De zeven nieuwe spelregels uitgelegd door Coen van Bunge

Misschien is jouw seizoen al begonnen, of staat het op het punt van beginnen. Het moment om de nieuwe spelregels voor dit seizoen nog eens door te nemen. Want hoe zat het ook alweer? Scheidsrechter Coen van Bunge neemt ze in onderstaande video met je door. 

De belangrijkste regelwijziging is dat er voor alle teams (behalve jongste jeugd) voortaan in vier kwarten van 17,5 minuten wordt gespeeld. De hockey.nl app krijgt mede daarom rond 20 september een vernieuwde fluittoolkit. Met daarin diverse nieuwe features waaronder ook de aanpassing van de speelduur naar 4 x 17,5 minuten. In de verbeterde app zijn ook de nieuwe wedstrijdreglementen zichtbaar.

Bij de update wordt de fluittoolkit direct gekoppeld aan het Digitaal Wedstrijdformulier (DWF). Daarmee wordt alle informatie die je tijdens de wedstrijd bijhoudt in de fluittoolkit direct in het DWF gezet, zodat je het formulier na afloop alleen nog hoeft te controleren en kunt bevestigen.


16 Reacties

 1. diewertje-l

  @hockey.nl waneer wordt winnaar van de vakantie wedstrijd bekend gemaakt

 2. luchtisblauwgrasisgroen

  Bij een uitspeelcorner 5 meter buiten de cirkel...? Dan moet de KNHB/FIH ook een regel invoeren dat het aanvallende team niet met 10 spelers (of 11) aan de strafcorner mee mag doen. Anders wordt het wel een erg unfair voordeel.

 3. rob1963

  Regel 2 apart

 4. luchtisblauwgrasisgroen

  En wat gebeurt er bij een uitspeelcorner waarbij er net buiten de cirkel door de verdediging een overtreding wordt gemaakt? Wordt het spel dan hervat terwijl er al is afgefloten?

  1. Toon Janssen

   Oh, die is listig! Benieuwd naar t antwoord van Koen!

  2. pimhdm

   Als de verdedigende partij een overtreding maakt buiten de cirkel maar binnen de stippellijn bij een uitspeelcorner. Komt er een nieuwe strafcorner of kan je voordeel geven. Denk ik. Maar het zal fijn zijn als de bond met een antwoord komt!

 5. Folmer

  Als je fluit voor een vrije slag is de SC–en dus het kwart–over en is al het voordeel voor de aanval weg. In zo'n geval dus altijd voordeel geven en door laten spelen.

 6. Runa Honig

  Als we nog even zo doorgaan, kijkt niemand meer naar deze sport. Teveel regels, wedstrijden worden doodgefloten en als niet-hockeyer niet te volgen. Dom, dom!

 7. jehofa95

  @rhonig, wat een onzin. Is 5 meter afstand houden zo'n moeilijke regel voor de niet-hockeyers? of het feit dat alle SC's nu hetzelfde zijn? De kwarten waren in het tophockey al ingevoerd dus haast logisch om het uniform te maken. Er worden accenten gelegd, niet een hele sport juridisch omgeschoffeld. Leg voor de grap eens de reglementen van het voetbal en hockey naast elkaar en zeg me dan eens welke lastiger te volgen is.

  1. Runa Honig

   Jehofa: vraag gewoon eens aan een paar niet hockeyers wat ze van de regels vinden. En gebruik gewoon je eigen naam.

 8. jehofa95

  @Pimhdm @luchtisblauwgrasisgroen, er worden gewoon de normale regels gevolgd. overtreding verdedigende partij buiten de cirkel = vrije slag en dus uitspeelcorner teneinde, tenzij opzettelijk. Het wordt dus zaak voor de arbitrage om hier goed op voordeel te letten!

 9. jehofa95

  @rhonig, ik zou niet weten wat het wel of niet gebruiken van mijn naam hiermee van doen heeft. Ik zou niet weten of rhonig jouw echte naam is even goed als jij niet kan weten of j.e. hofa mijn echte naam is. Dat terzijde, tuurlijk zijn er verbetering nodig in de regels (zoals een heldere\logischere uitleg van stickslaan vs. stickafhouden) maar deze regels zijn voor een deel gemaakt om het spel sneller te maken (het uitnemen met masker, bal uitnemen overal in de cirkel) eerlijker te maken (het bestraffen van te vroeg inlopen bij een SC) of uniform te maken danwel uitzonderingen weg te nemen (geen speciale vliegende keep, geen verschil tussen normale en uitspeelcorner, geen verschil speeltijd HK en andere klasses, regels omtrent 5m overal hetzelfde. Voor wat betreft niet-hockeyers vragen naar de regels. Tuurlijk zullen die niet altijd alle regels snappen. volgens mij is dat met elke sport. Ik zou ook geen chocola kunnen maken van bijvoorbeeld cricket of wat wel of geen overtreding bij voetbal is volgens de VAR.

 10. Runa Honig

  Jehova: je hebt je punt gemaakt, maar ik ben niet overtuigd. Hoeft ook niet.

 11. frans-j

  Als er bij de strafcorner een aanvaller te vroeg inloopt moet de aangever naar de middellijn. Waarom niet gewoon de speler die te vroeg inloopt?

  1. magnus-querqus

   Waarschijnlijk zijn er minder goede ‘aangevers’ dan ‘cirkelaanvallers’ binnen een team, dus de impact op de SC is groter...

 12. lize

  hOE mEER REGELS EEN SPORT HELEMAAL vERLAMMEN : ZO DOE JE DAT : een mooie sport helemaal verpesten met al die regels waardoor onze sport absoluut onnavolgbaar is geworden voor de niet hockeyer ,de snelheid het spectaculaire van de sport beetje bij beetje aan verstikken zijn ,ik zie al weer een hele boel onnodige discussies bij de veteranen betreffende die 5 meter regel die eigenlijk in zijn totaliteit afgeschaft had moet worden ,nee nog ingewikkelder wordt het ,nog meer macht naar de scheids die elke stikslag buiten de 23 meter lijnen in het voordeel van de aanval fluit en binnen de 23 meterlijn in het voordeel van de verdediging puur op basis van het geluid (audiofluiten),laat nou al die regels varen ,sta meer fysiek contacten toe ,schaf die 5 meter voor hoge bal en langs de cirkel af ,laat een aanvaller toe zijn bal te beschermen met zijn stick (in andere sporten mag je ook bal afschermen ,ik heb het niet over shielding) laat die sport losgaan met weinig regels,laat de voordeel regel veel meer toe ,de snelheid en creativiteit wordt herboren en de scheids wordt weer zoals hij zou moeten zijn stil en onopvallend in plaats van dat bureaucratisch theoretisch MOERAS waar we nu inzitten GEEN WONDER dat de Sport langzaam achteruit glijd eigen schuld dikke bult :EEn Gouden Regel voor jullie : EENVOUD Niet al die ONZIN die verzonnen wordt door bUREAUCRATEN. hOE meer REGELS HOE MINDER LIEFDE VOOR DE SPORT ,wat a JOKE !vergeet niet te liken als je hiermee eens bent


Wat vind jij? Praat mee...