Fotorubriek Sluitertijd: flying Dutchman Roel Bovendeert

In de fotorubriek Sluitertijd belichten we bijzondere foto’s uit de hockeysport, van oud tot vrij recent en van nationaal tot ver over de landsgrens. In de vierde aflevering aandacht voor het kunst- en vliegwerk van Bloemendaal-spits Roel Bovendeert.

Onderstebovendeert

Dit beeld van Bloemendaal-spits Roel Bovendeert komt uit de competitiewedstrijd tegen Oranje Zwart (3-4) van 30 september 2012. Maar met een beetje mazzel kun je bij alle wedstrijden van de Brabantse aanvaller zo’n plaatje schieten. In de beeldbanken die we bij hockey.nl kunnen raadplegen is er geen enkele andere speler die zo vaak horizontaal of op zijn kop door het beeld schiet als Bovendeert. Op de redactie noemen we hem gekscherend Onderstebovendeert.

Op deze foto van Koen Suyk heeft Bovendeert net een uiterste poging gedaan om te scoren, zoals het een echte goaltjesdief betaamt. De buiteling verraadt een pittig duel met OZ-doelman Mark Jenniskens, die op de achtergrond snel opkijkt om te zien of de bal de doellijn heeft gepasseerd. Scoren zal Bovendeert in deze wedstrijd niet doen, maar het lukte hem wel om herhaaldelijk gevaarlijk voor het doel op te duiken – vaak letterlijk.

Hockeyen op intuïtie

‘Ik duik niet om het duiken hoor’, lacht Bovendeert. ‘Het heeft te maken met mijn positie als aanvaller, vlakbij de goal. Ik moet vaak razendsnel reageren op een voorzet of op een situatie bij de doellijn. Het gaat om timing: als ik sneller bij een bal kan komen door te duiken dan doe ik dat. Zelfs voor de kleinste kansen ga ik vol. Tijd om na te denken heb je dan niet. Zo’n actie doe je in een split second. Het is hockeyen op intuïtie. Opportunistisch, minder berekenend.’

Bovendeert heeft in zijn loopbaan geregeld te maken gehad met fysieke malheur. Maar dat kwam niet door al dat kunst- en vliegwerk voor het doel van de tegenstander. ‘Ik heb één keer een schouder uit de kom gehad, in een wedstrijd tegen Pinoké’, zegt de 29-jarige aanvaller. ‘Verder zijn het vooral schaafwonden en blauwe plekken geweest. Ik heb vroeger veel gebreakdancet, dat heeft me een hoop fysieke ellende bespaard, haha.’

Lees ook:
Tv-toren bij KZ wordt klimrek
Buikslidings na Europese titel
Vrij worstelen op de doellijn


Wat vind jij? Praat mee...