De Spelregelvraag: hoe moet het verder met deze vrije bal?

Voor de nieuwe Spelregelvraag van de week gaan we even terug naar het EK van 2019. De vrouwen van Spanje en Duitsland stonden daarin tegenover elkaar in de halve finale.

Aan het eind van het eerste kwart wil Spanje een vrije bal snel nemen, alleen staat er een Duitse speelster in de weg. Wat beslis je in deze situatie? Succes!

Eerder dit seizoen in deze serie:
Fantastische goal, maar telt-ie ook?

 

 


27 Reacties

 1. okkethijssenicloud-com

  Vrije slag en groene kaart. Geen 5 meter afstand

 2. BramFransen

  Geen makkelijke vraag. Ze neemt de bal namelijk al ruim voordat ze de pass geeft. Staat de verdediger op afstand van de oorspronkelijke plek? Een twijfel geval. Ik denk dat de scheids hier een kaart geeft aan de verdediger en een vrije slag voor de aanvallende partij.

  1. jarly-brown

   De Duitse heeft geen 5 meter afstand in acht genomen als ze heel bewust de bal speelt. Daarom geel en een vrije slag voor Spanje zou ik zeggen.

 3. valley-in-the-alps

  De Duitse dient ruimte te maken voor de spelhervatting en niet de bal beroeren … heel bewust blokkeert zij de pass. Het is de 1e kw en het is onbekend of er al eerder voor is gewaarschuwd, Dus idd groene kaart en 2 min straf. In de 4e kw en meerdere voorvallen wordt het geel … kans op break down of play dat eveneens geel en 5 min straf oplevert.

 4. delfie

  Geen afstand nemen en actief meedoen: geel voor verdediger en vrijeslag aanvaller.

 5. christiaan-loeber

  Eerste vraag is volgens mij wordt de vrije slag op de juiste plek genomen? Ze brengt de bal naar voren, legt hem stil en neemt dan de vrije slag. Duitse speelster stond op 5m van de plek waar de vrije slag genomen had moeten worden.

  1. JM Mulder

   Dat is ook mijn eerste beoordeling/vraag.. waar neemt de Spaanse speelster de vrije slag eigenlijk? Je zou kunnen beargumenteren dat de bal op de juiste plek lag voor de vrije slag.. op het moment dat ze de bal verplaatst, neemt ze ook de vrije slag.. (waarbij de Duitse speelster op voldoende afstand stond).

  2. magnus-querqus

   Nee, initieel ook niet op 5

  3. JM Mulder

   De werkelijke afstand wordt in dit soort beelden altijd onderschat.. de afstand van de stippellijn tov de cirkel lijkt ook altijd minder.. maar deze ligt toch echt op 5m..

  4. k34sb5j

   Snap je redenering, maar we zien in dit fragment niet waar de overtreding is gemaakt. Zal dus wel geen afstand zijn genomen en dan is het een breakdown. Dus, opnieuw vrije slag. Omdat de impact groot is en de overtreding vervelend is het minimaal groen. Hangt beetje af van eerdere verloop strafven en vermaningen.

 6. magnus-querqus

  VS 🇪🇸 + groen 🇩🇪(geen 5 meter afstand bij initieel nemen van de VS 🇪🇸)

 7. c-thielen

  Vrije slag en groen. Geen 5 meter afstand en wel een bewuste actie.

 8. solo

  Het is jammer dat je niet de video ziet van de eerste overtreding. Maar het lijk dat de bal op de verkeerde plek wordt genomen. Dus overnieuw nemen op de goede plek.

  1. keesbrinkman

   Dat zou ook mijn beslissing zijn: geen kaarten en spelhervatten op juiste plek

  2. martijn-meima

   Dan zou je er ook voor kunnen kiezen om de vrije slag om te draaien en Spanje dus de vrije slag te geven. Een vrije slag opnieuw nemen is volgens de regels officieel niet mogelijk.

 9. valley-in-the-alps

  Geen enkel argument om met geel te bestraffen. Waarschuwing en communiceren is deel van strafopbouw. Deze overtreding is zodanig bewust om de aanval te onderbreken dat een groene kaart terecht is. ✅ @solo … opzettelijk de vrije slag op verkeerde plek nemen om voordeel te behalen wordt niet overgenomen volgens de regels maar vrije slag omgekeerd. 🙃 Precies op de juiste plek nemen enkel aanvallend in het 23 mtr gebied omdat je altijd voordeel zou behalen tov verdedigers.

