Dit kun je verwachten in het hockeyjaar 2022

Het jaar 2022 is begonnen en heeft op hockeygebied weer heel wat in petto, onder voorbehoud dat het coronavirus niet hier en daar als spelbreker optreedt. Wat te denken van het WK zaalhockey voor mannen en vrouwen in februari en het WK voor vrouwen in juli. We zetten zoals vanouds de belangrijkste data, competities en toernooien van de komende maanden voor je op een rij. 

NK Zaal
23 – 29 januari

De laatste speeldag van de reguliere zaalcompetitie is op zaterdag 22 januari. Een dag later zijn al de halve finales, waarna op zaterdag 29 januari de finales bij de vrouwen en mannen worden gespeeld.

Op dit moment zijn er twee wedstrijddagen geweest in de Hoofdklasse Zaal. De zestien teams die daaraan meedoen hebben nu elk vier wedstrijden gespeeld. Lees hier meer over de opzet van de zaalcompetitie op het hoogste niveau.

FIH Pro League
31 januari – 26 juni

De derde editie van de Pro League wordt op maandag 31 januari hervat met een duel tussen China en India bij de vrouwen. De Oranje Dames komen op vrijdag 4 en zaterdag 5 februari voor het eerst weer in actie met een dubbel tegen Spanje in Valencia.

In het mannentoernooi hervatten de Oranje Heren van de nieuwe bondscoach Jeroen Delmée hun Pro League-avontuur met wedstrijden tegen Zuid-Afrika en Canada, respectievelijk op 8 en 9 februari. Op 12 en 13 februari volgt het tweede duel tegen deze tegenstander. Vooralsnog staat op de planning dat deze duels in het Zuid-Afrikaanse Potchefstroom worden afgewerkt.

Thijs van Dam snelt langs Florent van Aubel tijdens het duel van de Oranje Heren tegen België in de Pro League. Foto: Willem Vernes

WK Zaal
2 – 6 februari

Het is uiteraard nog maar de vraag of het WK zaalhockey voor mannen en vrouwen in Luik volgende maand kan doorgaan onder druk van de omikronvariant van het coronavirus, maar voorlopig staat het toernooi nog steeds op de hockeykalender.

Bij de mannen zijn de Oranje Heren van bondscoach Marieke Dijkstra ingedeeld in een poule met België, Duitsland, Iran, Namibië en de Verenigde Staten. De Oranje Dames staan in Luik in de groepsfase tegenover Oostenrijk, Europees kampioen Wit-Rusland, België, Namibië en Zuid-Afrika.

Eigenlijk had voorafgaand aan het WK het EK zaalhockey afgewerkt moeten worden. Dat toernooi stond voor medio januari op de kalender in het Duitse Hamburg. In december besloot de Europese hockeybond EHF het evenement echter schrappen en voorlopig te parkeren in december 2002. Dit uitstel had te maken met de sterke opmars van de omikronvariant van het coronavirus.

Hervatting Hoofdklasse
6 maart – 8 mei

Het Hoofdklasse-seizoen 2021-2022 wordt op 6 maart hervat, zowel bij de dames als de heren. De Tulp Hoofdklasse Heren is dan toe aan de dertiende speelronde, met onder meer het topduel Bloemendaal-Pinoké. Bij de dames staat ook een topper op het menu: nummer vier HGC speelt thuis tegen SCHC, dat tweede staat.

De reguliere competitie in de Hoofdklasse Heren eindigt op zondag 8 mei en in de Hoofdklasse Dames op zondag 1 mei. Bij de Heren gaat Bloemendaal na twaalf speelronden aan de leiding. De ploeg van trainer/coach Rick Mathijsen is nog ongeslagen (tien zeges, twee gelijke spelen). Bij de dames is Den Bosch na dertien duels koploper (elf zeges, twee gelijke spelen).

Pinoké-topschutter Alexander Hendrickx, dit seizoen de productiefste speler in de Tulp Hoofdklasse Heren. Foto: Willem Vernes

Ontknoping Euro Hockey League
14 – 18 april

Amsterdam is tijdens het paasweekeinde gastheer van de EHL. Het is voor de tweede keer dat de finaleronde van het belangrijkste Europese clubtoernooi bij de dames en heren tegelijkertijd en op dezelfde locatie wordt afgewerkt. In het Wagener Stadion strijden van 14 tot en met 18 april 2022 acht dames- en twaalf herenploegen om de continentale clubtitels.

Bij de EHL FINAL12 hebben titelverdediger Bloemendaal, Rot-Weiss Köln, Club Campo de Madrid en KHC Dragons een bye: zij stromen direct door naar de kwartfinales. In het damestoernooi, de FINAL8, verdedigt Den Bosch haar Europese titel. Naast de landskampioen doen ook Amsterdam, Club Campo de Madrid (Spanje), Junior FC (Spanje), Düsseldorfer HC (Duitsland), Gantoise HC (België), Surbiton (Engeland) en Pegasus (Ierland) mee.

Bloemendaal, de regerend kampioen in het Europese clubhockey. Foto: Koen Suyk

Play-offs Hoofdklasse
5 – 29 mei

De halve finales van de play-offs in de Tulp Hoofdklasse Heren gaan van start op 15, 21 en (indien nodig) 22 mei. De eindstrijd om de landstitel vindt plaats op 26, 28 en (indien nodig) 29 mei. Bij de dames begint de eerste fase op 5 mei en wordt vervolgd op 7 en (eventueel) 8 mei. Daarna volgt op 12, 14 en (eventueel) 15 mei de finale om het landskampioenschap.

Wereldkampioenschap vrouwen
1 – 17 juli in Terrassa en Amstelveen

Het vijftiende WK voor vrouwen vindt plaats vanaf begin juli plaats in twee speelsteden: het Spaanse Terrassa en Amstelveen. Dit is een unicum, want nooit eerder werd de strijd om de wereldtitel op twee verschillende locaties uitgevochten. Er doen zestien landen mee aan het toernooi, waaronder gastlanden Spanje en Nederland, Duitsland, België, Engeland en Ierland. De tien overige deelnemers worden vanaf januari bekend als er continentale kwalificatieduels worden gespeeld. De Oranje Dames zijn titelhouder na de WK-winst van 2018 in Londen (6-0 zege op Ierland in de finale).

Vreugde bij Oranje na het winnen van de wereldtitel in 2018: Foto: Koen Suyk

Jubileumseizoen Hoofdklasse Heren
september

Als ergens in september het balletje gaat rollen in een nieuw Hoofdklasse-seizoen bij de mannen, dan wordt dat een editie met een gouden randje. De jaargang 2022-2023 is namelijk het vijftigste seizoen in de historie van de Hoofdklasse Heren. In 1973-74 beleefde deze topcompetitie zijn vuurdoop, met Kampong als eerste Hoofdklasse-kampioen. Het jubileum geldt alleen voor de mannencompetitie, aangezien de Hoofdklasse Dames pas in 1981-1982 van start ging.

Andere vermeldenswaardige data

  • Woensdag 1 juni start play-offs in Promotieklasse (tot en met 12 juni)
  • Zaterdag 25 juni Finaledag Landelijke A- en B-jeugd
  • Zaterdag 18 juni Finaledag voor Super A en B
  • Zondag 19 juni NK Veteranen, NK reserve, NK Jong Senioren, NK 30+, 35+, 45+

Wat vind jij? Praat mee...