Duik in de cijfers bezorgt Paumen alsnog jubileum: 500 clubgoals

Maartje Paumen zette bijna twee weken geleden een punt achter haar actieve hockeycarrière. Na een intensieve zoektocht in het zompige moeras van de Nederlandse hockeystatistieken blijkt de 32-jarige topspeelster haar clubloopbaan met een geweldige mijlpaal te hebben afgesloten: ze maakte exact vijfhonderd (!) doelpunten in clubverband. 

Terwijl de tweevoudig Wereldspeelster van het Jaar haar stick al had opgeborgen, waren wij de voorbije dagen achter de schermen nog druk bezig om haar statistieken compleet te krijgen. Bij het afscheid van iemand met de stature van Paumen hoort immers een volledig loopbaanoverzicht, als tastbare erfenis van een geweldige sportcarrière.

Lastige speurtocht naar goals

De missie om álle clubdoelpunten van Paumen in kaart te brengen bleek moeilijker dan gedacht. Haar treffers in de Hoofdklasse Dames (368 goals, voor Oranje-Zwart en Den Bosch) en de bijbehorende play-offs (36 goals, stuk voor stuk voor Den Bosch) vormden geen enkel probleem: die worden al jaren keurig in kaart gebracht door de ijverige cijferaars van databureau Gracenote.

Via onze contacten in België kregen we ook snel uitsluitsel over haar productie bij Royal Antwerp tijdens het voorbije seizoen (elf goals). Dat bracht haar totaal in vaderlandse competitieduels (in de reguliere competitie en play-offs) op 415, een waanzinnig record dat waarschijnlijk nooit meer uit de boeken gaat.

De 404 doelpunten van Maartje Paumen in de Nederlandse competitie (Hoofdklasse en play-offs)

Alle duels compleet behalve één

De grote uitdaging zat hem in de Europa Cup-duels die ze tussen 2005 en 2017 namens Den Bosch speelde. Van alle 55 wedstrijden in die periode waren de speeldata en uitslagen redelijk eenvoudig terug te vinden, maar het probleem zat hem in de karakteristiek: bij lang niet alle wedstrijden was melding gemaakt van het scoreverloop en de doelpuntenmakers.

Navraag bij voormalige coaches, oud-ploeggenoten van Paumen, fotografen, journalisten, buitenlandse media, regionale pers en de Europese Hockey Federatie (EHF) brachten heel wat vergeten data naar de oppervlakte, maar uiteindelijk bleef er een groot vraagteken staan achter één Europese wedstrijd: die tegen Royal Antwerp HC van 29 mei 2009, een klinkende 8-0 zege voor Den Bosch.

Documenten zoekgeraakt

De gegevens van die wedstrijd leken voor eeuwig weggestopt te zijn, ondanks een intensieve online zoektocht. Het clubblad Hartsticke Bosch noemde alleen de uitslag en in een verslag op de website van het Brabants Dagblad werden slechts twee van de acht doelpunten beschreven, waaronder één van Paumen.

Het toenmalige maandblad Hockey.nl liet de Europa Cup voor dames noodgedwongen links liggen omdat de deadline van het juni-nummer op ongelukkige wijze samenviel met de speeldagen van het toernooi. Tot overmaat van ramp hoorden we dat ook de EHF geen gedetailleerde informatie had: bij een interne verhuizing in 2008 zijn honderden documenten zoekgeraakt, waaronder ook de stats van Den Bosch-Antwerp.

Clubarchivaris brengt redding

Slechts een ouderwetse verzamelaar met een analoog knipselarchief kon nog redding bieden. Gelukkig blijkt HC Den Bosch zo’n bevlogen clubman te hebben: Hans van Bavel. Thuis in Rosmalen, op een paar kilometer van het stadion van Den Bosch, heeft hij in een logeerkamertje tientallen dozen vol foto’s, wedstrijdformulieren, clubbladen en krantenknipsels staan. Niet allemaal even netjes geordend en verre van compleet, maar wel zeer omvangrijk. De rijke historie van de club versnipperd over duizenden vellen papier.

Een middagje wroeten in het papierwerk leverde uiteindelijk het gewenste resultaat op: een krantenknipsel uit het Brabants Dagblad waarbij in een kader de karakteristiek vermeld stond: goals van Vera Vorstenbosch (drie), Janneke Schopman, Maartje Goderie, Juliëtte Hentenaar en… inderdaad Maartje Paumen. Niet één doelpunt, zoals in het digitale verslag stond vermeld, maar twee. Een strafbal en een strafcorner.

En zo kunnen we uiteindelijk één doelpunt bij de eerder door ons gemelde 499 goals van Paumen optellen en is de geweldige mijlpaal van vijfhonderd goals in clubverband een feit. Tellen we er de karrenvracht aan doelpunten in het Nederlands elftal (195) bij op, dan komt het definitieve aantal treffers van Paumen uit op 695.

 


5 Reacties

 1. cedric

  Mooi speurwerk!

 2. Kiemthin

  Inderdaad geweldig mooi en geduldig speurwerk! Grote hulde en zo zijn we op 500! Maar het 2e deel van de laatste zin luidt: ""dan komt het definitieve aantal treffers van Paumen uit op 625." Moet dit niet 695 zijn? Ik dacht dat ze 195 interlanddoelpunten had gemaakt.

 3. jack-jacobs

  H

 4. jack-jacobs

  Hele mooie hommage aan een geweldige speelster! Supermooi die extra inzet om Paumen daarmee ook die laatste eer (500) te kunnen bewijzen. Ze verdiend dat. Gaaf!

 5. Ramon Min

  @Kiemthin Hé, da's een rare fout. Natuurlijk is het 195, dat hebben we zelf vorige week nog geschreven! Bedankt voor het melden. We hebben het meteen aangepast.


Wat vind jij? Praat mee...