Drienerlo Heren 4: beroemd om het groene Klaphemd

Maandag was de laatste dag om shirts in te sturen voor de verkiezing van het mooiste Nederlandse hockeyshirt ooit. Onder de inzendingen, waarover de jury zich deze week buigt, bevindt zich een opvallend exemplaar van Drienerlo Heren 4.

Bij tegenstanders staat studentenhockeyclub DHC Drienerlo uit Enschede vooral bekend om het bijzondere clubhuis: de authentieke boortoren. Het pareltje werd in 2016 door het publiek op deze site verkozen tot het meest bijzondere clubhuis van Nederland.

Maar teams die jaarlijks tegen Drienerlo Heren 4 spelen, een team dat zichzelf Heren X noemt en uitkomt in de Reserve Eerste Klasse, hebben ongetwijfeld ook andere associaties met de club waar je water krijgt als je Heineken bestelt. Zij kennen de tegenstander vooral van de opvallende groene overhemden.

Het clubhuis van Drienerlo, de boortoren. Foto: Willem Vernes

Toeters en bellen op het overhemd

‘Het Klaphemd. Zo noemen wij het overhemd waarin wij spelen’, zegt Geert Geerts (26), student Construction Management and Engineering aan de Universiteit Twente en bovenal speler van Drienerlo Heren X.

Terwijl de overige teams van de studentenhockeyclub in groene polo’s spelen, treedt Heren X aan in groene overhemden, waarop allerlei toeters en bellen te zien zijn. Allereerst valt de borstzak op en de witte hand die daarop gedrukt is.

‘Dat is een verwijzing naar onze teamgroet’, zegt Geerts. ‘Wanneer we elkaar ontmoeten, geven we elkaar met links een high-five. Dat noemen wij de ‘Klappa’. Deze manier van begroeten komt uit de tv-serie ‘Allo ‘Allo!.’

De voorkant.

Van donkergroen verkleurd naar lichtgroen

De achterkant van het overhemd wordt voor een aanzienlijk deel gevuld door een blauw schild waarin een paard en een centaur (half mens en half paard) zijn afgebeeld: het teamlogo. Dit is dus niet het verenigingslogo, dat is op de broek te zien. Ook is op de achterkant de teamnaam gedrukt: Ad Höckey Klap. Dat is een combinatie van de namen van twee disputen, Ad Hoc en Høken, die in 1989 de krachten bundelden en Heren X zijn gaan vormen, vertelt Geerts.

Ook de kleur valt op. In principe moet het overhemd donkergroen zijn, maar het tenue van Geerts, op de foto’s te zien, is in de loop der jaren verkleurd naar lichtgroen. Dat geldt ook voor de overhemden van zijn meeste teamgenoten.

De achterkant.

‘Wij hockeyen met onze mouwen opgestroopt. Dat is aan het overhemd duidelijk te zien, want omdat de mouwen niet worden blootgesteld aan de zon, blijven ze donkergroen. Dat kleurverschil vind ik mooi, het geeft karakter aan het tenue. Aan de kleur van de shirts is ook duidelijk te zien wie het langst in het team zit. Toevallig ben ik dat’, zegt Geerts lachend, die in 2012 in het team kwam, een jaar voordat het huidige groene overhemd werd geïntroduceerd.

De mouw is nog donkergroen.

Enkele spelers pretenderen dat we ‘m één keer per seizoen mogen wassen, maar officieel is dat niet de bedoeling.

Tot slot het opmerkelijkste detail. De spelers van Drienerlo Heren 4 wassen hun overhemd niet. Nooit. ‘Dat is inderdaad niet zo fris nee, haha. Het gebeurt wel eens dat ze letterlijk rechtop blijven staan, zo ongewassen zijn ze dan. Enkele spelers pretenderen dat we ‘m één keer per seizoen mogen wassen, maar officieel is dat niet de bedoeling. Al spoelt een flinke regenbui ze soms wel uit.’


4 Reacties

 1. Eelco Houwink

  Nou snap ik waar René van der Gijp die dingen vandaan haalt

 2. solo

  Heerlijk, gewoon lekker ballen met vrienden. Geen gedoe. Dat is amateursport oo zijn best.. top

  1. sven-v

   Als ik dit lees, dan krijg ik juist het idee van gedoe... Je kan ook gewoon het shirt dragen wat de rest van de club ook draagt en het gewoon wassen. Maar ieder z'n ding, volgens mij doen ze er niemand kwaad mee, behalve de geur waar je als tegenstander mee te maken hebt ;)

 3. Maxiking

  Zullen de hesjes dan lekkerder ruiken tijdens een training🧐


Wat vind jij? Praat mee...