De jaarlijkse zaalhockeydiscussie, nu tussen Tigges en Brinkman

‘Zaalhockey heeft enorm veel meerwaarde’, vindt Oranje-zaalhockeyer Robert Tigges. Oud-international Jacques Brinkman denkt er anders over: ‘Zaalhockey is op sterven na dood’. Hij is er weer: de jaarlijkse zaalhockeydiscussie. Dit keer in het radioprogramma Langs De Lijn En Omstreken.

Tigges wijst op het feit dat zaalhockey techniek en handelingssnelheid kan verbeteren, Brinkman vindt dat zaalhockey veldhockey in de weg zit. Tigges noemt Duitsland als goed voorbeeld hoe veld- en zaalhockey perfect samen kunnen gaan. Brinkman stelt dat Duitsland de uitzondering op de regel is. Enfin: hier kun je de discussie tussen de 2 hockeyfanaten beluisteren.

Poll

Oranje-international Ireen van den Assem reageerde snel op de discussie, en vatte de titel –‘Zaalhockey, een lust of een last?’- letterlijk in een poll op twitter. Haar eigen antwoord is duidelijk, maar ook de stemmen die er op de poll zijn uitgebracht laten een overtuigend pro-zaalhockey resultaat zien: 86% lust, 14% last.

Ook Maarten Salverda, zaalhockey-enthousiasteling, reageerde op de discussie middels een open brief aan Jacques Brinkman op Facebook. Daarin wijst hij Brinkman erop dat zaalhockey juist wél steeds meer leeft in Nederland.

60% groei

Ondanks het feit dat het zaalhockey in Nederland in de afgelopen 5 jaar met maar liefst 60% is gegroeid, is de sport nog altijd niet onomstreden. Kijk bijvoorbeeld naar het verschil in hoe serieus Hoofdklasseclubs het zaalhockey nemen. Aan de ene kant heb je ‘zaalhockeyminded’ hdm, aan de andere kant SCHC dat de playoffs misliep omdat er slechts 1 wisselspeler was.

Korte zaalhockeyperiode in Nederland

En dan was er ook nog het EK. De Oranje Dames wonnen in januari overtuigend de gouden plak in Minsk, de Oranje Heren degradeerden op het afgelopen EK in Praag. Technisch directeur van de KNHB Arno den Hartog zei daar toen over: ‘We moeten ons realiseren dat de bedreven zaalhockeylanden al in november beginnen. Zij zijn in de gelegenheid om veel intensiever te trainen en kennen een hele sterke competitie. Met de wijze waarop we in Nederland invulling geven aan het zaalhockey, win je niet makkelijk van die landen. Dat is hier wel gebleken.’

Meningen verdeeld

Elk jaar gaan er meer teams zaalhockeyen, maar nog altijd wordt er in Nederland maar een korte periode gezaalhockeyd. Is die periode een overbrugging van de veldcompetitie en is zaalhockey fijn om op conditie te blijven? Of is zaalhockey op zichzelf een serieuze sport en gelijkwaardig aan veldhockey? De meningen zijn nog altijd verdeeld.


1 Reactie

  1. andystelt

    zaalhockey staat nog teveel op zichzelf en begint pas na het veld. Is erg goed voor jeugdteams mbt verbeteren van de techniek, maar er zou veel meer uit te halen zijn. Tactisch leren ze ook veel, vooral op het gebied van snel schakelen.


Wat vind jij? Praat mee...