Even opfrissen: dit is de stand van zaken in de Hoofdklasse

Vanaf komende zondag rolt de bal eindelijk weer in de Hoofdklasse Dames en de Tulp Hoofdklasse Heren, na een coronapauze van 111 dagen. Om het geheugen op te frissen zetten we de belangrijkste wapenfeiten van dit seizoen op een rij.

Hoofdklasse Dames

Na de eerste zeven speelronden in de Hoofdklasse Dames zijn twee ploegen nog ongeslagen: koploper Den Bosch won al haar duels en incasseerde nog geen enkel doelpunt, naaste achtervolger Amsterdam verspeelde alleen punten tegen SCHC (2-2). Opvallend zijn verder de hoge klasseringen van hdm (derde) en HGC (vijfde). Laatstgenoemde club was in het onvolledige seizoen 2019-2020 nog het lelijke eendje met één punt uit zeventien wedstrijden.

Kampong en Victoria wachten als enige clubs nog op hun eerste overwinning in dit Hoofdklasse-seizoen. De Rotterdamse club pakte zelfs nog geen enkel punt en is hekkensluiter. Laren moet nadrukkelijk op jacht naar doelpunten: de ploeg van trainer/coach Serge Spoelstra scoorde tot nu toe pas vier keer, het minst van alle clubs.

Topscorers
Na zeven speelronden wordt de topscorerslijst in de Hoofdklasse Dames aangevoerd door Den Bosch-spits Frédérique Matla, die al acht keer raak schoot. Inclusief de strijd om de Gold Cup staat de teller van de Oranje-international zelfs al op dertien doelpunten. Opvallend genoeg scoorde Matla deze competitie nog niet uit een strafcorner.

Achter Matla volgen Pien van Nes (hdm) en Ginella Zerbo (SCHC) met respectievelijk zeven en zes treffers. Daarachter zien we zes speelsters met vijf goals, onder wie het Amsterdam-trio Michelle Fillet, Freeke Moes en Lauren Stam.

Tulp Hoofdklasse Heren

In de Tulp Hoofdklasse Heren wordt vanaf zondag de jacht geopend op koploper Bloemendaal. De Mussen zijn als enigen zonder puntenverlies dit seizoen en hebben in competitieverband (dus met uitzondering van de play-offs) al 24 wedstrijden op rij niet meer verloren sinds de 3-1 nederlaag in en tegen Rotterdam op 3 mei 2019.

Als Bloemendaal zondag de kraker tegen titelrivaal Kampong wint, dan zal van spanning om de koppositie voorlopig even geen sprake zijn. Rotterdam en Kampong waren in de eerste even wedstrijden van het seizoen de enige twee clubs die in het spoor van de landskampioen konden blijven. Beide clubs zijn nog ongeslagen, al kregen de Utrechters drie punten in mindering vanwege het opstellen van de niet-speelgerechtigde Jip Janssen in het duel met Tilburg.

Tilburg en Almere hopen zondag eindelijk van de hatelijke nul af te komen in hun onderling duel. Beide ploegen beleefden dit seizoen nog niet het genot van een overwinning. Almere verloor zelfs alle zeven duels sinds de competitiestart, een historisch zwakke start in de Hoofdklasse-historie.

Topscorers
Drie spelers gaan aan de leiding in het topschuttersklassement. Jip Janssen (Kampong), Tim Swaen (Bloemendaal) en Teun Beins (Oranje-Rood) maakten alle drie acht doelpunten na zeven speelronden. Janssen en Swaen deden dat voor honderd procent via de strafcorner, Beins benutte zes corners en noteerde twee velddoelpunten. Jeroen Hertzberger (Rotterdam) en Roel Bovendeert (Bloemendaal) staan elk op zeven goals.

Als we kijken naar de spelers met de meeste veldgoals, dan voeren Kampong-aanvaller Bjorn Kellerman, Bloemendaal-spits Bovendeert en Rotterdam-aanvaller Thijs van Dam de ranglijst aan met elk zes goals.


Wat vind jij? Praat mee...