Fiji, Tonga, Vanuatu en Salomonseilanden gaan op voor Tokyo 2020

Middenin de Koraalzee, zo’n 1500 kilometer uit de kust van Australië, vindt op de prachtige eilandengroep Vanuatu vanaf woensdag tot en met zaterdag een bijzondere Hockey Series Open plaats. Op het toernooi dat in Port Vila gehouden wordt, komen de nationale mannen- en vrouwenteams van Fiji, Tonga, de Salomonseilanden en gastland Vanuatu in actie. Wie zaterdag de finale wint, plaatst zich voor de tweede ronde van de Hockey Series Finals en komt daarmee een stapje dichterbij kwalificatie voor de Olympische Spelen van Tokyo in 2020. 

Favoriet voor de titel in het vrouwentoernooi is Fiji, de huidige nummer 59 van de FIH wereldranglijst. De Salomoneilanden zijn misschien wel de grootste uitdager voor de dames uit Fiji, want hen vinden we terug op plek 63. Tonga en Vanuatu, respectievelijk de mondiale nummers 65 en 74, zijn twee landen met ambities en zullen eveneens met goede hoop strijden voor een mooi eindresultaat tegen hun Oceanische buurlanden.

Afgaand op de officiële wereldranglijst is Fiji, als nummer 57 van de wereld, ook bij de mannen de toernooifavoriet. Vanuatu vinden we terug op plek 64, acht plekjes voor Tonga die plek 72 bezet. De heren van de Salomonseilanden, met plek 88 op de wereldranglijst, zijn de absolute outsider tijdens dit toernooi in Port Villa.

De nationale vrouwenploeg van gastland Vanuatu

De nationale vrouwenploeg van gastland Vanuatu

Topschutter Hiro Namu

Alle vier de landen die deze week in actie komen, hebben in 2017 deelgenomen aan de Oceania Interncontinental Hockey Competition. De internationale ervaring die zij daar hebben opgedaan, kunnen zij ook dit toernooi weer goed gebruiken. Dat toernooi werd overigens bij de mannen gewonnen door Vanuatu. Zij overklasten in de finale Samoa met 11-1. De aanvoerder van Vanuatu, Hiro Namu, scoorde in die wedstrijd liefst vijf keer en is dus een speler om komend toernooi in de gaten te houden. Bij het vrouwentoernooi maakte Fiji destijds de favorietenrol waar door in de finale Samoa te verslaan met 5-2.

Vanuatu - Nationale mannenploeg pakt het goud in 2017

Vanuatu – Nationale mannenploeg pakt het goud in 2017 bij de Oceania Intercontinental Hockey Competition.

Kans op Tokyo 2020

Wie het toernooi in Port Vila wint, kwalificeert zich voor de Hockey Series Finals. Daar krijgen de landen de mogelijkheid om Olympische kwalificatiewedstrijden te spelen. De Hockey Series spelen een belangrijke rol in de ambitie en doelstelling van de FIH om mannen en vrouwen in de hele wereld gelijke kansen te geven.

Wil je komende dagen niks missen van de Hockey Series Open? Op de evenementpagina van de FIH vind je alle uitslagen en het laatste nieuws uit Vanuatu.


3 Reacties

  1. patrick-kl

    Leuk dat jullie dit even aandacht geven!

  2. vostammer

    En de FIH betaalt dat allemaal?

  3. ebaart

    Leuk dat het aandacht krijgt ja... Leuk ook dat het gespeeld kan worden. Jammer dat je niet mee krijgt dat dit een toernooi is dat gespeeld werd met 5 tegen 5 spelers ipv 11 tegen 11. Op zich hun probleem... maar wel vreemd als je met een team van 5 spelers je mag kwalificeren voor een toernooi met 11 spelers. Lees : https://be-hockey.com/fih-is-making-a-mess-of-it/ voor meer info ;)


Wat vind jij? Praat mee...