De Spelregelvraag: Wat te doen bij te vroeg inlopen?

Mag een keeper buiten z’n 23-metergebied komen? Met hoeveel man kan je een wedstrijd beginnen? En mag je een geblesseerde speler wisselen tijdens een strafcorner?

In de rubriek ‘De Spelregelvraag’ gaan we in op een spelsituatie. De opzet is simpel: we laten een fragment zien en later in de week volgt het antwoord van één van onze topscheidsrechters. Ondertussen kan je natuurlijk zelf een oordeel proberen te vellen over de situatie.

Inmiddels is het tijd voor aflevering drie. Hierin laten we een fragment zien uit de wedstrijd tussen de dames van hdm en Amsterdam. Amsterdam neemt een corner, maar een aanvaller loopt te vroeg de cirkel in. Welke beslissing zou de scheidsrechter moeten nemen?

Wederom succes! Later in de week volgt het antwoord.


16 Reacties

  1. kasparstevens

    Affluiten, aanvaller achter middenlijn, overnemen.

    1. kasparstevens

      Aangeefster achter middenlijn

  2. eefgorter

    Aangever wegsturen, opnieuw nemen

  3. marlies-thijssen

    Aangever naar de middenlijn

  4. kjvanhees___28

    Aangever naar de middellijn, aanvaller mag blijven staan op rand cirkel, overnemen

  5. bartherklots

    Ik zou ff afwachten, nl levert het vroeg inlopen voordeel op. Als ik naar de beelden kijk, niet. De inloopster neemt geen deel aan de uitvoering.

    1. Eko1001

      Dan zou je dat ook voor de verdediging moeten laten gelden en dan wordt dat weer interpretatie enz. De regel is duidelijk. Strafcorner overnemen en aangever naar de middellijn.

  6. ennovitner

    Affluiten, aangever achter de middellijn, opnieuw sc nemen.

  7. Folmer

    Fluiten, aangever naar de middelijn en vervangen door een andere aanvaller en SC overnemen. Hierbij geen interpretatie of afwachten met fluiten omdat deze actie de verdediging op het verkeerde been kan zetten en dus altijd nadelig is.

  8. solo

    Het aparte van deze regel is dat als de verdediger te vroeg uitloopt eigenlijk harder gestraft wordt dan als de aanvaller te vroeg uitloopt? Waarom niet als aanvallende fout zien dus einde strafcorner!

  9. rustaaagh

    Wanneer ben je te vroeg in de cirkel? Als je erboven hangt maar nog niet de grond in de cirkel aanraakt, als je beweegt richting de cirkel of als je de grond in de cirkel hebt aangeraakt? De aanvalster beweegt te vroeg, hangt voor een gedeelte boven de cirkel, maar komt pas met haar voet neer in de cirkel als de bal al is vertrokken.

    1. Eko1001

      Dat was hier niet zo moeilijk te zien. Veel te vroeg. Ik ben van mening dat hier best streng op gelet mag worden. De verdedigers zijn al in het nadeel. En zoals boven opgemerkt kan het de verdediging negatief beïnvloeden. Bij de verdedigers is men in het algemeen bijzonder streng. Als je dan ook nog niet hoe strafcorners vaak worden versierd door op de voet van de tegenstander te spelen is het logisch ook streng te zijn naar de aanvallers

  10. bertilscholten

    De regel is duidelijk: aangeefster naar de middellijn en SC opnieuw nemen met andere aangeefster. Ik heb alleen de indruk dat op hoofdklasseniveau dit soort regels wat soepeler gehanteerd worden dan in lagere klassen; geldt ook voor de 5-meterregels overigens. Er wordt m.i. meer gekeken of de betreffende actie van invloed is of niet ....

  11. AkashChowdhury

    De strafcorner word afgekeurd en hdm mag uitnemen

  12. rustaaagh

    @Eko1001, Zet het beeld stil en kijk stapje voor stapje. Dan zie je dat ze pas in de cirkel stapt als de aangeefster de bal al sleept. Prima dus!

  13. Folmer

    @rustaaagh, Verschoor merkt dat ze te vroeg inloopt en zet haar stick op de grond om af te remmen. Daardoor is haar stick al op de grond voordat de bal aangegeven wordt, dus te vroeg. Het is misschien een halve seconde, maar wel te vroeg. Tijdens de finale NK zaal Dames 2019 was er ook zo'n moment in de laatste seconde toen de keeper wel/niet te vroeg uitliep. Daar was de bal al wel gespeeld werd voordat er iets op de grond was en dus niet te vroeg.


Wat vind jij? Praat mee...