In zuid-oost Azië hockeyen kids tegen elkaar tijdens ZOAT

Het Zuid-Oost Azië toernooi (ZOAT) voor kids is afgelopen weekend, 21 en 22 mei, in Kuala Lumpur voor de 2e keer gespeeld. Het is het grootste Nederlandse hockeytoernooi voor kinderen buiten Nederland. Op het expat-toernooi spelen teams uit Thailand, Indonesië, Maleisië, Vietnam en Myanmar en Singapore mee. En er was 1 speler uit India. Sinds 1906 wordt het ZOAT voor volwassenen georganiseerd, 110 jaar geleden voor het eerst in Jakarta. Vorig jaar werd er een traditie aan toegevoegd: het ZOAT kids.

Meer dan 160 kinderen speelden afgelopen weekend tegen elkaar. Een unieke gelegenheid, omdat de Zuid-Oost Aziatische landen over het algemeen geen clubs kennen en een hockeycompetitie daarom niet bestaat. Maar er liggen wél watervelden. Qua entertainment kan het Kids ZOAT zich inmiddels meten met het volwassen ZOAT. Er is een feest, een Kids Pool Party met BBQ, een 2016 Kids ZOAT song en een DJ op het dakterras van het Capri Hotel met uitzicht over Kuala Lumpur.

Zwembad naast het veld

De speelomstandigheden zijn anders dan in Nederland. Het is zo’n 36 graden in de Maleisische schaduw, Op het veld kan het wel 45 graden worden. Tijdens het toernooi lagen er 2 grote zwembaden naast het veld. En anders deden de waterkanonnen hun werk om de kinderen af te koelen.

Hockey wordt in Azië als sport anders georganiseerd: in Maleisië bestaat niet zo iets als hockey in clubverband, er is dus ook geen competitie tussen clubs. Ondanks dat er best redelijke velden zijn – in Kuala Lumpur liggen er maar liefst 6 watervelden – is er nergens een clubhuis. Veel hockey wordt vanuit scholen en bedrijven georganiseerd, of gewoon met lokale vriendenclubs. De beste hockeyers worden dan in een ‘provinciaal’ team gezet. Die spelen wel weer tegen andere provincies.

Wekelijks trainen

Van de deelnemende landen is Singapore het best georganiseerd met maar liefst 250 Nederlandse kinderen die wekelijks hockeytraining volgen. In Kuala Lumpur zijn dat zo’n 50 kinderen, in Jakarta zo’n 30 kinderen, terwijl in Bangkok getracht wordt om jeugdhockey weer opnieuw op te zetten.

Bram Lomans

En… wie waren de winnaars van het Kids ZOAT?

Tot 10 jaar: Singapore United
Tot 12 jaar: Kuala Lumpur Prodigy Warriors
Tot 14 jaar: Kuala Lumpur Crouching Tigers

De prijzen werden uitgereikt door onder andere Bram Lomans, oud Oranje-international en bekend om zijn strafcorner. Hij verzorgde ook een clinic voor alle kinderen.

Goed doel

Het Kids ZOAT heeft ook bijgedragen aan een goed doel. Dit jaar was dat de IDEAS Academy, een school voor kinderen in Maleisië die geen toegang hebben tot normaal door de overheid gefinancierd onderwijs. Dus voornamelijk voor kinderen met een niet-Maleisische achtergrond, zoals bijvoorbeeld vluchtelingen uit Myanmar.


Wat vind jij? Praat mee...