De Spelregelvraag: levert de Duitse kanonskogel een goal op?

In de Spelregelvraag van deze week staat een ouderwetse geslagen corner centraal. Een Duitse knal, onlangs uitgevoerd in het Pro League-duel met Australië.

Onze vraag is even lastig als simpel. Levert deze kanonskogel ook een doelpunt op? Succes alvast!


15 Reacties

 1. jurjen-oskam

  Nou, ga er maar aan staan als video scheidsrechter met beelden uit deze hoek... Omdat het eerste schot op doel een slag is, mag de bal niet te hoog over de doellijn. Daarbij gaat er niet om of de bal de plank raakt, maar of de bal de doellijn passeert op een hoogte niet hoger dan de plank. Is dat hier zo? Het lijkt er op dat de bal een licht dalende lijn heeft en de plank op de bovenkant raakt, waardoor het erop lijkt dat de bal hoger dan plankhoogte over de doellijn is gegaan, oftewel: geen doelpunt. Maar het is allemaal wel heel net-wel-net-niet en lastig te zien.

 2. JulianVetter

  Nee was boven de plank gegaan zonder stick keeper

 3. peetvandenbergh

  Volgens mij boven de plank tegen het verticale ijzer van het net. Geen goal.

 4. ewoutwajer

  Is de basis is er niets mis mee. Buiten de cirkel geweest en komt tegen de plak. Geen gekke dingen als bolle kant. Misschien is die te hoog geweest onderweg. Maar dat is uit de beelden niet te zien. Dus ik zou hem op basis van de beelden gewoon tellen. Maar als je hem afkeurt omdat hij te hoog is geweest kan dat.

 5. damien_degreef

  Nope, want voor zover ik met mijn arendsoog kan zien, komt de slag net boven de plank en dat zou dan geen geldig doelpunt zijn.

 6. paulvankeep

  Boven de lat op de doellijn

  1. paulvankeep

   waar ik lat zei is het plank. Stop de tijd.

 7. BramFransen

  Ik vind het lastig om te zien waar het eerste schot tegenaan komt.

 8. bastiaan-van-veelen

  Ik kan niet zien of het stang of bovenkant plank is. Misschien even aan Elders en Klein Nagelvoort vragen 🙈 Fluiten (en zelfs video scheidsrechter) is soms zo lastig. Persoonlijk denk ik dat ik hem afgekeurd vanwege hoog (boven de plank).

 9. peter_vergeer

  Lastig te zien hoe hoog de bal is als deze over de lijn gaat, maar volgens mij is de bal op dat moment niet te hoog, dus een goal.

 10. bartherklots

  Gewoon een doelpunt. Bal passeert gewoon onder plankhoogte de doellijn en komt ook nogeens op de plank. Je ziet het vooral in de 2e shot van achter gefilmd.

 11. hielkestruben

  Bal wordt boven plankhoogte geslagen op goal. Keeper raakt met stick de bal aan waardoor hij iets daalt en uiteindelijk wel de plank raakt. Niet goed te zien of hij op plankhoogte de lijn passeert. Maar in basis moet de bal zonder gevaar worden geslagen zodat hij de lijn op plankhoogte passeert. In mijn visie was het een opgaande bal, geen neerwaartse dalende bal. Ik zou hem daarom afkeuren, ook al zat de keeper er aan. Technisch dus vanwege gevaarlijk spel.

 12. woutervonk

  Dit is (met het beschikbare beeldmateriaal) een pittige... Zoals ik het zie gaat er tot het schot niets fout. Vervolgens moeten we kijken of de bal op de plank zou zijn gekomen indien deze niet onderweg wordt geraakt. De bal wordt door de stick van de keeper geraakt en de baan wordt daarbij licht naar beneden afgebogen. Hierdoor raakt de bal de bovenkant van de plank. Dat betekent dat de bal indien deze net was geraakt boven de plank zou zijn geweest. Er is dus geen sprake van een geldig doelpunt en het spel dient te worden hervat met een vrije slag voor de vedediging.

 13. bartherklots

  Wedervraag. Hoe dan te reageren als de bal over de grond wordt geslagen en door een stick van de verdediger omhoog gaat en dus boven de plank komt. Voor de duidelijkheid geen gevaar.

  1. tom-kool

   Je moet het originele eerste schot beoordelen, was deze als het ongehinderd zijn weg vervolgd had op het moment dat de doellijn gepasseerd zou zijn onder plankhoogte. Een laag schot wat door een verdediger van richting veranderd wordt is in dat geval dus niet relevant


Wat vind jij? Praat mee...