Dit is de heerlijke kalender van het komende hockeyseizoen

Nu er eindelijk weer zicht is op competitief hockey, zetten we voor jou de belangrijkste data, competities en toernooien van het bomvolle seizoen 2020/2021 op een rij. Onmisbaar voor in je agenda!

Start Hoofdklasse
6 september

Op zondag 6 september zal de bal voor het eerst sinds 181 dagen weer rollen in de hoogste competitie van het clubhockey. De Hoofdklasse Heren begint dan aan zijn 47ste seizoen, de Hoofdklasse Dames is toe aan seizoen 39. Het eerste deel van de competitie loopt tot en met zondag 29 november.

Afgelopen seizoen werden er door de coronacrisis geen hoofdprijzen verdeeld en was er ook geen sprake van promotie of degradatie. Zodoende is het deelnemersveld van het nieuwe Hoofdklasse-seizoen gelijk aan die van de vorige jaargang.

De A- en B-jeugd in de topcompetitie begint een kleine week eerder – op zaterdag 29 augustus – aan het nieuwe seizoen.

Beeld van 8 maart 2020, toen Bloemendaal met 3-2 zegevierde bij HGC. Jorrit Croon aan de bal namens Bloemendaal, Floris van der Kroon kijkt toe. Foto: Orange Pictures/Rene van Dam.

Euro Hockey League Final8 2019/2020

14 – 18 oktober 2020 in Amstelveen

De bedoeling is dat de afgelaste editie van het finaleweekend van de EHL van vorig seizoen wordt ingehaald van 14-18 oktober in het Wagener Stadion. Wachtend op de vraag hoeveel publiek erbij aanwezig mag zijn, moet de definitieve beslissing over het wel of niet doorgaan van de Final8 nog genomen worden.

Uit Nederland doen bij de mannen Bloemendaal en Kampong mee. Bij de vrouwen zijn dat Den Bosch en Amsterdam, de winnaar van de vorige keer.

FIH Pro League
22 september 2020 – 30 mei 2021

De in februari afgebroken tweede editie van de FIH Pro League wordt op dinsdag 22 september zowel bij de mannen als bij de vrouwen hervat met de dubbel Duitsland-België. De beide Oranje-teams komen een maand later in actie: op 27 en 29 oktober staan in het Wagener Stadion duels met Groot-Brittannië op het menu.

NK Zaal

30 januari 2021

Het zaalseizoen van de Hoofdklasse begint op 6 december met het jaarlijkse starttoernooi. Een week later volgt de eerste speelronde van de competitie. Het NK Zaal voor Heren, Dames en Landelijke A-, B- en C-jeugd is op 30 januari. Een dag later is de nacompetitie voor hoofdklasseteams en het NK voor reserveteams.

WK Zaal
3 – 7 februari 2021 in Luik

De zesde editie van het wereldkampioenschap zaalhockey vindt in 2021 plaats in België. Het toernooi wordt gespeeld van 3 tot en met 7 februari 2021 in Luik. De Belgische bond houdt zowel het mannen- als het vrouwentoernooi. De beide Oranje-ploegen azen op revanche, want bij het laatste WK waren Duitsland (vrouwen) en Oostenrijk (mannen) Nederland de baas in de finale.

Europa Cup Zaal
12 – 14 februari 2021 in Almere

Het Topsportcentrum Almere is half februari het decor van de Europa Cup zaalhockey voor clubteams, officieel de Eurohockey Indoor Club Championships. Bij de vrouwen gaan acht clubs (met Laren als Nederlandse vertegenwoordiger) de strijd aan om de Europese titel. Bij de mannen strijden acht clubs (waaronder Amsterdam) om promotie naar het hoogste niveau.

Hervatting Hoofdklasse
14 maart 2021

De competitie in de Hoofdklasse wordt op de tweede zondag van maart hervat, zowel bij de dames als de heren. Beide topcompetities zijn dan toe aan de veertiende speelronde. De reguliere competitie in de Hoofdklasse loopt tot en met zondag 2 mei: dan staat de 22ste en laatste speelronde gepland.

