De Spelregelvraag: Gevaarlijk spel of een doelpunt?

In bijna elke wedstrijd komt-ie weleens voor. Een hoog schot dat een soort kruising is tussen een doelpoging en een voorzet. Zo’n twijfelgeval staat centraal in de Spelregelvraag van deze week. We kijken naar een fragment uit een Pro League-wedstrijd tussen de dames van China en Groot-Brittannië, waarin de Aziaten op doel schieten.

Het schot van China gaat via een Britse verdediger uiteindelijk de goal in. Zeg het ons maar. Is deze doelpoging gevaarlijk spel? Of zou jij een doelpunt toekennen?

We horen graag jouw antwoord inclusief argumentatie. Reageer vooral onder het artikel, zodat we daar een levendige discussie krijgen. Wel graag onder je eigen voor- en achternaam, want anonieme reacties plaatsen we niet (geldt overigens voor reacties op ieder artikel). Anyway, succes!

 


19 Reacties

  1. jeroenvanreijmersdal

    Gevaarlijk spel. Dus uitslag verdediging. Bal was namelijk niet op doel geslagen en zou voorlangs zijn gegaan.

  2. ewoutwajer

    Veiligheid heeft altijd de prioriteit! Gevaarlijk spel. Uitslaan verdediger. De verdediger maakt terecht een ontwijkende actie. Bal zal anders niet in de buurt van het doel zijn geweest. Daarnaast moet ook de hoge bal op doel wel veilig! Verdedigers die zich zelf bewust opstellen dat een hoge bal gevaarlijk is doen het zelf. Denk hierbij aan de lijnstop. Deze hoef je niet te beschermen als scheidsrechter. Maar verdedigers die mee lopen met hun aanvaller of drukzetten moeten wel beschermd worden. Dan moet je affluiten. Denk hierbij aan de eerste uitloop bijvoorbeeld. Als deze binnen speelafstand is moet de bal veilig blijven. Als je een bal zo speelt dat die alleen in het doel gaat als die door een verdediger heen moet is het ook gevaarlijk. Heb nog nooit een bal door een paar ribben en een long ziet gaan. Dus dat zou toch nooit een doelpunt worden.

  3. jochenvanwestendorp

    Ik zeg gevaarlijk spel omdat de bal niet op de goal is, de lijn van de bal is voor de goal langs.

  4. martijn-sluiter

    Gevaarlijk spel.

  5. joostnuyten

    Geen doelpunt schot zou voorlangs gegaan zijn en is gevaarlijk op de Engelse speelster dus vrije slag groot Brittannië

  6. dick-groen

    Het is gevaarlijkspel, omdat de bal voorlangs zou zijn gegaan als de tegenstander deze niet zou hebben aangeraakt. Dus dan geen schot op doel(vlak), dus gevaarlijk spel.

  7. robert-louet-feisser

    Gevaarlijk spel.. bal gaat niet richting goal en is gevaarlijk ..

  8. nicovisch

    Gevaarlijk spel. Anders was de bal voorlangs de goal gegaan! Uitslaan.

  9. jwpvs@hotmail.com

    Gevaarlijk spel. Schot voorlangs niet op goal. Vrije slag verdediging. Gr jw v schie

  10. maarten-van-rossem

    Dit is gevaarlijk spel. Speelster had geen kans om uit te wijken. Daarnaast heb ik twijfel of de bal überhaupt wel op doel ging, of voorlangs was zijn gegaan

  11. joostnuyten

    Vrije slag verdediger. Schot is niet op goal en dus gevaarlijk

  12. Martin Verhage 70

    Geen goal. Gevaarlijkhoog omdat de bal naast was gegaan als de verdediger de bal niet had aangeraakt

  13. paulvankeep

    Het is best lastig vast te stellen wat de baan van de bal is voordat deze de Engelse speelster raakt. Maar volgens mij zou de bal voorlangs zijn gegaan. En dan is het geen doelpoging maar een gevaarlijk hoge voorzet, dus vrije slag verdediging.

  14. kai_tuk@yahoo.com

    De bal zou naast zijn gegaan als deze niet zou zijn aangeraakt. Daarom geen schot op doel maar een voorzet en dus gevaarlijk spel en dus een vrije slag voor de verdediging.

  15. rvanotterlo@gmail.com

    Doelpoging? Ja. Echter: als ik naar de lijn van de bal kijk was deze voor langs het doel gegaan. Dus op basis daarvan zeg ik: gevaarlijk spel, vrije slag/uitslaan Engeland. Ik zat zelf op de tribune bij deze wedstrijd. Vanuit mijn hoek daar leek het op een schot direct in de richting van het doel. Ik kan me niet meer herinneren waar de scheidsrechter gepositioneerd stond, maar wellicht niet goed genoeg om de juiste baan van het schot te kunnen beoordelen. Rogier van Otterlo, ‘s-Hertogenbosch

  16. gerard-westerduin

    Vanuit het camera standpunt lijkt de bal voorlangs te gaan, dus geen schot op doel. Conclusie: gevaarlijk spel, vrije slag verdediging

  17. keesbrinkman

    Gevaarlijk spel, onafhankelijk of bal wel/niet in goal zou zijn gekomen

  18. peter-de-ruiter

    Gevaarlijk spel. Het is China. Die zijn altijd gevaarlijk.

    1. paulvankeep

      Je bent in de war met Christopher Ruhr.


Wat vind jij? Praat mee...