‘Dennis Warmerdam staat symbool voor het nieuwe Oranje’

We tellen gretig de dagen af tot de herstart van de Hoofdklasse Dames en Heren op 6 maart. We blikken niet met de vertrouwde prominenten vooruit op de beslissende maanden in de competitie, maar met onze fanatieke volgers. Vandaag is dat Paul van Laak. Hij heeft een zwak voor Dennis Warmerdam en Yibbi Jansen en denkt dat de mannen van Tilburg nog lang niet veilig zijn.

Wie is Paul van Laak?
Ik ben 39 jaar, sportgek en woon in Amsterdam. Ik heb een eigen bedrijfje in hockeytraining en -coaching en ben bondsscheidsrechter. In de coronaperiode heb ik nog de opleiding HockeyTrainer 3 afgerond.

Eigen hockeyloopbaan
Ik ben opgegroeid in Uden, waar ik ook gehockeyd heb. Na mijn studie heb ik in Nieuw-Vennep bij De Kikkers gespeeld, als linksachter. Daarna ben ik veel gaan fluiten in de regio Rotterdam en heb ik als trainer gewerkt bij clubs als Dopie, Bleiswijk, Uitgeest en Heerhugowaard. Dit seizoen heb ik Heren 1 van Waddinxveen onder mijn hoede.

Paul van Laak.

Langs de lijn
Ik woon op drie kilometer afstand van het Wagener Stadion, dus ben vaak bij de clubs in het Amsterdamse Bos te vinden. Ik vind het ook leuk om juist naar clubs in de lagere klassen te kijken. Dan maak ik na afloop graag een praatje met de mede-coaches. Om ervaringen uit te wisselen. Ik keek op Ziggo op zondagavond altijd graag naar de samenvattingen van de Hoofdklassewedstrijden, maar dat programma wordt helaas niet meer gemaakt. Nu check ik alle beelden op Hockey.nl.

Verrassing van het seizoen
Voor mij zijn dat de vrouwen van Kampong. Vorig seizoen ontsnapten ze aan degradatie, maar nu staan ze zesde met zicht op plek vier. Raar dat die ploeg vorig jaar ondanks alle middelen en de aanwezigheid van enkele internationals zo slecht presteerde. Blijkbaar doet de nieuwe coach Fleur van de Kieft iets goeds. Bij de mannen doet Klein Zwitserland het natuurlijk geweldig met de derde plaats. Ze staan negen punten voor op de nummer negen! Er zijn daar veel nieuwe spelers gehaald, maar die voegen wel allemaal kwaliteit toe.

Blijdschap bij de mannen van Klein Zwitserland na een doelpunt van nummer veertien, Aki Käppeler. Foto: Willem Vernes.

Grootste tegenvaller
De mannen van Rotterdam. Ik geniet nog altijd van het fanatisme en de drive van Jeroen Hertzberger, maar hij is samen met Thijs van Dam zowat de enige speler van formaat. Rotterdam steunt vooral op de jeugd. Ze zijn bezig een nieuw team op te leiden en dat kost tijd. Ze moeten geduld hebben. Ik denk niet dat ze zich plaatsen voor de play-offs.

Dit was genieten geblazen
De ontwikkeling van Dennis Warmerdam. Een gewone, hard werkende speler die twee jaar geleden vanwege een kwaadaardige tumor in zijn rechterarm moest vrezen voor zijn carrière en nu international is en een mooie transfer naar Bloemendaal gaat maken. Hij staat voor mij symbool voor de omslag die bij de Oranje Heren zichtbaar is. Geen vedettes meer, maar een nieuwe generatie toegankelijke hockeyers van allerlei verschillende clubs die er echt wat van willen maken. Zij maken het weer leuk om naar Oranje te kijken.

Dennis Warmerdam namens Oranje in duel met de Belg Arthur de Sloover. Foto: Willem Vernes.

Favoriete hockeyers
Behalve Warmerdam kan ik genieten van Yibbi Jansen. Zij was altijd de dochter van [keeper Ronald Jansen], maar staat nu sterk op eigen benen bij SCHC. Een echte Brabantse groeibriljant, beschaafd in de omgang en ze presteert met haar strafcorner al jaren goed in de Hoofdklasse. Ik vind dat zij een Maartje Paumen-achtige ontwikkeling doormaakt.

Het meest onderschat
Tot voor afgelopen zomer vond ik Josine Koning, keeper van Den Bosch en Oranje, nog altijd ondergewaardeerd. Maar sinds de Olympische Spelen in Tokio moet ik daar op terugkomen. Ze kreeg daar vier goals tegen en bij alle doelpunten maakte ze geen geweldige indruk. Ze kreeg in Tokio de kans om uit te groeien tot de onbetwiste nummer één in het doel van Oranje, maar die heeft ze in mijn ogen niet gegrepen.

Josine Koning, keeper van Den Bosch en het Nederlands elftal. Foto: Willem Vernes

Titelstrijd Hoofdklasse Dames
Niemand twijfelt aan Den Bosch, Amsterdam en SCHC. Voor het laatste playoff-ticket zal het gaan tussen Pinoké en HGC. Ik waardeer de werkwijze en visie van coach Daan Sabel bij Pinoké, dat kan bouwen op veel speelsters van Laren. Bij HGC is het de vraag of het seizoen als een nachtkaars zal uitgaan nu Eva de Goede niet meer kan meespelen. Den Bosch wordt kampioen, honderd procent zeker. Kijk maar hoe ze in de zaal de landstitel wonnen: vanuit een bijna kansloze positie alsnog toeslaan. Typisch Den Bosch.

Titelstrijd Tulp Hoofdklasse Heren
Bloemendaal en Kampong kun je zo opschrijven voor de play-offs. Daaronder is de concurrentiestrijd heel breed. Dat maakt het alleen maar leuk en onvoorspelbaar. Amsterdam vind ik een grijze muis, die redden het dit seizoen niet. De titelstrijd zal gaan tussen Bloemendaal en Kampong. Kampong is op papier beter, maar als het er op aan komt is Bloemendaal steeds scherper.

Die zien we niet meer terug
Hurley moet wel echt van ver komen om SCHC en Tilburg nog te kunnen achterhalen. Ik denk dat de onderlinge duels tussen die drie clubs cruciaal worden, waarbij ik nog moet zien of het Tilburg van Sjoerd Marijne het redt. Ik vind hem een vernieuwende coach, maar het echte Sjoerd Marijne-effect moet nog komen. Bij de vrouwen denk ik dat Klein Zwitserland of Victoria rechtstreeks degradeert.

Lees ook:
Xan de Waard krijgt te weinig waardering voor haar spel’
‘Heel knap hoe Thierry Brinkman de bal bij zich kan houden’ 

 


2 Reacties

  1. astridv

    Aantal speelsters van Laren bij Pinoké: 2. Waarvan 1 nauwelijks gespeeld heeft.

  2. astridv

    Overigens allebei toppers maar laten we het niet overdrijven met de invloed van Laren


Wat vind jij? Praat mee...