Euro Hockey League
31 maart – 5 april 2021

Omdat in oktober niet zoals gebruikelijk bij de mannen de KO16 kan worden gespeeld, heeft de EHF besloten om de editie van 2020/2021 te scheiden in de EHL FINAL 12 en the EHL Cup. De EHL Men FINAL 12 wordt op een nog onbekende locatie gespeeld van 31 maart-5 april en bestaat uit twaalf teams uit negen landen, waaronder twee uit Nederland. Vier teams krijgen een bye en stromen dus de tweede ronde in. Namens Nederland is dit Bloemendaal.

De EHL Cup, dat net als de FINAL 12 alleen voor mannen is, is in feite het B-toernooi en bestaat uit acht overige teams die in een knock-out-fase tegen elkaar strijden. Nederland levert één team. De EHL Cup wordt een vierdaags evenement dat net als de overige EHL-toernooien met Pasen wordt gespeeld op een nog te bepalen locatie.

The EHL Women’s FINAL 8 staat gepland van 1-5 april.

Zodra bekend wordt of de EHL in oktober doorgaat, wordt duidelijk welke Nederlandse teams meedoen.   

Play-offs Hoofdklasse
5 – 16 mei 2021

De eerste ronde van de play-offs om de landstitel in de Hoofdklasse Heren – zeg maar de halve finale – staat gepland voor 5, 8 en 9 mei (eventuele derde wedstrijd). Bij de Livera Hoofdklasse Dames is dat op 6, 8 en 9 mei. De finales van de play-offs worden bij de Dames en Heren gespeeld op 13, 15 en 16 mei.

Finales Gold Cup en Silver Cup
april – juni 2021

De beslissingen in een nieuwe editie van de strijd om de Gold Cup – het bekertoernooi voor teams uit de Hoofdklasse, Promotieklasse en Overgangsklasse – vallen in april. De finale van de Gold Cup Dames is op 8 óf 22 april 2021, afhankelijk van het deelnemersveld van de Euro Hockey League. De eindstrijd in de Gold Cup Heren wordt op 22 april afgewerkt.

In de Silver Cup, het bekertoernooi voor teams uit de Eerste Klasse tot en met de Vierde Klasse, staan de finales bij de dames en de heren voor 13 juni 2021 op het menu.

De dames van Oranje Rood, regerend bekerhouder in de Gold Cup. Foto: Willem Vernes

Europees kampioenschap
4 – 13 juni in Amstelveen

Vanwege de uitgestelde Olympische Spelen in Tokio is het Europees landenkampioenschap twee maanden naar voren gehaald. De Oranje Dames en Heren gaan nu vanaf begin juni weer proberen een gooi te doen naar de Europese titel. De vrouwen wonnen de laatste twee edities van 2017 en 2019, de mannen veroverden eveneens goud in 2017 maar moesten in 2019 genoegen nemen met brons.

Olympische Spelen
23 juli – 8 augustus 2021 in Tokio

Het mooiste evenement in het mondiale hockey barst (hopelijk) over een jaar eindelijk los, na een jaar uitstel vanwege de wereldwijde coronacrisis. De Oranje Dames krijgen in Japan in de poulefase onder meer te maken met Duitsland (de tegenstander in de gewonnen EK-finale van 2019), Groot-Brittannië (de grote plaaggeest tijdens de verloren finale van de Spelen in Rio, vier jaar geleden) en Ierland (opponent in de gewonnen WK-finale van 2018). De Oranje Heren moeten het in de poulefase opnemen tegen onder meer regerend Europees- en wereldkampioen België, aartsrivaal Duitsland en Groot-Brittannië.

Andere vermeldenswaardige data

 • woensdag 19 mei 2021 start play-offs in Promotieklasse (tot en met 23 mei 2021)
 • Zaterdag 12 juni 2021 Finaledag Landelijk Super A en B
 • Zaterdag 12 en 19 juni 2021 NK C-jeugd
 • Zondag 20 juni 2021 NK Veteranen, NK Reserve, NK Jong Senioren, Promotiewedstrijden Derde Klasse
 • Zaterdag 26 juni 2021 NK Trimhockey

2 Reacties

 1. jvolcano

  Krankzinnig. 4 keer moeten pieken in pakweg 4 maanden tijd? Dit is zeer nadelig voor de Europese topteams. Uitgebluste spelers die aan een EK beginnen en daarna nog even een OS gaan spelen. Niet raar opkijken als Australie en India die finale gaan spelen.

 2. stekel

  Stel in minst positieve geval... Een EK indoor met amper publiek.


Wat vind jij? Praat mee...