praat mee...