De top-5 na de winterstop-types: welke ben jij?

Heerlijk, die winterslaap. Maar de competitie staat weer voor de deur. Even afwachten hoe jouw teamgenoten aan deze (her)start verschijnen. Deze types komen jou misschien wel bekend voor. Wie ben jij? 

1. Het ‘Kijk mij eens fit zijn’-type

Hij heeft – waarschijnlijk als enige – een trainingsschema tot in detail uitgevoerd. En ja: hij is fit. Rent al in de warming-up een paar meter voor de rest uit, roept om het hardst dat hij geen enkele vorm van spierpijn heeft, terwijl de rest nauwelijks meer uit bed kan komen na de eerste training, laat staan kan traplopen.

Voor al dat eenzame getrain heeft hij wel veel complimentjes nodig. Want wist je wel dat hij tijdens de sneeuw toch ging hardlopen? En dat hij daar ook elke dag in de donkerte opstond om naar de sportschool te gaan? Geef hem schouderklopjes en zeg daarbij: ‘Wat ontzettend knap’.

Foto: Willem Vernes

2. Het ‘Ik heb geen reet uitgevoerd en ben nog steeds fit’-type

Misschien wel de vervelendste types. Vertelt trots aan iedereen die het wil horen dat hij echt hélemaal niks heeft uitgevoerd sinds november en rent de meesten er op de eerste training alsnog uit. Ziet in zijn eigen fortuinlijke genen het bewijs dat doortrainen in de winterstop eigenlijk helemaal niet nodig is, en vindt degenen die dat wel doen maar uitslovers.

Dit is verreweg het meest irritante ‘na de winterstop’-type. Voor het hele team, maar vooral voor het ‘Kijk mij eens fit zijn’-type. Die begraaft het ‘Ik heb geen reet uitgevoerd en ben nog steeds fit’-type het liefst onder het kunstgras als hij door hem wordt ingehaald.

Foto: Willem Vernes

3. Het ‘Come-back kid’-type

Vorig jaar was hij geblesseerd, ziek zwak of misselijk, speelde hij gewoon niet of zat hij totaal niet in zijn spel. Wat hij in de winter heeft gedaan weet je niet, maar hij rent je ineens voorbij en schiet ballen in de kruising waar je bang van wordt. Verbaast zich daar zelf ook over. Deze ‘come-back kid’ vindt het weer heerlijk om te hockeyen en kan de grijns maar niet van zijn gezicht krijgen.

4. Het ‘Op karakter’-type

Nee, hij heeft weinig uitgevoerd in de winter, en voelt ook wel dat hij niet zo fit is als hij was. Dat kan te maken hebben met de iets te gortige decembermaand of de gezellige après-ski. Maar hij is vastberaden om niets te laten merken aan zijn team en trainer. En als hij iets in zijn hoofd haalt.. Aan de buitenkant lijkt het alsof hij prima meekomt, maar van binnen gaat hij kapot.

Rent de shuttles bovengemiddeld, maar heeft de hele week daarna pijn aan zijn longen wanneer hij inademt. Maakt zijn gebrek aan snelheid goed met slidings en gaat er keihard in. Stapt na de eerste training totaal gesloopt, zwetend en bloedend van het veld, alsof hij net een oorlog heeft gevoerd. Is de dagen erna op school/werk weinig waard omdat hij nog bij moet komen.

Foto: Willem Vernes

5. Het ‘Van suiker’-type

In het gesprek over hoeveel iedereen in de wintermaanden heeft gesport blijft hij opvallend stil. Vlak voordat jullie de kleedkamer verlaten en het veld betreden mompelt hij nog iets over dat het volgens zijn weer-app toch wel zou kunnen gaan sneeuwen. Tijdens het warmlopen klaagt dit type al over het stroeve veld. Bij de eerste echte conditie-test stapt hij uit. ‘Last van z’n hamstring’. Iedereen weet hoe het echt zit.


Wat vind jij? Praat mee...