De Spelregelvraag van de Week: een masker in het veld, wat nu?

Een zeer actueel fragment deze keer in de Spelregelvraag van de week. Het afgelopen weekend leverde namelijk een heel aardig fragment op. We kijken naar het duel tussen de mannen van Pinoké en Rotterdam in de Tulp Hoofdklasse. In die wedstrijd wilde Rotterdam-verdediger Justen Blok na een verdedigende corner zijn masker over de achterlijn gooien, maar het beschermstuk belandde in het veld. Eigenlijk lag-ie gewoon in de weg in de situatie die daarna ontstaat.

De vraag is simpel. De oplossing wellicht niet. Wat zou jij beslissen? (Probeer het vooral zonder vooraf de regels te checken.)


12 Reacties

 1. dj93

  Dit is een strafcorner, dit onderdeel is een stuk van de uitrusting van de verdediger.

 2. Folmer

  Leuke casus. Alleen als de bal een losliggend stuk SC-bescherming raakt (en het invloed heeft op het spel) kan hiervoor een straf worden gegeven. Een VS als dit buiten de cirkel gebeurt en een SC binnen de cirkel, wordt een doelpunt voorkomen kan zelfs een SB worden gegeven. In deze situatie raakt de bal het masker niet, maar glijdt de verdediger erover uit waardoor de aanvaller wordt geblokkeerd. Daarvoor wordt de SC gegeven, niet voor het losliggende masker.

  1. pjklaassen

   Eens

  2. eefgorter

   Nope. SC voor shoot binnen de cirkel (bal komt op de hand van Blok). Voor de rest ben ik het me je eens.

 3. solo

  Helemaal met je eens @folmer

 4. olgakroese

  Dit is een sc omdat de bal de speler van R'dam raakt, niet omdat er een masker ligt. De verdediger struikelt niet eens over het masker maar wordt in de lure gelegd door een mooie beweging van de aanvaller. Hoe dan ook, gewoon een sc maar niet door het masker.... Overigens is een masker niet een 'dood object' net als de bal de scheidsrechter raakt? Of is dat in 1986 afgeschaft ;)

  1. Folmer

   Omdt SC bescherming vaak wordt op- en afgedaan is hier een uitzondering voor gemaakt, zodat spelers "gedwongen" worden het goed weg te gooien/op te ruimen. (Zie regel 9.16)

 5. bartherklots

  Zou zeggen sc. Verdediger struikelt over masker en door zijn val blokkeert hij de aanvaller in de cirkel. Als bal tegen masker was aangespeeld, buiten de cirkel dan vrije slag, binnen de cirkel sc.

 6. rstemerdink

  Het mooie van dit soort vragen is is dat je vaak veel verschillende meningen te zien krijgt. Ik zou het mooi vinden als er een soort einduitspraak zou komen van bijv. Coen zelf die hier fluit...anders is het zoveel mensen zoveel meningen en weet ik nog niet wat de beste beslissing zou kunnen zijn...

 7. Folmer

  @Slechts-een-mening, dat kan natuurlijk ook. Zowel de hand als het blokkeren (beide binnen de cirkel) zijn redenen om een SC te geven, pick one ;-)

  1. eefgorter

   nope. zie antwoord daniel vd nat

 8. alexvisie

  Kijk ook hier maakt de strafcorner het weer moeilijk. Afschaffen! Dan ligt dat masker daar niet en hoeft de scheids ook geen moeilijke beslissing te nemen. Wel leuke discussie overigens!


Wat vind jij? Praat mee...