De tien ongemakken van een keeper

Een lijstje speciaal voor keepers. Want welke goalie herkent deze ongemakken nou niet? Om deze redenen kozen jouw teamgenoten juist niet voor die ene plek in de goal. Maar jij staat er toch. Wat zijn jouw grootste nadelen van het keepen, of ken je alleen maar voordelen?

1. Jouw keeperstas is altijd de pineut

Het spelen op een water veld is superfijn. Het enige nadeel is dat het veld moet worden gesproeid en er  geen vijftien mensen, tassen en een keeperstas in de dug-out passen. Door de grootte van de keeperstas is wel te raden welke als eerst buiten de dug-out verdwijnt. En dus vaak zeiknat wordt.

Sproeiers. Foto: Frank Uijlenbroek

2. Je pakt stinkt

Het is logisch, iedere training, wedstrijd en regenbui sta je in dat pak. In de wasmachine stoppen kan niet. Dat pak stinkt gewoon.

3. Spierpijn in je kuiten

Van jongs af heb jij geleerd om op je voorvoeten te staan, omdat je dan sneller kunt reageren op de bal. Als er iets goed getraind zou moeten zijn, zijn het de kuiten van de keeper. Maar nee hoor, na een zware wedstrijd met veel reddingen heb jij de volgende dag nog steeds pijn in je kuiten.

Pakistaanse keeper Salman Akbar staat op voorvoeten. Foto: Willem Vernes

4. Je tas past niet in de kofferbak

Bij elke wedstrijd heb je het welbekende auto-verdeling-tafereel. De keeper stapt in de auto en jawel, daar klinkt het deuntje dat de kofferbak niet goed dicht zit. Die enorme keeperstas past gewoon niet in de kofferbak.

5. We staan echt niet alleen maar stil

Keepers zijn lui en staan in een wedstrijd alleen een beetje voor zich uit te stralen. Keepers krijgen deze vooroordelen vaak naar hun hoofd geslingerd. Maar keepen is vooral veel schakelen en reageren. Je moet bij elke bal alert zijn als die in de cirkel komt, dus je bent super gefocust.

De keeper lijkt niks te doen tijdens de wedstrijd.

6. De hekjes

Er zijn sommige clubs die het niet gemakkelijk maken voor keepers. Het is hartstikke moeilijk om met je tas en dat pak door van die ‘’super handige hekjes’’ te komen. Dat past dus gewoon niet!

7. Onmogelijke trapjes

Diverse clubs hebben een trap om bij de kleedkamers te komen. Dat gaat nooit goed. Je laat de tas maar achter je aan vallen terwijl jij langzaam de trap af of op gaat en je best doet om niet te vallen.

Complex Oranje Rood, Clubhuis trap. Foto: Willem Vernes

8. Drogen kan niet

Tijdens een wedstrijd of training is iedereen zeiknat geregend. Dat is voor niemand een echt probleem behalve voor jou. Jouw keeperspak moet nu nat de tas in er is geen tijd of ruimte om hem te laten drogen. Dus trek je de volgende zaterdag of zondag een klef pak aan.

9. Je blijft altijd over

Na de teambespreking waarbij jij je zo stil mogelijk hebt geprobeerd je spullen aan te trekken, is iedereen klaar om te gaan. Iedereen staat op terwijl jij nog niet eens de helft aan hebt. Niemand lijkt het te merken. Voor je het weet, zit je alleen in de kleedkamer.

De keepers kleden zich nog om terwijl het team al op het veld staat. Foto: Koen Suyk

10. Te koud of te warm

De laatste wedstrijden voor de winterstop worden gespeeld. Het is regenachtig weer en het waait hard. Je zult zien dat jij deze wedstrijd bijna geen bal krijgt en je verandert in een ijsblokje. Je verheugt je op de warme dagen tijdens het hockeyen, maar wanneer deze aanbreken en jij in je dikke pak staat, zweet je je helemaal kapot.


13 Reacties

 1. joostj

  True story

 2. lexi-b

  Super herkenbaar. Ik zoek mijn lease auto uit op kofferbakgrootte. Als die tas er niet goed in past neem ik de auto niet. Heb een tijd cabrio gereden, stond die tas ingesnoerd op de passagiersstoel :-)

 3. mleen

  En ga je naar een toernooi is je tas heel de dag 1 grote vergaarbak van zooi!

 4. lucienjongen

  En je komt na een wedstrijd altijd te laat voor een frisje, er is dan alleen nog bier over. Lekker, maar niet om 10.30u 's morgens...

 5. femke-ernst

  In de rust ben je ook altijd de pisang. Iedereen zit al en jij kan lekker blijven staan, terwijl jij de hele wedstrijd al staat en niet even kan zitten. De rest word de hele wedstrijd door gewisseld.

  1. EricErnst

   Oh, nou volgens mij zit je met regelmaat op de rand van de plank bij saaie wedstrijden.

