Dit is de heerlijke, bomvolle hockeykalender van 2020

Het jaar 2020 bulkt van het tophockey, met de Olympische Spelen van Tokio als absoluut hoogtepunt. De redactie van hockey.nl zet de belangrijkste data, competities en toernooien voor je op een rij. Onmisbaar voor in je agenda!

FIH Pro League
11 januari – 28 juni

Op zaterdag 11 januari gaat de tweede editie van de FIH Pro League van start. De Oranje Dames staan op die dag in Changzhou tegenover China. Een week later begint ook het mannentoernooi, met de wedstrijd tussen India en Nederland.

Vorig jaar beleefde de Pro League zijn vuurdoop en kroonden de Australische mannen en de Nederlandse vrouwen zich tot de eerste winnaars van de landencompetitie, die de Champions Trophy en de Hockey World League moet doen vergeten.

In tegenstelling tot de eerste editie hoeven de negen deelnemende vrouwen- en mannenteams minder te reizen. Er is namelijk een belangrijke aanpassing gedaan met betrekking tot thuis- en uitwedstrijden. Deze worden gespreid over twee seizoenen: in 2020 speelt team A twee thuiswedstrijden tegen team B, waarna team B in 2021 twee wedstrijden gastheer is voor team A.

Bekijk het wedstrijdschema van de FIH Pro League en bestel je kaarten voor de thuiswedstrijden.

EK Zaal Heren
17 – 19 januari in Berlijn

De Oranje Heren Zaal degradeerden in 2016 op het EK pijnlijk naar de B-groep. Van daaruit keerden ze in de winter van 2018 direct terug naar het hoogste niveau, waardoor ze tussen 17 en 19 januari in het Duitse Berlijn opnieuw van de partij zijn tijdens het EK. De ploeg wordt geleid door de ervaren bondscoach Marieke Dijkstra, die jarenlang de Oranjevrouwen onder haar hoede had.

EK Zaal Dames
24 – 26 januari in Minsk

De Oranje Dames Zaal gaan in Wit-Rusland onder leiding van de nieuwe bondscoach Kristiaan Timman een poging wagen voor het eerst sinds 2016 weer goud te veroveren op een EK of WK zaalhockey. In Minsk staan de Oranjevrouwen in de poulefase tegenover Zwitserland, Wit-Rusland en Oostenrijk.

NK Zaal
8 februari  in Rotterdam

Het Topsportcentrum in Rotterdam is dit weekend voor de zevende keer het decor van de finales in de Hoofdklasse Zaal voor Heren, Dames en Landelijke A-, B- en C-jeugd.

Europacup zaalhockey
14 – 16 februari in Den Haag en Alanya

Medio februari barst de strijd om de EuroHockey Indoor Club Championships los. Bij de mannen gaan acht clubteams – waaronder de regerend Nederlandse zaalkampioen SCHC – in het Turkse Alanya op jacht naar de Europese titel. Bij de vrouwen is hdm de Nederlandse vertegenwoordiger. Die ploeg strijdt in het eigen Den Haag met zeven andere clubs om de Europacup voor zaalteams.

De regerend zaalkampioenen SCHC (heren) en hdm (dames). Foto: Koen Suyk

Hervatting Hoofdklasse
1 maart

De competitie in de Hoofdklasse wordt op de eerste dag van maart hervat, zowel bij de dames als de heren. De Livera Hoofdklasse Dames is toe aan de vijftiende speelronde. De ranglijst wordt aangevoerd door Den Bosch, dat op eigen veld tegenover hdm staat.

In de Hoofdklasse Heren staat de veertiende speelronde op het menu. Koploper Bloemendaal hervat de competitie met een thuiswedstrijd tegen Kampong, terwijl Oranje-Rood – Amsterdam en Rotterdam – Den Bosch andere in het oog springende duels zijn.

Ontknoping Euro Hockey League
10 – 13 april in Amsterdam

Amsterdam is tijdens het paasweekeinde gastheer van de FINAL8 van de EHL. Het is voor het eerst dat de finaleronde van het belangrijkste Europese clubtoernooi bij de dames en heren tegelijkertijd en op dezelfde locatie wordt afgewerkt. In het Wagener Stadion strijden van 9 tot en met 13 april 2020 acht dames- en acht herenploegen om de Europese clubtitels.

