Grap wordt werkelijkheid: Hans Otten vrijwilliger van het jaar

‘Wordt zo de vrijwilliger van het jaar bekend gemaakt? Dan hebben ze mij hier waarschijnlijk heen gelokt met die vergadering en word ik zo gekozen’, grapt Hans Otten, bestuurslid breedtehockey van Naarden met een grote grijns op zijn gezicht. Een uur later staat hij zaterdag ietwat beduusd op het podium bij het Nationale Hockeycongres met een beeld en cheque ter waarde van 5000 euro.

‘Het was echt een grap. Ik wist serieus niet eens dat er een verkiezing van vrijwilliger van het jaar is’, verontschuldigt Otten zich nadat hij kort daarvoor was gehuldigd als vrijwilliger van het jaar 2016 door KNHB-bestuurslid Karin Pannekoek. Om hem heen staan zijn vrouw en kinderen. Ook zij zaten in het complot.

Net als voorzitter Willem-Jan van den Brekel. Die had Otten gelokt naar het hoofdkantoor van de Rabobank in Utrecht. Daar zou met bondsvoorzitter Erik Gerritsen een vergadering zijn over de ZaZoJeCo. Dat is een pilot in Midden-Nederland waarbij jeugdteams behalve op zaterdag maximaal twee keer per jaar op zondag spelen.

‘Als we dat landelijk invoeren, worden de wachtlijsten kleiner en kunnen we veel meer kinderen in één competitie laten spelen’, legt Otten vol vuur uit. Otten is de geestelijk vader van deze pilot. ‘Nu ik deze prijs heb gekregen, kan Erik Gerritsen er niet meer om heen deze pilot definitief te maken. Dat vind ik namelijk veel belangrijker dan een beeld en die cheque.’

Zoveel mogelijk kinderen laten hockeyen

Otten zet zich al vele jaren in voor het opzetten van projecten om meer kinderen toegang tot de hockeycompetities te geven. Hij begon tien jaar geleden als bestuurslid van Keramikos. De ‘club zonder veld’ voor kinderen die bij de overvolle reguliere clubs niet terecht konden en op zondag bij andere verenigingen hun wedstrijden speelden. Keramikos ging later op in hockeyclub Naarden. Otten was vanuit die club uit het Gooi een van de initiators van de ZoJeCo, de zondag jeugdcompetitie.

Vele uren per week is hij bij de club. ‘Nu met de zaal is het iets rustiger, maar tijdens de veldcompetitie en helemaal richting de indeling ben ik wel twintig tot dertig uur in de week bij de club. Het is eigenlijk een tweede baan. Ik heb gelukkig een eigen bedrijf, anders was het niet te combineren’, vertelt Otten. Hij heeft het er graag voor over. ‘Ik wil zoveel mogelijk kinderen de kans bieden te kunnen hockeyen. Dat is mijn belangrijkste motivatie. Natuurlijk vind ik het zelf ook leuk om te doen, anders houd je het niet vol er zoveel tijd in te steken.”

Betrokken bij club van je kinderen

Otten (50) kan alle ouders aanraden vrijwilligerswerk bij de hockeyclub te verrichten. ‘Ik ben zelf geen hockeyer’, vertelt de voorzitter van de Nederlandse fanclub van de Italiaanse voetbalclub Genoa. ‘Maar door er meer tijd in de steken, leer je het spelletje kennen en ben je meer betrokken bij de club waar je kinderen spelen. Dat maakt het veel leuker. Het is overigens echt niet nodig zoveel uur te maken als ik. Dan moet je ook wel een beetje gek zijn.’


Wat vind jij? Praat mee...