De Wijn en Hertzberger overwinteren in Maleisische competitie

Sander de Wijn en Jeroen Hertzberger spelen van 10 januari tot en met 11 februari in de lucratieve Malaysian Hockey League (MHL). In dienst van UniKL, het universiteitsteam van Kuala Lumpur, gaat het tweetal onder leiding van coach Arul Selvaraj op jacht naar de Maleisische landstitel. ‘Na mijn ervaring met de Hockey India League (HIL) heb ik onwijs veel zin in nog een buitenlands avontuur’, laat Sander de Wijn weten.

Naar eigen zeggen vond De Wijn vorig jaar in India tijdens de HIL het plezier in het hockeyen weer terug. ‘Na de Olympische Spelen van Rio was ik helemaal klaar met hockey. Het plezier kwam pas weer terug in de weken dat ik in India speelde. Het was een fantastische tijd en daarom hoefde ik ook niet lang na te denken toen David Harte mij vroeg of ik met hem in de MHL wilde spelen’, aldus De Wijn.

‘Scout’ David Harte

De Wijn kwam vorig jaar in de HIL uit voor Dabang Mumbai en speelde daar in een team met de Ierse keeper David Harte, met wie hij negenenveertig dagen lang een kamer deelde. Harte, ook ploeggenoot van De Wijn bij landskampioen Kampong, werd in die periode al door UniKL-coach Selvaraj benaderd met de vraag of hij in 2018 in de MHL wilde spelen. Daarbij gaf de Maleisische coach Harte het vertrouwen om spelers te zoeken met wie hij verwacht mee te kunnen dingen naar de landstitel.

‘Zij kennen elkaar nog uit de tijd dat Selvaraj assistent-bondscoach was bij Ierland. Toen bleek dat de HIL in 2018 niet gespeeld zou worden, heeft David mij direct gevraagd of ik interesse had in een uitstapje naar de Maleisische competitie. Omdat ik nu geen deel uitmaak van Oranje en weer zin heb in een buitenlands avontuur, zei ik vrijwel meteen ja’, legt een enthousiaste De Wijn uit.

Sander de Wijn en David Harte - HIL 2017

Sander de Wijn en David Harte pakten in 2017 de tweede plek in de HIL met Dabang Mumbai

Gesprek met Caldas

Toch sprak de 117-voudig international, voordat hij zijn ja-woord gaf, eerst nog even met bondscoach Max Caldas. ‘Ik was dat niet verplicht, want ik heb zelf aangegeven tot en met augustus niet beschikbaar te zijn voor Oranje. Maar ik vond het wel zo netjes om Max te bellen en te vragen wat hij er van zou vinden als ik vier weken in de MHL ga spelen. Hij was daarin duidelijk en zei dat zolang ik geen deel uitmaak van het Nederlands elftal ik in die tussentijd mag doen wat ik zelf wil. Daarnaast lig ik op schema met mijn studie, kan ik het combineren met mij stage bij NutriSense en mis ik niks van de voorbereiding met Kampong op de tweede seizoenshelft. Dus laat het avontuur maar komen. Ik heb er zin in.’

Naast De Wijn, Harte en Hertzberger treedt UniKL in de MHL aan met nog drie buitenlandse spelers. In totaal bestaat de competitie uit zes teams en ieder team mag zes spelers van buiten Maleisië aantrekken. Op advies van wederom David Harte heeft het Universiteitsteam van Kuala Lumpur ook de Australiërs Kieran Govers, Glenn Turner en Tim Deavin gecontracteerd. ‘Als je kijkt naar de ervaring en kwaliteiten die wij hebben met dit team, denk ik dat ik we een serieuze kans maken op de Maleisische landstitel. Zou toch mooi zijn?’, sluit De Wijn.

Bekijk ook

 


Wat vind jij? Praat mee...