Dé stats van 2023: Hertzberger, Oranje-goals en de Zwinkels-show

In de laatste weken van 2023 blikken we elke dag terug met een top 5. Qua mijlpalen en records was er in het afgelopen kalenderjaar weer voldoende om enthousiast over te worden. Met dank aan Jeroen Hertzberger, Frédérique Matla, Duco Telgenkamp, het Oranje van Paul van Ass en Donja Zwinkels.

1️⃣ Hét record van Jeroen Hertzberger

Natuurlijk trappen we af met het historische moment van 4 november, de dag waarop de Hoofdklasse Heren een nieuwe topscorer aller tijden kreeg. Rotterdam-aanvaller Jeroen Hertzberger scoorde die dag twee keer in de thuiswedstrijd tegen HDM (4-0) en kwam daarmee uit op 347 doelpunten in de vaderlandse competitie. Hij passeerde zijn voormalige ploeggenoot Roderick Weusthof, die tussen 2001 en 2016 namens Rotterdam, Kampong en SCHC 346 keer had gescoord in de Hoofdklasse.

Doelpunten maken draait niet om het scoren, sprak Hertzberger tegen Hockey.nl, luttele minuten nadat hij historie schreef. ‘Positie kiezen is belangrijker dan scoren. Alle topspitsen die je ziet, hebben één ding gemeen. Of dat nou Mirco Pruijser [ex-spits van Oranje en Amsterdam] of Erling Haaland [voetbalspits van Manchester City] is. Ze hebben gevoel voor positie. Het belangrijkste is dat je op de goede plek staat’, zo verklapt hij zijn geheim.

Jeroen Hertzberger gehuldigd als topscorer aller tijden in de Tulp Hoofdklasse Heren. Foto: Ruud Stork

2️⃣ Bliksemstart van Duco Telgenkamp

Hij kwam, hij zag en hij sloeg genadeloos toe als spits van het Nederlands elftal. Kampong-aanvaller Duco Telgenkamp maakte op 7 juni zijn debuut in Oranje en zorgde vanaf dat moment voor hét hockeysprookje van 2023. Zijn eerste optredens in de FIH Pro League – vijf goals in drie duels – bezorgden hem een plekje in de EK-selectie. Op dat toernooi maakte hij furore door in vijf duels zes keer te scoren en behalve de Europese titel ook de topscorerstitel te veroveren.

Na elf interlands staan er elf doelpunten op het conto van de 21-jarige superspits, een zeldzame bliksemstart. Slechts twee spelers in de complete Oranje-historie hadden een nog productievere start dan Telgenkamp: de legendarische Roepie Kruize maakte in de periode 1946-1948 zeventien goals in zijn eerste elf interlands en Piet Bromberg liet er in 1948 twaalf aantekenen in zijn eerste elf optredens.

Ook spectaculair: de manier van juichen van Duco Telgenkamp. Foto: Willem Vernes

3️⃣ 300 goals voor Frédérique Matla

Topvorm of niet, Frédérique Matla is altijd goed voor een stortvloed aan doelpunten. In 2023 speelde de aanvaller van Den Bosch en Oranje 48 officiële wedstrijden en maakte ze 44 doelpunten: 28 in clubverband en zestien namens het Nederlands elftal.

Met haar allerlaatste doelpunt van dit kalenderjaar – de 0-7 in de gewonnen Pro League-wedstrijd tegen Argentinië (1-7) – bereikte Matla een mijlpaal. Het was het driehonderdste doelpunt in haar loopbaan. Sinds haar Hoofdklassedebuut in het seizoen 2012-2013 maakte ze er 209 in dienst van Den Bosch en namens Oranje staat de teller inmiddels op 91 doelpunten. Die laatste statistiek betekent dat ze nog slechts negen doelpunten verwijderd is van haar honderdste goal in het Nederlands elftal, iets waar de koelbloedige Matla zelfs warm van wordt.

Frédérique Matla blijft de mijlpalen aaneen rijgen in het tempo waarin cabaretier Herman Finkers woordgrappen maakt. Foto: WorldSportPics/Rodrigo Jaramillo.

4️⃣ Doelpuntenlawine onder Van Ass

Met de Pro League-wedstrijden tegen Groot-Brittannië (twee) en Argentinië (twee) kwam er medio december een einde aan het waanzinnige kalenderjaar van de Oranje Dames. Aan de hand van bondscoach Paul van Ass won Nederland in 2023 met overmacht het vierde seizoen van de Pro League én veroverde het in Mönchengladbach voor de vierde keer op rij de Europese titel.

Opvallend aan het Oranje van Van Ass is de zeldzaam hoge doelpuntenproductie. Na 26 interlands onder zijn leiding staat de doelpuntenteller al op 113. Het gemiddelde van 4,35 goals per duel wordt door geen enkele andere bondscoach in de Oranje-historie ook maar enigszins benaderd. De scoringsdrift van Oranje zorgde dit kalenderjaar voor enkele monsterscores tegen gerenommeerde tegenstanders: 7-2 tegen Australië, 5-0 tegen Duitsland, 7-0 tegen Engeland, 8-0 tegen Groot-Brittannië en 4-1 en 7-1 tegen aartsrivaal Argentinië.

Een veelvuldig terugkerend beeld uit 2023: blijdschap bij de Oranjevrouwen na wéér een doelpunt. Foto: WorldSportPics/Rodrigo Jaramillo.

5️⃣ Het WK Zaal van Donja Zwinkels

Het WK zaalhockey voor vrouwen zorgde in februari voor een gouden afscheid van zaalinternational Donja Zwinkels. Oranje kroonde zich in het Zuid-Afrikaanse Pretoria met groot machtsvertoon tot wereldkampioen: de ploeg van bondscoach Kristiaan Timman won al haar acht wedstrijden (een Oranje-record), waarvan zes met een groot verschil in doelpunten.

Zwinkels werd met zeventien (!) goals niet alleen tot topscorer van het toernooi, ze werd ook uitgeroepen tot Beste Speelster van het WK. Tijdens de gouden missie van Oranje nam ze bovendien een stokoud zaalrecord over van Janneke Schopman: ze mag zich met 42 goals in 41 duels topscorer aller tijden van de Oranje Dames Zaal op titeltoernooien noemen. Dit titel houdt ze nog wel even op zak, aangezien de KNHB eind september besloot voor onbepaalde tijd te stoppen met internationaal zaalhockey voor de Oranje-teams.

Het allerlaatste zaaltoernooi van Donja Zwinkels kende voor haar een sprookjeseinde met de wereldtitel, de topscorerstitel en de prijs voor Beste speelster van het toernooi. Foto: WorldSportPics/Frank Uijlenbroek


1 Reactie

  1. LiesedeVos

    Jeroen in Oranje


Wat vind jij? Praat mee...