Bij de heren hebben landskampioen Bloemendaal en vice-kampioen Kampong zich verzekerd van de FINAL8. De Mussen treffen in de kwartfinales het Engelse Surbiton, Kampong speelt voor een plek in de halve finales tegen Royal Léopold uit België.

Voor de dames is het de eerste editie van de EHL. Het voorgaande toernooi (EHCC) is opgegaan in de Euro Hockey League. Titelverdediger en landskampioen Amsterdam treft met Pasen in de FINAL8 het Wit-Russische HC Minsk. Den Bosch strijdt met UHC Hamburg om een plek bij de laatste vier. Net als bij de heren kunnen de beide Nederlandse ploegen elkaar ontmoeten in de halve finales.

Play-offs Hoofdklasse
10 – 24 mei

De halve finales van de play-offs in de Livera Hoofdklasse Dames gaan van start op 10, 16 en (eventueel) 17 mei. De eindstrijd om de landstitel vindt plaats op 21, 23 en (eventueel) 24 mei. Bij de heren begint de eerste fase op woensdag 13 mei en wordt vervolgd op 16 en (eventueel) 17 mei. Daarna volgt op 21, 23 en (eventueel) 24 mei de finale om het landskampioenschap.

Finales Gold Cup en Silver Cup
april – juni

De beslissingen in de derde editie van de strijd om de Gold Cup – het bekertoernooi voor teams uit de Hoofdklasse, Promotieklasse en Overgangsklasse – vallen al in april. Op 16 april wordt de finale bij de heren gespeeld, terwijl de eindstrijd bij de dames op 23 april gepland staat. In de Silver Cup, het bekertoernooi voor teams uit de Eerste Klasse tot en met de Vierde Klasse, staan de finales bij de dames en de heren voor 21 juni op het menu.

Olympische Spelen
25 juli – 7 augustus in Tokio

Op zaterdag 25 juli barst het olympisch hockeytoernooi los in Tokio. In Japan hopen de beide Oranje-teams weer te oogsten. De Oranje Heren wonnen in 2000 voor het laatst olympisch goud, de Oranje Dames deden dat in 2012.

De Oranje Dames zijn in de poulefase ingedeeld bij Duitsland, Groot-Brittannië, Ierland, India en Zuid-Afrika. De Oranje Heren nemen het op tegen België, Duitsland, Groot-Brittannië, Canada en Zuid-Afrika.

Andere vermeldenswaardige data

  • woensdag 27 mei start play-offs in Promotieklasse (tot en met 7 juni)
  • Zaterdag 13 juni Finaledag Landelijk Super A en B
  • Zaterdag 27  juni Finaledag Landelijke A- en B-jeugd

2 Reacties

  1. jarly-brown

    Een glorieus en succesvol, sportief maar vooral gezond 2020 toegewenst.

  2. Sjang Fijen

    Een mooi hockey seizoen toegewenst aan u allen die hockey een warm hart toedragen. Bomvol is de kalender zeker. Op zich prachtig, maar geldt dit ook voor dit Olympisch seizoen? De concurrentie kan zich in alle rust voorbereiden op de OS, maar dat geldt niet voor Oranje. Ik vrees met grote vreze dat dit straks in Tokio tot een overspeeld en daardoor tegen de toppers als Argentinie overspoeld Oranje lijdt, nog afgezien van het mogelijk de kans op een verhoogd blessureleed vooraf. Vooral de meiden van Asd en DB en in iets mindere mate SCHC krijgen het zwaar te verduren met de play-offs hoofdklasse, inkorten tot 3 wedstrijden voor een keer is een optie, daar bovenop de de Eu. lague voor Asd en DB. Hopelijk zien de bond en coach Annan dit ook zo en sparen de blessuregevoelige speelsters voor de uitwedstrijden in verre landen. In eigen land natuurlijk aantreden op volle oorlogssterkte ........ voor volle tribunes. Groet...Sjang


Wat vind jij? Praat mee...