De Spelregelvraag: een sliding met gevolgen?

Mag een keeper buiten z’n 23-metergebied komen? Met hoeveel man kan je een wedstrijd beginnen? En mag je een geblesseerde speler wisselen tijdens een strafcorner?

In de rubriek ‘De Spelregelvraag’ gaan we in op een spelsituatie. De opzet is simpel: we laten een fragment zien en later in de week volgt het antwoord van één van onze topscheidsrechters. Ondertussen kan je natuurlijk zelf een oordeel proberen te vellen over de situatie.

Na de vele reacties van vorige week (dank nog!), duiken we opnieuw de cirkel in. Dat doen we met de dames van Laren. Om precies te zijn: met keepster Karlijn Adank. Zij glijdt in de onderstaande video de bal uit haar cirkel. De vraag is: doet ze dit op een juiste manier? Is dit een gevalletje van ‘gewoon doorspelen’? Moet er gefloten worden voor een overtreding? En zo ja, wat is de straf? Kortom, wat moet er gebeuren?

Uiteraard zijn we ook deze week benieuwd naar jullie antwoord, interpretatie en motivatie. Wellicht goed om er nog even bij te zeggen: we ondersteunen natuurlijk de (inhoudelijke) discussies over deze situatie. Sterker nog: dat juichen we toe. Maar doe elkaar een lol en maak die reacties niet persoonlijk. Daar is niemand bij geholpen.

Succes!


27 Reacties

 1. pjklaassen

  Niks mis mee

 2. reneclumpkens

  Strafbal en geel 10 minuten

  1. SanderE

   😂 vertel?

  2. bartherklots

   Als speler een sliding maakt waarbij een tegenstander onder uitgehaald wordt al dan niet met opzet is altijd geel, 10 minuten en in dit geval ook nog een strafbal. Gelijk in het voetbal!

  3. pjklaassen

   Haha.... wat een grap

  4. SanderE

   Ik zou me er nog even in verdiepen als ik jullie was. De bal is in principe waar het om gaat. De meester is gewoon veel eerder. Speelsters voelt haar timing niet goed aan en reageert niet op de keepster die eerder bij de bal is. Hoe jij het aangeeft, is een strafbal en geel wel heel makkelijk uit te lokken als speler.

  5. SanderE

   Overigens werkt het bij voetbal ook niet zo. Ook daar draait het om de bal.

 3. luchtisblauwgrasisgroen

  De keepster speelt als eerste de bal en de speelster heeft tijd om te ontwijken, niets mis mee idd.

 4. vanderputt@voltadvocaten.nl

  Mooi dat de verschillende hoeken van waaruit gefilmd wordt het oordeel in a split second (dat moet een scheidsrechter ook) anders maakt, althans voor mij. Mijn eindoordeel op basis van beelden van achter de goal. De keeper is veruit het eerste bij de bal en haar actie is geheel gericht op het spelen van de bal. Doorspelen. Als ik het me de samenvatting goed herinner heeft de scheidsrechter hier ook geen corner voor gegeven.

  1. lexi-b

   Eens Keep speelt de bal, speelster had kunnen springen en deed dat niet (schwalbe?)

 5. solo

  Lijkt mij niets aan de hand.

 6. hockeyaddict

  Clean ! Doorspelen.

 7. Avdd

  Ik vond het altijd als spits heerlijk om zo door de keeper gepakt te worden.. Niets mis mee en iedereen die dat wel vind moet op korfbal.

 8. bb

  Ik geef het je te doen zo'n actie in een split second vanuit één hoek beoordelen. In slow motion vanachter het goal gefilmd, wel goed te zien dat de actie van de keepster duidelijk gericht is op de bal. Ze lijkt ook uitsluitend de bal te spelen waarna de aanvalster die net wat later is over haar legguards struikelt. Keurige actie van de keepster, lijkt me.

 9. edwin-den-houter

  Keurig de bal gespeeld door de keepster.

 10. Goalie111

  Uit ervaring van het oogpunt van de keeper. Zou ik ook zeggen. Niks aan de hand keeper gaat vol op de bal en speelster kon ontwijken. Aan de andere kant lastig te beoordelen voor een scheidsrechter. Anders video ref...

 11. magnus-querqus

  Eens met de meerderheid, gewoon doorspelen. Anders mag een keeper helemaal niets meer...

 12. jojo

  Ik ben overigens benieuwd of de cirkel sr nog hulp heeft gekregen van zijn collega want zelf is het voor hem moeilijk te zien.

 13. reneclumpkens

  Ligt de keeper stil op het moment van contact met de aanvalster dan is er niets aan de hand. Is dat niet zo dan is het "high risk, high penalty". De scheids van dienst heeft natuurlijk niet het voordeel van de beelden. Het hangt er om, maar de regel van de intentie om de bal te spelen is niet de hockey regel. Of dat een goede regel is, is iets anders. Dat kom je overigens vaak tegen, de protesten op basis van de voetbalregel.

 14. eefgorter

  Ik vrees toch dat by the book “SB + 10 min geel” het goeie antwoord gaat zijn. Hoezeer dat ook ingaat tegen her gevoel dat de keeper niks verkeerd doet.

  1. Scoran1

   Waarom is dat zo? Ik moet toegeven dat ik de regel simpelweg gewoon niet weet. Ik zou ook beslissen als een goede interceptie van de keeper. Maar hoor graag wat tot de redenatie van SB+ geel is

 15. Folmer

  Als de speler de bal aan de stick heeft, zou dit geen discussie zijn: SB en zeer waarschijnlijk een kaart. In deze situatie is het een losse bal, niemand heeft balbezit, dan is het een kwestie van eerst komt eerst maalt (zolang het niet te lomp wordt). Hier is de keeper duidelijk eerder bij de bal dan de speler en heeft als enige intentie het spelen van de bal. De aanvaller ziet de keeper komen, ziet ook dat ze te laat is, maar kan niet meer stoppen waardoor het er heel spectaculair uitziet. Mooi weggewerkt, niets aan de hand, doorspelen. (wel even in de gaten houden hoe het met de aanvaller is) Iedereen weet dat een keeper de bal met het hele lichaam mag spelen en dat slidings erbij horen. Hierdoor hebben keepers iets meer vrijheid om deze ook uit te voeren, omdat spelers het kunnen verwachten. Dit geeft geen vrijbrief om dan maar iedereen onderuit te sliden. Is een speler in balbezit, dan is het spelen van de bal geen reden om vervolgens de speler omver te schoffelen of de stick uit handen te hakken. Dat is een voetbal regel.

  1. Avdd

   Dus als de speelster de bal aan de stick heeft mag de keeper deze niet afpakken?

 16. Pet-rijn

  Om de speler te beschermen. Keepers kunnen dan iedereen wel onderuit sliden in de cirkel. Als de keeper nog in beweging is als de speler geraakt wordt is het sb en geel. Alleen de bal spelen of niet is niet leidend. Gevaarlijk spel (met evt blessure tot gevolg) is leidend in dit geval

 17. Folmer

  @Avdd, dat mag wel, maar ze mogen hierbij de speler niet raken. Niet voor of tijdens, maar ook niet na de actie. Regel 9.13: "Spelers mogen niet proberen een tegenstander de bal te ontnemen (tackle) als zij de bal niet kunnen spelen zonder lichaamscontact."


Wat vind jij? Praat mee...