 6. piadewolf

  Als of je niet al genoeg te sjouwen hebt...in de rust moet je ook nog de cornermaskers en alle flesjes drinken van de verdediging even meenemen naar de dug out! En...de inspeelballen kunnen toch wel bij jou in de tas? Tuurlijk joh..weegt niks...

 7. FransDelfos

  Iedereen loopt in de rust naar binnen en de keeper kan nog al die cornerspullen verzamelen en meenemen... En dan begint de bespreking ook gewoon zonder hem/haar 🙄

 8. lexi-b

  En ondanks dit alles vind ik 'onder de lat' nog steeds de prachtigste plek om te staan! Heb op alle veldposities gespeeld, keepen blijft voor mij het mooiste dat er is.

 9. johanndevries

  Als vader van een hockey-keepster herken ik een aantal punten zeer zeker. Vooral die meur van dat pak wanneer deze ligt te drogen (rommelkamertje). Kleine toevoeging op punt 9 is dit ook het geval wanneer de wedstrijd is afgelopen en iedereen al van het veld afloopt. Er is daarom ook afgesproken gezamenlijk, als team, te wachten op elkaar. O ja... punt 11 : Bijna elke week met blauwe plekken thuis komen. punt 12 : Trainingsoefeningen waarbij spelers in 2 groepen worden verdeeld (anders staan ze te lang stil) om van 2 kanten te kunnen slaan. De keeper heeft dan 1 kant weinig bescherming. Desondanks deze punten haalt zij enorm veel voldoening uit deze "functie".

 10. pabana

  Als ook vader van een keeper alsmede vroeger zelf keeper en de materiaalman / keeperscommissaris bij HC Naarden toch ook wat positieve “notes” & adviezen: ad 1) gewoon opeisen die plek, ad 2) regelmatig je spullen wassen / schoonmaken / laten drogen, 3) keepers moeten nog beter dan wie dan ook de warm-up en cooling-down doen, ad 4) tja, grotere achterbak..., ad 5) / 6) / 7) inderdaad!, ad 8) de Rocket Dryer is een geweldig apparaat (in Canada bedacht voor ijshockey), ad 9) dit is opvoeding van het team, wachten op die keeper! Hoort overigens ook bij het inspelen van de keeper (niet meteen volle bak vanaf rand cirkel) en inslaan op keeper als die niet naar jou toe is gedraaid (doe je ook niet met rest van je team mag ik hopen), ad 10) blijven bewegen en goede onderkleding (thermo) helpt ook. Kortom: als iedereen begrijpt dat die sluitpost met wat extra aandacht van coach / trainer / ouders / team de nul gaat vasthouden hoef je nog maar 1 doelpunt zelf te maken ;-)

 11. rosa1991

  Niet overal mee eens, maar zeker heel herkenbaar. 1. Ik sta vaak als eerste op 't veld, want iedereen staat opelkaar te wachten bij de wc. That spot is mine and for my bag! 2. Al het soft foam gaat gewoon de wasmachine in hoor. Mega fijn een machine met een trommel van 7kg. 3. Spierpijn in kuiten? Nooit last van gehad, vaker last van de borst en bovenarmen, vanwege al het duiken en weer opdrukken en weer liggen en dan weer opstaan. 4. Elke uitwedstrijd weer spannend of er iemand rijdt met een grote achterbak :) 5. Een goede keep coacht ook constant zijn/haar verdediging. 6. Tjah, die hekjes, kom ze gelukkig niet al te vaak tegen. 7. Ik heb een BLOEDHEKEL aan clubs die hun kleedkamer niet op de begane grond hebben. Ik dender gewoon die trap af en iedereen moet het horen, kan me niets schelen!! 8. De natte spullen gaan los de kluis in, binnen anderhalve dag is het droog. Shirtje hang ik ook meestal over het deurtje heen. 9. Ben al volledig omgekleed als we aan de voorbespreking beginnen. Sta juist vaak als eerste op het veld en nog ben ik niet altijd even goed opgewarmd als we moeten beginnen. Dat staan tijdens de rust is heel herkenbaar, maar in vergelijking doen de teamgenoten wel een stuk meer tijdens de wedstrijd. 10. Als het buiten tussen de 5 en 18 graden Celsius is hoor je mij eigenlijk niet veel klagen. Toevoegingen: 11. Daar waar een spe(e)l(st)er zijn/haar eigen fouten/misstappen nog enigszins kan oplossen, is het voor een keep vrijwel altijd een tegendoelpunt. 12. Prachtdoelpunten gaan de geschiedenisboeken in, prachtreddingen zijn een week later alweer vergeten. 13. In welke sport dan ook, wij keepers zijn een klasse apart. Er moet wel iets een beetje los zitten in de bovenkamer om vrijwillig tussen de palen te gaan staan en als schietschijf te fungeren ;) but we love it! 😍 PS 14. Bandjes die tijdens de wedstrijd het ineens begeven 😱😱

 12. Thijm2005

  Kunnen jullie ook een top 10 met voordelen maken?!


Wat vind jij? Praat mee...