 10. robjj27

  Geel (opzettelijke overtreding ) en vrije slag opnieuw nemen

 11. valley-in-the-alps

  &robjj27 ... om precies te zijn ... nieuwe overtreding en de vrije slag wordt op die plek genomen... terrein winst 😉

 12. hennie-henken

  Heel bewuste overtreding, om het spel op te houden en daarnan nog een keer de bal weg slaan. Okk heel bewust! Geel is op z’n plaats voor de Duitse en voor mij 5 min. Weet iedereen gelijk waar ze aan toe zijn😉

  1. bartherklots

   @hcheck: als het zo is dat zij de bal weg slaat op het moment dat BS heeft gefloten dan is het breaking down of play, dat is geel en 10 min. Verder is m.i. de afstand tot de 23m nog ver genoeg om de brij slag te nemen verder dan waar de overtreding plaatsvond, dus verdediger groen.

 13. Jolly

  Gewoon doorspelen. De bal ligt stil en wordt genomen via selfpass. Dat verdediger op dat moment niet op 5 meter staat is niet relevant. Dat hoeft bij selfpass niet. Verdediger loopt achteruit om afstand te nemen. Op het moment dat aanvaller passt staat verdediger op 5 meter van de plek waar bal genomen was. Het beeld vertekent omdat aanvaller tussen bal en verdediger staat. De plaats van de bal is bepalend voor de 5 meter.

  1. flyingdutch

   De bal wordt niet genomen met een self-pass. De bal wordt op de goede plek gelegd, gecontroleerd, en vervolgens wordt de bal genomen. De verdediger neemt geen 5m afstand, dus vrije slag en een groene kaart voor de verdediger

 14. Ookeenmening

  High risk, high reward, dat idee. Maw. Als je als verdediger er voor kiest om door een volledig opzettelijke overtreding de aanval van de tegenpartij er uit te halen door geen afstand te houden en de bal tegen te houden dan zitten we niet meer in het stukje "waarschuwen" maar in het stukje "consequentie voor de overtreding". Geel is hier dus op zijn plaats. Groen is om aan te geven waar je grens is als scheidsrechter, niet als laffe optie om een volledig opzettelijke overtreding die bedoeld is om de aanval er uit te halen onder het kunstgras te schuiven. Die verdedigster weet heel goed waar ze mee bezig is. Neem haar dan ook serieus en toon haar die gele kaart. Voor mensen die groen willen geven of willen waarschuwen: pas op dat spelers dit incalculeren en denken "ach de eerste keer is toch gratis" DAT wil je dus als scheidsrechter niet hebben.

 15. valley-in-the-alps

  Lastig vak scheidsrechter … deze eenvoudig lijkende spelregelvraag wordt heel breed bestraft van niets doen, doorspelen tot 2 min, 5 min en zelfs 10 min straf. In dit beeld missen we wel het gevoel van de 1e 15 minuten … de piket paaltjes zullen al uitgezet zijn, zo speelsters weten waar ze aan toe zijn.

 16. flyingdutch

  Wat zijn er hier veel mensen die dit een gele kaart vinden, sommigen zelfs met een tien minuten-tijdstraf. Een tien minuten-tijdstraf kan sowieso niet, die is gereserveerd voor slidings en zeer forse fysieke overtredingen. Een gele kaart is in de basis sowieso te zwaar, als voor geen afstand nemen al geel gegeven wordt eindig je een wedstrijd met 8 man. Groen is hier op z'n plaats, alleen als er al meer is voorgevallen in de wedstrijd is geel een optie.

  1. bartherklots

   @Flyingdutch: zoals reeds eerder gemeld breakin down of play , geel en 10 min tijdstraf. Lees nog maar eens de briefings.

  2. flyingdutch

   In de briefing staat duidelijk dat geel 10 minuten alleen voor slidings en zeer forse fysieke overtredingen bestemd is waarbij een speler naar de grond gaat of met kunst- en vliegwerk overeind blijft.


Wat vind jij? Praat mee...