FIH zet streep door bekritiseerde strafcornerpilot

Wereldhockeybond FIH heeft besloten een streep te zetten door de onlangs aangekondigde strafcornerpilot. De organisatie zegt na intern overleg de oorspronkelijke kenmerken van de strafcorner te willen behouden. Het onderzoek naar het waarborgen van de veiligheid tijdens de strafcorner gaat wel door.

Anderhalve week geleden maakte de FIH de plannen bekend voor het optuigen van een strafcornerpilot. Bedoeling was dat deze komend seizoen verspreid over de hele wereld zou worden gehouden. Geรฏnteresseerde nationale bonden konden zich hiervoor aanmelden. Strafcorners moesten tijdens de pilot niet meer buiten de cirkel, maar buiten de stippellijn worden gestopt. Dat zou het einde betekenen van de sleeppush.

Direct na de bekendmaking ervan stuitten de plannen van de internationale hockeybond op weerstand. Intentie van de FIH was onder meer om de strafcorner veiliger te maken. Strafcornertrainers Toon Siepman en Bram Lomans analyseerden vorige week in een artikel op hockey.nl dat de gekozen vorm juist mรฉรฉr gevaar oplevert. Dit komt onder meer omdat het eerste schot op doel direct hoog mocht zijn. Daarnaast luidde de kritiek dat de strafcorner in de huidige vorm tot het DNA van het hockey hoort.

Oorspronkelijke kenmerken van de strafcorner beschermen

In een online statement zegt FIH-voorzitter Tayyab Ikram: โ€˜Ik denk dat het verstandig is om niet door te gaan met deze proef, omdat we de oorspronkelijke kenmerken van de strafcorner moeten beschermen. De veiligheid van de spelers mag niet in het gedrang komen, maar de strafcorner is zoโ€™n integraal en iconisch deel van ons spel dat we zeer attent en voorzichtig moeten zijn wanneer we daarin wijzigingen onderzoeken. Daarom heb ik een her-evaluatie geรฏnitieerd en een onderzoek in het leven geroepen voor het ontwerpen van een proef die de oorspronkelijke vorm van de strafcorner beschermt. Tegelijkertijd gaan we door met het verbeteren van de veiligheid voor de spelers, vooral in de strafcornersituatie.โ€™

De FIH onderzoekt al langer mogelijke alternatieven voor de huidige strafcorner. De wereldhockeybond vreest dat de strafcorner in zijn huidige vorm tot steeds meer blessures leidt. Bovendien kan het arsenaal aan beschermingsmiddelen, zoals bitjes, handschoenen, en knie-, voet- en scheenbeschermers, een afschrikkende werking hebben om jonge kinderen in te schrijven bij een hockeyvereniging, vreest de organisatie.


4 Reacties

 1. DiederikSchrijvers

  Waarom niet gewoon invoeren dat de eerste bal op goal niet hoger dan de plank mag komen? Net als bij een geslagen strafcorner.

 2. henridycks@hotmail.com

  Denk dat dat te simpel is voor de bobo's, maar ik ben voor.

 3. erik-hoeboer

  Eerste bal op goal onder de plank houden. Incl de sleeppush.

 4. lynnBosman

  Andere vraag, wanneer is de selectie van de vrouwen bekend? Wie van de 20 zijn de reserves?


Wat vind jij? Praat mee...