Groen licht voor hockeykampen in ‘kampbubbels’

Goed nieuws voor jeugdige hockeyers tot en met 18 jaar. Zij kunnen vanaf 1 juli toch deelnemen aan zomerhockeykampen, ook met overnachtingen. De kampen moeten wel worden gehouden in speciale ‘kampbubbels’. Iedereen mag deze zomer slechts één keer aan een kamp deelnemen, zo staat in de protocollen die deze week door de overheidsinstanties zijn goedgekeurd.

Een kampbubbel houdt in dat alle activiteiten binnen een speciaal afbakende ruimte moeten worden gehouden en de deelnemers binnen die ruimte moeten blijven. De bubbel moet worden afgezet met bijvoorbeeld linten en mag niet door derden worden betreden. Tussentijds het kamp verlaten mag, maar nieuwe deelnemers later laten instromen, is bijvoorbeeld verboden.

Op een terrein kunnen meerdere kampbubbels worden opgezet, maar de groepen moeten strikt gescheiden blijven, zowel tijdens het sporten als bij alle activiteiten buiten het veld. In het protocol wordt dit bubble distancing genoemd. Volgens de huidige richtlijnen mogen er vanaf 1 juli maximaal honderd kinderen bij elkaar komen.

Veilige omgeving

Michiel Haverlag van SportWays is blij met het goedgekeurde protocol dat voor alle soorten kampen geldt. Hij voorziet weinig problemen met de naleving. ‘Als kamporganisator proberen wij altijd al een veilige omgeving te creëren voor de kinderen. Dat doe je door de kinderen in een vaste groep bij elkaar te zetten, met een vaste begeleiding, met zo min mogelijk inmenging van buiten. Wij noemden dat de roze wolk, in het protocol heet dat nu de bubbel’, zegt Haverlag.

Er zijn drie documenten opgesteld in het kampprotocol: een vakantiedagprotocol, een protocol voor kinderen tot en met twaalf jaar en een protocol voor jongeren van 13 tot en met 18 jaar. Voor die tweede groep gelden strengere regels, omdat zij zich volgens de richtlijnen van het RIVM buiten de sportactiviteiten moeten houden aan de 1,5 meter afstand. Dat betekent tijdens de hockeykampen dat zij wel mogen slapen in de kampbubbel, maar dat de bedden 1,5 meter uit elkaar moeten staan. Dergelijke restricties gelden niet voor de kinderen tot en met 12 jaar. Als er op een kamp kinderen van beide leeftijdsgroepen aanwezig zijn, moet het 13-18-protocol voor iedereen worden gehanteerd. Voor alle aanwezigen op een hockeykamp geldt dat ze zich aan het sport- en hockeyprotocol moeten houden.

Haverlag verwacht dat de protocollen voor de kinderen weinig aanpassingen vergen. ‘De hygiëne is nu strikter, maar voor de kinderen geldt dat eigenlijk al sinds 17 maart. We horen van hockeyclubs dat de kinderen inmiddels gewend zijn aan die protocollen. We willen de kampen, binnen de protocollen, ook zo veel mogelijk normaal laten verlopen en de kinderen niet het gevoel geven dat ze op een coronakamp zijn.’

Voor de ouders zal het wel even wennen zijn, schetst Haverlag. ‘Ouders hebben bij een hockeykamp, uit een soort bescherming van hun kroost, toch vaak de neiging om langer dan nodig te blijven hangen als ze hun kinderen wegbrengen. Dat zal nu niet gaan omdat ze de kinderen bij een kiss and ride-strook moeten afzetten. We zijn wat dat betreft toch een beetje terug in de tijd dat ik naar een hockeykamp ging en je bij de poort werd afgezet. Dat is volgens mij geen slechte ontwikkeling.’

Behalve voor de kinderen is het openen van de deuren van de hockeykampen goed nieuws voor de organisatoren, erkent Haverlag. ‘Eigenlijk heeft de boel vanaf begin maart helemaal stilgelegen. Er waren wel wat aanmeldingen, maar begrijpelijk waren ouders angstig en verkeerden ze in onzekerheid. Wij hebben onze pr-activiteiten ook stilgelegd. Dat kinderen tot en met 18 jaar weer met contact mogen sporten, was al goed nieuws voor onze branche. Maar nu we vanaf 1 juli toestemming hebben om daadwerkelijk kampen te mogen houden, hebben we goede hoop dat de aanmeldingen alsnog op gang komen. Misschien profiteren we van het feit dat veel mensen niet op vakantie gaan. In Nederland hebben we in ieder geval een gevarieerd aanbod en dankzij de protocollen kunnen we de kampen ook veilig organiseren.’

 

 


4 Reacties

 1. rancoburgzorg

  Er is inmiddels geen Nederlander meer te vinden die gelooft in deze poppenkast. Overal om me heen loopt iedereen vrolijk op en tegen elkaar in hun kantoor, in de supermarkt, in het openbaar vervoer en in de horeca. Ik zie al weken geen anderhalve meter meer, maar kinderen van 14 die in een duel gaan, zouden serieus een probleem vormen? In de rest van Europa (in veel landen al vanaf april, andere landen zijn nooit gestopt met kindersport) kan dat kennelijk wel en dat verloopt probleemloos. Geen doden, geen incidenten. Wel vrolijke kinderen. 300 man in en vliegtuig is prima, maar op een sportkampje worden draconische en vooral achterhaalde maatregelen losgelaten. Wat zijn we toch een dociele sport dat we dat allemaal maar toelaten en dat we al dolblij zijn weer iets te mogen doen als we "het spelletje maar meespelen. Maatregelen, ingehaald door de realiteit. Maar wie weet, mag er na 1 juli al weer wat meer.

  1. gebruikersnaam

   Ik zou denken dat we als sport blij moeten zijn dat we het juist wél serieus nemen, ieder zijn mening

 2. jebentzelfeenhockeyer

  @ rancoburgzorg neem nog een glas azijn. Gaan wij lekker op kamp :)

 3. maartjeklein

  KNHB protocol is echt achterhaald. 30 man in clubhuis maar op veld mogen maar 20 volwassenen sporten.


Wat vind jij? Praat mee...