De Spelregelvraag: Wat te doen bij te vroeg inlopen?

Mag een keeper buiten z’n 23-metergebied komen? Met hoeveel man kan je een wedstrijd beginnen? En mag je een geblesseerde speler wisselen tijdens een strafcorner?

In de rubriek ‘De Spelregelvraag’ gaan we in op een spelsituatie. De opzet is simpel: we laten een fragment zien en later in de week volgt het antwoord van één van onze topscheidsrechters. Ondertussen kan je natuurlijk zelf een oordeel proberen te vellen over de situatie.

Inmiddels is het tijd voor aflevering drie. Hierin laten we een fragment zien uit de wedstrijd tussen de dames van hdm en Amsterdam. Amsterdam neemt een corner, maar een aanvaller loopt te vroeg de cirkel in. Welke beslissing zou de scheidsrechter moeten nemen?

Wederom succes! Later in de week volgt het antwoord.


16 Reacties

 1. kasparstevens

  Affluiten, aanvaller achter middenlijn, overnemen.

  1. kasparstevens

   Aangeefster achter middenlijn

 2. eefgorter

  Aangever wegsturen, opnieuw nemen

 3. marlies-thijssen

  Aangever naar de middenlijn

 4. kjvanhees___28

  Aangever naar de middellijn, aanvaller mag blijven staan op rand cirkel, overnemen

 5. bartherklots

  Ik zou ff afwachten, nl levert het vroeg inlopen voordeel op. Als ik naar de beelden kijk, niet. De inloopster neemt geen deel aan de uitvoering.

  1. Eko1001

   Dan zou je dat ook voor de verdediging moeten laten gelden en dan wordt dat weer interpretatie enz. De regel is duidelijk. Strafcorner overnemen en aangever naar de middellijn.

 6. ennovitner

  Affluiten, aangever achter de middellijn, opnieuw sc nemen.

 7. Folmer

  Fluiten, aangever naar de middelijn en vervangen door een andere aanvaller en SC overnemen. Hierbij geen interpretatie of afwachten met fluiten omdat deze actie de verdediging op het verkeerde been kan zetten en dus altijd nadelig is.

 8. solo

  Het aparte van deze regel is dat als de verdediger te vroeg uitloopt eigenlijk harder gestraft wordt dan als de aanvaller te vroeg uitloopt? Waarom niet als aanvallende fout zien dus einde strafcorner!

 9. rustaaagh

  Wanneer ben je te vroeg in de cirkel? Als je erboven hangt maar nog niet de grond in de cirkel aanraakt, als je beweegt richting de cirkel of als je de grond in de cirkel hebt aangeraakt? De aanvalster beweegt te vroeg, hangt voor een gedeelte boven de cirkel, maar komt pas met haar voet neer in de cirkel als de bal al is vertrokken.

  1. Eko1001

   Dat was hier niet zo moeilijk te zien. Veel te vroeg. Ik ben van mening dat hier best streng op gelet mag worden. De verdedigers zijn al in het nadeel. En zoals boven opgemerkt kan het de verdediging negatief beïnvloeden. Bij de verdedigers is men in het algemeen bijzonder streng. Als je dan ook nog niet hoe strafcorners vaak worden versierd door op de voet van de tegenstander te spelen is het logisch ook streng te zijn naar de aanvallers

 10. bertilscholten

  De regel is duidelijk: aangeefster naar de middellijn en SC opnieuw nemen met andere aangeefster. Ik heb alleen de indruk dat op hoofdklasseniveau dit soort regels wat soepeler gehanteerd worden dan in lagere klassen; geldt ook voor de 5-meterregels overigens. Er wordt m.i. meer gekeken of de betreffende actie van invloed is of niet ....

 11. AkashChowdhury

  De strafcorner word afgekeurd en hdm mag uitnemen

 12. rustaaagh

  @Eko1001, Zet het beeld stil en kijk stapje voor stapje. Dan zie je dat ze pas in de cirkel stapt als de aangeefster de bal al sleept. Prima dus!

 13. Folmer

  @rustaaagh, Verschoor merkt dat ze te vroeg inloopt en zet haar stick op de grond om af te remmen. Daardoor is haar stick al op de grond voordat de bal aangegeven wordt, dus te vroeg. Het is misschien een halve seconde, maar wel te vroeg. Tijdens de finale NK zaal Dames 2019 was er ook zo'n moment in de laatste seconde toen de keeper wel/niet te vroeg uitliep. Daar was de bal al wel gespeeld werd voordat er iets op de grond was en dus niet te vroeg.


Wat vind jij? Praat mee...