De Spelregelvraag: doet de opstomende aanvaller iets verkeerd?

In de Spelregelvraag van deze week buigen we ons over een situatie in de wedstrijd tussen Rotterdam en Den Bosch, een paar seizoenen geleden in de Tulp Hoofdklasse Heren.

We zien een actie van de Bossche aanvaller Jelle Galema die opstoomt richting de cirkel van Rotterdam. Onze vraag luidt: is dit een overtreding van de aanvaller? Zo ja, wanneer wordt deze overtreding gemaakt? Succes!


13 Reacties

 1. BramFransen

  Kan niet zien of de bal over de lijn is, zo niet dan denk ik dat dit prima is. Hij blijft in beweging dus mooie actie.

 2. paulvankeep

  Afhouden. Zodra hij de bal naar zijn backhand verplaatst. Toen ik in een veteranenwedstrijd daar resoluut voor floot was de reactie van de speelsters: oké van deze scheids mogen we dit trucje niet uithalen.

  1. hannes-soetersgmail-com

   👍👍👍

  2. SanderVerkeij

   Op welk niveau was dat? Het is in ieder geen afhouden wanneer hij de bal naar zijn backhand verplaatst. Hooguit het laatste stuk op de achterlijn, maar ook dat zou in mijn ogen waanzin zijn (zonder de weg vrij te maken met zijn lichaam). We moeten de bal (bewegend) beschermen en het afhouden niet als een gaan zien.

  3. edwin-den-houter

   Ik ben het eens met jou Paul

  4. paulvankeep

   Het was een wedstrijd Dames Veteranen overgangsklasse. Maar dat maakt natuurlijk niets uit. De regels zijn voor iedereen gelijk, alleen de toepassing kan verschillen.

 3. bartherklots

  Niks aan de hand. De verdediger legt alleen zijn stick op de grond. Hij verricht geen verdedigende actie richting Galema. Wat niet te zien is, is of Galema de stick van zijn tegenstander weg tikt met zijn voet. Dus gewoon doorspelen.

 4. peter_vergeer

  Nu voel ik me wel heel erg dom en ongeschikt om te fluiten. Heel misschien stick afhouden? maar dat is wel heel kort.

 5. edwin-den-houter

  Dit is gewoon afhouden, de stick gaan naar z'n linkerhand en de bal ook, het begint bij de 23 m...en loop zo de cirkel in, verdediger kan er niet bij met z'n stick. Ik zou fluiten voor VS tegen.

 6. hielkestruben

  Eigenlijk brengt de aanvaller zijn lichaam tijdens de loop bewust tussen de bal en de verdediger en belemmert de verdediger op deze manier om de bal te spelen. Dat zou dan afhouden zijn.

 7. martijn-meima

  De beweging van het verplaatsen naar zijn linkerhand van de stick en daarmee zijn lichaam tussen de aanvaller en de bal plaatsen, is afhouden. De verdediger zou de val ook kunnen spelen (2e voorwaarde voor afhouden). Alleen doet hij geen poging om de bal te spelen en is het volgens mij geen afhouden.

 8. woutervonk

  Hoewel de aanvaller zijn lichaam tussen bal en verdediger brengt is er m.i. géén sprake van een overtreding. De verdediger doet namelijk op geen enkel moment een poging om de bal te spelen. Daarmee wordt de verdediger dus ook niet gehinderd in het spelen van de bal. Zou de verdediger wél een poging hebben gedaan de bal te spelen, dán zou er sprake zijn geweest van afhouden. Er is dus naar mijn mening geen sprake van een overtreding van de aanvaller.

 9. c-flemmingupcmail-nl

  Op het moment dat hij zich evenwijdig aan de achterlijn richting goal verplaatst, is er sprake van afhouden; zijn loopactie is dan niet meer weglopend van de verdediger, maar puur gericht op het afhouden met zijn lichaam. Vanaf dat moment duwt hij in feite met zijn lichaam de stick van de verdediger weg.


Wat vind jij? Praat mee...