Den Bosch, Bloemendaal en Amsterdam domineren playoff-lijstjes

In een wereld zonder corona zou de Hoofdklasse zich nu middenin de beslissende fase van het seizoen bevinden: de play-offs om de landstitel bij de mannen en de vrouwen. Om het gemis van het jaarlijkse hockeytoetje enigszins te beperken, zetten we de belangrijkste cijfers uit de playoff-historie voor je op een rij. Die kun je er altijd bijpakken op het moment dat de strijd om de titel weer in ere hersteld wordt.

Hoofdklasse Dames

EERSTE PLAY-OFFS IN 1992-1993
De Hoofdklasse Dames had de primeur van de play-offs. De vaderlandse vrouwencompetitie kende in het seizoen 1992-1993 voor het eerst een nacompetitie om de landstitel, bedoeld om de spanning in de competitie te vergroten. HGC, Amsterdam, Laren en Kampong – in die rangorde – plaatsen zich als eerste vier ploegen van de ranglijst voor de play-offs, die uiteindelijk HGC als eerste winnaar had. De ploeg uit Wassenaar was in de finale na strafballen te sterk voor Amsterdam (1-0, 1-2).

TIEN DEELNEMERS
Na 27 seizoenen hebben in totaal tien verschillende clubs deelgenomen aan de play-offs. De dames van Den Bosch waren het vaakst van de partij: liefst 23 van de 27 seizoenen, waarvan onafgebroken sinds seizoen 1997-1998. Amsterdam en Laren volgen met respectievelijk 22 en 21 deelnames. Klein Zwitserland haalde als enige club welgeteld één keer de play-offs.

DEN BOSCH DOMINEERT
Den Bosch bereikte 22 keer de finale van de play-offs en was daarin negentien keer de sterkste. De andere drie keren ging de landstitel naar de grootste concurrent, Amsterdam (in 2009, 2013 en 2019). HGC (drie keer) en Kampong (twee) zijn de enige andere twee landskampioenen in de Hoofdklasse Dames die ooit de titel veroverden via de play-offs.

VAAK MET LEGE HANDEN
Van de tien clubs in de playoff-historie nemen Laren en SCHC een bijzondere plek in. De twee hockeybolwerken zijn met respectievelijk 21 en elf deelnames vaak van de partij, maar een hoofdprijs leverde dat nog nooit op. Laren strandde zeventien keer in de halve finale en stapte bij de vier finales telkens als verliezer van het veld. SCHC sneuvelde negen keer in het zicht van de finale en bleef bij de eindstrijd in 2013-2014 en 2014-2015 met lege handen achter.

PAUMEN TOPSCHUTTER
Het is geen verrassing dat strafcornergigant Maartje Paumen de topscorer aller tijden is van de play-offs in de Hoofdklasse Dames. De voormalige speelster van Den Bosch scoorde in haar loopbaan 36 keer in de nacompetitie, een record dat voor de eeuwigheid in de boeken zal staan. Achter Paumen is een gat met Mijntje Donners (28 goals), Ageeth Boomgaardt (20) en Vera Vorstenbosch (19), stuk voor stuk oud-speelsters van Den Bosch. Kim Lammers (Laren) is de eerste niet-Bossche speelster op de lijst met achttien treffers. Sylvia Karres (Amsterdam) besluit de topzes met zestien goals.

Hoofdklasse Heren

EERSTE PLAY-OFFS IN 1994-1995
In het seizoen 1994-1995 vonden er in de Hoofdklasse Heren voor het eerst play-offs plaats in de strijd om de landstitel. Die waren uiteindelijk een prooi voor Amsterdam, dat in de reguliere competitie ook al als koploper was geëindigd en de eerste kampioen na 1989 werd die de landstitel prolongeerde. De Amsterdammers versloegen hdm in de finale van de play-offs (1-1, 4-3). Behalve deze finalisten hadden ook Oranje-Zwart en Bloemendaal zich voor de eerste play-offs geplaatst.

BREDERE TOP

In tegenstelling tot de Hoofdklasse Dames zijn er bij de Heren meer teams geweest die zich ooit plaatsten voor de play-offs (dertien, met Oranje Zwart en fusieclub Oranje-Rood apart genoemd). Bloemendaal en Amsterdam spannen de kroon met 23 en negentien deelnames. Meer dan de helft van alle deelnemende clubs (7) kroonde zich ooit tot landskampioen via de play-offs, met Bloemendaal als koploper (negen kampioenschappen).

BLOEMENDAAL KLASSE APART

Bloemendaal had dit seizoen als eerste club de grens van honderd wedstrijden in de play-offs kunnen bereiken. De Mussen staan op 99 duels, met 55 zeges, één gelijkspel en 43 nederlagen. Bloemendaal is met 211 goals ook de meest productieve club, al volgt Amsterdam met beduidend minder gespeelde wedstrijden op kleine afstand (203 treffers). Opmerkelijk is ook de status van Kampong. De club ontbrak in de eerste zeventien edities van de play-offs, maar miste geen enkele van de laatste acht gevechten om de landstitel. Daarin haalde Kampong vier keer de finale en veroverde het twee keer de titel.

TAEKEMA TOPSCHUTTER

Taeke Taekema, voormalig strafcornerschutter van Amsterdam, is met 32 doelpunten de meeste trefzekere speler ooit in de play-offs van de Hoofdklasse Heren. Hij wordt op de voet gevolgd door Mink van der Weerden, die dertig keer raak sleepte namens Oranje Zwart/Oranje-Rood. De topvijf wordt verder bemand door Mirco Pruyser (22 goals namens Amsterdam), Teun de Nooijer (22, Bloemendaal), Remco van Wijk (20, Bloemendaal) en Marten Eikelboom (20, Amsterdam).

De cijfers in dit bericht zijn afkomstig uit de database van Gracenote


Wat vind jij? Praat mee...