Fotorubriek Sluitertijd: buikslidings na Europese titel

In de nieuwe fotorubriek Sluitertijd belichten we bijzondere foto’s uit de hockeysport, van oud tot vrij recent en van nationaal tot ver over de landsgrens. In de tweede aflevering aandacht voor het waterballet van de Oranje Dames na de gewonnen EK-finale in 2011.

Buikslidings in Mönchengladbach

Foto: Koen Suyk

Het had niet veel gescheeld of de finale van het EK 2011 voor vrouwen in Mönchengladbach zou volledig ontregeld zijn geweest. De organisatie had de eindstrijd vanwege televisiebelangen met een half uurtje verplaatst, en achteraf bezien was dat maar goed ook.

In de slotminuut van Nederland-Duitsland (3-0) brak een enorm noodweer los boven Mönchengladbach. Binnen tien minuten was het kunstgrasveld veranderd in een soort buitenbad, met hemelwater dat geen kant op kon. De speelsters van Oranje maakten er dankbaar gebruik van en vierden de kersverse Europese titel met het maken van ‘buikslidings’.

Op bovenstaande foto lijkt spits Kim Lammers bezig aan een eindeloze glijpartij over het natte veld. Voormalig profvoetballer Pierre van Hooijdonk, buikschuiverspecialist van weleer, zou er jaloers op zijn.

Symbolische cycloon

‘Er lag een laag water van enkele centimeters’, weet Lammers nog goed. ‘Iedereen van het team maakte na afloop een sliding op het veld. Weet wat zo bijzonder was? Met deze EK-titel plaatsten we ons voor de Spelen van Londen in 2012. We dachten in de dagen vóór de finale al na over een teammissie, een thema. We vergeleken ons team met een cycloon die elke dag sterker wordt. De staf had zelfs een poster laten drukken van een tornado met onheilspellende wolken op de achtergrond. Bij de laatste training, daags voor de finale, scheerde een heftige wervelwind rakelings aan ons voorbij. De hekken vlogen door de lucht. En dat dan bij de finale uiteindelijk een noodweer losbarste, da’s een mooi symbolisch toeval.’


Wat vind jij? Praat mee...