De Spelregelvraag: Expres over de achterlijn?

Meestal proberen we in deze rubriek de vraagstelling een beetje vaag te houden, om alle denkrichtingen open te houden. Deze week doen we het anders. De vraag is kraakhelder. Het antwoord, dat is aan jou als lezer.

We maken in deze aflevering even een uitstapje naar het walhalla van het zaalhockey, de Bundesliga. We zien de mannen van Club an der Alster en TSV Mannheim. Die laatstgenoemde ploeg brengt de bal in de cirkel, waar de bal via een speler van Alster over de achterlijn gaat. Een bewussie? En zo ja, wat dan?


12 Reacties

 1. bob-smits

  Als het beoordeeld wordt als opzettelijk de bal over de achterlijn spelen, dan moet een strafcorner worden toekend. Ik vind dit een randgeval. Het was een duel om de bal waarbij door de uitvoering de kans wel erg groot was dat deze over de achterlijn zou gaan. De scheidsrechter moet dit nog in een seconde beslissen ook :-) Ik zou een strafcorner geven

 2. jurjen-oskam

  Pfff, da's een lastige zeg... maar het voordeel van deze situatie is dat elke keuze die je maakt wel te verdedigen is :) Ik zou in dit geval een strafcorner geven, vooral omdat de verdediger mij de indruk geeft te beseffen dat hij vanwege zijn lichaamshouding en positie ten opzichte van de bal deze alleen richting achterlijn weg zou kunnen krijgen, maar daar toch voor gegaan is omdat hij koste wat kost de bal weg wilde hebben van de aanvaller.

 3. de-jonge

  op dit niveau is dit een bewuste actie, zeker gezien de verdediger bewust is van welke kant hij de bal op speelt en de manier waarop. Strafcorner dus.

 4. paulvankeep

  De verdediger doet geen enkele poging om nog te voorkomen dat de bal over de achterlijn gaat. Daarmee wekt hij toch sterk de indruk dat dit zijn bedoeling is. Ik zou ook een strafcorner geven.

 5. magnus-querqus

  SC

 6. martijn-meima

  Ik zou hier een SC geven. Het speelt zich vrij ver van de achterlijn af en de verdediger doet inderdaad geen moeite om A de bal een andere kant op te spelen en B om de bal vervolgens proberen tegen te houden.

 7. tom-kool

  Hier is geen enkele twijfel mogelijk, deze bal wordt absoluut opzettelijk over de achterlijn gespeeld. Spelers op dit niveau en vooral in de Duitsland doen dit niet per ongeluk Volgens de regels is in dit geval maar een straf mogelijk: strafcorner

 8. jbrooks

  De bal wordt door wit met een hand weggespeeld waardoor er mijn inziens sprake is van “slaan”. Hier zou ik een strafcorner voor geven. Dat de bal ook nog door deze actie over de achterlijn gaat zou de tweede reden zijn voor een strafcorner.

 9. nicovisch

  Het is in de tweede beweegactie een opzettelijke overtreding van de verdediger!! Dus strafbal!!

 10. nicovisch

  Een strafbal. De bal wordt in tweede instantie expres over de achterlijn geslagen.

  1. Maikel Rabbers

   Een strafbal lijkt me niet mogelijk. De overtreding wordt niet gemaakt op een speler in balbezit.

 11. arthur-linssen

  Het is moeilijk te zien maar het lijkt ook dat de verdediger in de beweging tegen de stick van de aanvaller duwt. Plots komt de stick vrij, en daardoor raakt hij de bal harder dan bedoeld. In dit geval zou ik geen strafcorner geven.


Wat vind jij? Praat mee...