De Spelregelvraag: Wat te doen met een te enthousiaste keeper?

Daar is-ie weer, de spelregelvraag van deze week. We duiken ditmaal in de archieven en vinden een fragment uit 2017, afkomstig van de Hockey World League. Om precies te zijn een wedstrijd tussen Argentinië en Pakistan. Tot zover die informatie.

Want eigenlijk gaat het maar om een ding: de kamikaze-actie van de keeper uit Pakistan. Ga er maar eens even voor zitten, want dat er hier iets misgaat, is duidelijk. Zeg het maar: een kaart, corner, strafbal of gewoon uitslaan? Wij zijn benieuwd!


16 Reacties

  1. damien_degreef

    Dit is een "aanslag" op de gezondheid van de speler, ook al gaat 'ie allicht voor de bal! SB en geel 10 voor mij!

    1. Harold Adriaansen

      Sticks van de speler 🤣 uitslaan!

  2. robertmsmit

    In het hockey bestaat er geen regel als ‘de bal spelen’ dat is voetbal en niet relevant bij hockey. Je kunt deze overtreding vergelijken met de sliding op het lichaam. Is de overtreding opzettelijk? Het lijkt van niet maar het is maar de vraag of er ook maar iets ‘per ongeluk’ gebeurt op dit niveau. Ik beoordeel de overtreding als opzettelijk waarbij het element dat het een keeper betreft eerder verzwarend werkt. Een ander element is nog dat de aanvaller er al staat en de keeper ernaartoe gaat; met de regels van toen is dat ook een opzettelijke overtreding. Dus een SB en geel met 10 minuten ( er van uitgaande dat die keeper niet al eerder in de pot iets in deze trant heeft gedaan ). En dan denk ik dat het nog mild is.

  3. casper.klijn@gmail.com

    Speler was er als eerste. Keeper in zware overtreding. Diep geel en een strafbal. In judo zou het wel “ ipon einde wedstrijd” geweest zijn ( aldus Zenden)

  4. maartjedebont

    Kamikaze actie omschrijft dit wel redelijk passend ja… Mijn eerste reactie was strafbal + geel 10 minuten. Filmpje daarna nog paar keer bekeken, kan geen redenen bedenken om een andere beslissing te nemen.

    1. martelstadlander

      Rood keeper en strafbal. Strafbal omdat er sprake is van opzettelijke overtreding. Rood omdat opzettelijk gebruik gemaakt wordt van de beschermende kleding, dat het niet is toegestaan de bal te pogen af te nemen met lichamelijk contact, twee armen en 2 benen de lucht in

  5. walter-driehuis

    Strafcorner.. beide spelers lopen mi nog naar de plek... dik onhandig dat wel

  6. nicovisch

    Rood. En strafbal.

  7. woutervonk

    Dit is er één in de categorie "Dat bedenk je toch niet!". Zoals ik e.e.a. zie, fluit de scheidsrechter (in de clip, maar zeker ook in deze tijd) al vroegtijdig voor het binnen 5 meter komen door de keeper op de duidelijk vrijstaande Argentijnse aanvaller. Tot de keeper volledig ontspoort is er sprake van een te geven strafcorner. Echter wat er vervolgens gebeurt (vermoedelijk na het fluitsignaal, hoewel niet relevant) heeft niets met hockey te maken en zit voor mij minimaal in de lijn van sliding op de man en kan volgens mij niet anders dan met een strafbal én een rode kaart worden bestraft. Deze actie mág niet worden 'beloond' met slechts geel (10 minuten). Ik ben heel benieuwd naar de lezing van de collega die uiteindelijk komt met hoe en waarom.

  8. jaap-qvu

    Ik vind het altijd leuk om dit soort fragmenten in de context te plaatsen. In de inleiding staat dat het gaat om een wedstrijd in de Hockey World League in 2017. Nader onderzoek laat dan zien dat in die editie van de WHL, Argentinië en Pakistan elkaar troffen in de kwartfinale in Engeland op 22 juni 2017. De reclameborden in de video laten duidelijk zien dat het hier om een wedstrijd in Engeland gaat, dus het moet die wedstrijd wel geweest zijn. Nog leuker wordt het als je vervolgens bij Altius TMS het matchreport van deze wedstrijd bekijkt en ziet dat de wedstrijd werd gefloten door Eric Koh (Maleisië) en onze eigen Coen van Bunge. De uitslag van deze wedstrijd was 3-1 voor Argentinië en volgens het matchreport heeft keeper Ali Amjat (de boosdoener in de video) geen kaart gekregen maar tweede keeper Abbas Mazhar, die in de 16e minuut in het veld kwam heeft in diezelfde minuut wél een groene kaart achter zijn naam staan. Is dat misschien een foutje in het matchreport? Heeft Amjat een groene kaart gekregen en is hij toen vervangen door Mazhar? Argentinië heeft ook niet gescoord uit een strafbal, wat niet wil zeggen dat die niet is gegeven. Maar we zien in de video de scheidsrechter al een SC aangeven voordat de keeper daadwerkelijk lichamelijk contact maakt met de aanvaller. Misschien dat Coen het mysterie voor ons gaat oplossen. Ik denk trouwens dat ik zelf rood en een strafbal had gegeven, want een dergelijke overtreding wordt volgens mij zelfs bij voetbal met rood bestraft.

    1. hugo-cerutti

      Zou leuk zijn als Coen inderdaad reageert! We zien in de video dat hij al een SC aangeeft - maar wellicht heeft hij na de botsing nog iets anders gedaan.

  9. bartherklots

    Ten eerste een keeper onwaardige actie. Ten tweede: Diskwalificatie voor deelname aan het nationale team. Ten derde: Wat de wedstrijd betreft rood en strafbal.

  10. martijn-oostveen

    Ik heb als keeper een keer de speler te veel geblokt bij een shoot out maar dit doe je niet. Overigens, ik vind wel dat spelers te vaak wegkomen met het blokkeren van de keeper, met de stick (opzettelijk) contact maken, hinderen bij SCs, tegen de boots aantikken zodat de bal erachter doel ik gaat ( 2x meegemaakt en niet afgekeurd).

  11. bob-smits

    strafbal en rood

  12. rutgermeijnen

    Strafbal en geel

  13. hugo-cerutti

    Zou leuk zijn als Coen inderdaad reageert! We zien in de video dat hij al een SC aangeeft - maar wellicht heeft hij na de botsing nog iets anders gedaan.


Wat vind jij? Praat mee...