Duizenden seniorenhockeyers actief in zomercompetities

Nadat ze vanwege het coronavirus maandenlang geen wedstrijden mochten spelen, grijpen duizenden senioren de mogelijkheid aan om in de zomer in competitieverband te hockeyen. Bijna zeshonderd teams doen dat onder de vlag van de KNHB, maar lokaal en regionaal worden ook onderling diverse competities gespeeld.

Zo wordt in Rotterdam de ROTTcup gehouden, een initiatief vanuit HC Rotterdam, Leonidas en Victoria. In zes weekenden in de zomer van 2021 houden deze drie verenigingen wedstrijden tussen seniorenteams in Rotterdam. Ook in andere regio’s zijn soortgelijke initiatieven, die worden toegejuicht door de KNHB.

‘Het is mooi om te zien dat de clubs, nu de versoepelingen dat toelaten, er alles aan doen om het seizoen, ook voor de senioren, toch nog op een mooie manier hockeyend af te ronden en te verlengen tot in de vakanties’, zegt Leon Rutten, manager Competitiezaken en Arbitrage van de KNHB. Het spelen van wedstrijden tegen andere teams is voor senioren vanaf zaterdag 26 juni toegestaan door de overheid. Ook mag er dan weer publiek op sportcomplexen aanwezig zijn.

Versoepelingen

De versoepelingen zijn voor de KNHB reden de clubs en teams aan te bieden een zomercompetitie op te zetten met speeldagen op zondag 4, 11 en 18 juli. Aan de oproep van de hockeybond gaven bijna zeshonderd teams gehoor, circa 15 procent van alle seniorenteams.

Rutten: ‘Door de vakantieperiode en de regionale initiatieven is het aantal aanmelding natuurlijk veel minder groot dan voor de reguliere competitie. Maar we zijn blij met elk team dat zich heeft aangemeld en we gaan er alles aan doen om voor zoveel mogelijk teams een minicompetitie op te zetten. We proberen daarbij de reisafstanden zo beperkt mogelijk te houden. In regio’s waar het niet lukt om een competitie te organiseren, proberen we de teams die zich wel hebben aangemeld aan elkaar te koppelen.’

De KNHB publiceert de komende dagen de wedstrijdprogramma’s, die verschijnen dan in de Standenmotor op hockey.nl, knhb.nl en in de clubapps.

Jeugd

Rutten roept teams die zich hebben opgegeven op om wel aan de afslag te verschijnen, ook bij een uitduel dat iets verder is. De KNHB constateert namelijk bij de zomercompetitie voor de jeugd, waarvan zaterdag de laatste ronde wordt gespeeld, dat meer teams wedstrijden afzeggen dan tijdens een regulier seizoen. ‘We zien dat met name bij teams die bijvoorbeeld naar Zeeland moeten afreizen. Dat is jammer, want ook die teams willen graag nog competitiewedstrijden spelen’, zegt Rutten.

De competitieleider is verder overigens zeer tevreden over het verloop van de regionale minicompetities voor de jeugd. ‘We hebben inmiddels al 4500 wedstrijden gespeeld. Dat is natuurlijk een prachtig aantal. We krijgen ook veel positieve reacties en mooi dat we dit als hockeywereld met inzet van iedereen toch weer mogelijk maken. Als bonus kunnen zaterdag ook de ouders bij de seizoensafsluiting aanwezig zijn.’


Wat vind jij? Praat mee...