De Spelregelvraag: Waar moet de vrije bal worden genomen?

Mag een keeper buiten z’n 23-metergebied komen? Met hoeveel man kan je een wedstrijd beginnen? En mag je een geblesseerde speler wisselen tijdens een strafcorner?

In de rubriek ‘De Spelregelvraag’ gaan we in op een spelsituatie. De opzet is simpel: we laten een fragment zien en later in de week volgt het antwoord van één van onze topscheidsrechters. Ondertussen kan je natuurlijk zelf een oordeel proberen te vellen over de situatie.

Allereerst nog onze dank voor de enthousiaste reacties op de vraag van vorige week. We zijn benieuwd wat jullie beslissing zou zijn in de volgende situatie. Het is een kort fragment, dus let goed op. Bloemendaal is in de aanval en neemt een vrije bal. De bal is echter niet vijf meter verplaatst, voordat hij de cirkel in wordt geslagen. Aan het eind van het fragment zie (en hoor) je de scheidsrechter daarvoor fluiten.

Tegenstander Amsterdam mag dus een vrije slag nemen. Maar waar op het veld mag dit gebeuren? Succes!

 


13 Reacties

  1. luchtisblauwgrasisgroen

    Dit is een lastige: volgens mij is het een foutieve vrije slag, dus op dezelfde plek waar de de vrije bal is genomen?

  2. Folmer

    Volgens de standaard afspraken spelregels op de site van de KNHB is het op de plek waar de bal de cirkel in gaat. Dit in tegenstelling tot de briefing van de FIH, die voorschrijft dat het op de plek is waar de bal gespeeld wordt.

    1. luchtisblauwgrasisgroen

      Interessant!

  3. marcpieterse63@gmail.com

    Op de plek, waar de vrije slag origineel (door Bloemendaal) genomen is. De verkeert genomen vrije slag "vervalt aan" de tegenstander, zoals dat voor elke verkeerd genomen vrije slag over het hele veld geldt. Eenvoud van interpretatie de regels staat voorop.

  4. ashleyisgod

    Verder niks met de vraag te maken, maar het lijkt er toch heel sterk op dat die bal meer dan vijf meter heeft gerold.

    1. jve

      Dat blijft ter beoordeling aan de scheidsrechter...

  5. vanderputt@voltadvocaten.nl

    Te vroeg Folmer, te vroeg.

  6. woutervonk

    Er is pas sprake van een overtreding op het moment dat de bal in de cirkel komt. Volgens mij dient de vrije slag dus te worden genomen op de plaats waar de bal de cirkel binnenkomt, of vanaf die plek recht naar voren tot kop cirkel. Echter omdat de cirkelrand bij de cirkel hoort, mag de bal óók op een willekeurige plaats in de cirkel worden genomen. Uiteraard dient de bal ook dan wel eerst stil te worden gelegd. Toch?

    1. Folmer

      Het is pas fout als de bal de cirkel in gaat, maar de overtreding is het spelen van de bal. De vrije slag zou dus genomen moeten worden op de plek waar de aanvaller het laatst de bal heeft gespeeld, maar om het tempo van het spel te verhogen heeft de KNHB ervoor gekozen om dit te doen op de plek waar de bal de cirkel in ging. Helaas krijg je dan dus allerlei randverschijnselen zoals dat er gedacht wordt dat het dus overal in de cirkel mag. Misschien dus niet zo'n handige keuze.

  7. jve

    In theorie: Vrije slag op plek waar de bal de cirkel in is gegaan (en dus overal te nemen in de cirkel, of op de loodlijn van de plek van de overtreding binnen max. 14.63 m vanaf de achterlijn). In de praktijk: Op de plek waar de aanvaller de bal speelde voordat deze de cirkel inging.

  8. ronaldvdv

    Op plaats waar de bal de cirkel in gaat.

  9. horn964

    @ claire011: dus reageer je hier met iets dat hier totaal niet ter zake doet? Het is geen knhb forum ofzo?!

  10. woltjo

    Overal in de cirkel.


Wat vind jij? Praat mee...